Kategóriák
Blog

Új lakó a házban – Novation 61SL MkII

Mivel eladtam nemrég a régóta kihasználatlanul porosódó Yamaha RM1X-em (vagyis az elmúlt időszakban azért mint kontroller funkcionált), átgondoltam a “studió” építési, bővítési terveimet. Eredetileg egy Native Instuments Kontrol S4 (vagy S2) lett volna a következő cél, de rájöttem, most erre anyagi keret. A következő gondolatom az volt, hogy szükségem lenne egy igazán jó MIDI billentyűzetre.

Fel is vettem a kapcsolatot MidiTommal a Syncopa tulajdonosával, hogy mit javasol. AKAI MPK61 volt az első gondolat, de főként az Automap és az ígért Logic “barátság” miatt Novation 61SL MkII-re esett a választás.

Szépen bővülget tehát a “mini-stúdió”, egy komolyabb monitor rendszer hiányzik még, aztán hawaidizsi.

A novationről egyelőre még nem írok bővebb leírást, mert még ismerkedünk egymással. Az Automap funkció hasznos, de jobbára ügyes marketing fogás. Az igazi expert – vagy csak különc – úgyis egyedileg beállítja, hogy melyik poti mire jó. Érdekes, hogy a választásomban, talán lustaság miatt pont ez a funckió döntött a Novation javára. Ezek után kíváncsi vagyok már az AKAI-ra is 🙂

Annyi biztos, hogy a kínai gyártósorok tönkreteszik a hangszeripart…a készülék árát bárki megnézheti én meg elmondom, hogy az összeszerelési minőség kb. az ár 0.1%-át érő minőséget mutatja … De mint MidiTomtól megtudtam ez sajnos teljesen általános a mai hangszerpiacon és még a nagyobb presztízsű, drágább gyártóknál is előfordul. Tömeggyártás vagy mi. A esztétikai hibákon túl lehet lendülni, de NA. Nem ehhez vagyok szokva, főleg nem az eladott RM1X fém (!) háza után. A hangszeripar sem a régi…

Az eszköznek van pár bosszantó hiányossága, de ezek bízom benne, hogy hamarosan szoftveresen orvosolva lesznek a fejlesztők által. Logic-kal hamar összebarátkoztak, kényelmesen használható együtt. Amire nem lesz megfejtés, az pl a Program Change üzenetek kezelése, mivel azt egyelőre Logic sem tudja (max hekkeléssel).

A billentyűn játszani amúgy nagyon élvezetes, egy erős közepes minőséget hoz az aftertouch-csal ellátott billentyűzet.

Ahogy említettem, részletes leírás később, mondjuk 1-2 hónap tapasztalat után, készülő mű pedig hamarosan 🙂

Vegezetül pedig köszönetemet fejezem ki a Syncopa Hangszerboltnak a Novation 61SL MkII megvásárlásában nyújtott segítségért, támogatásért!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük