Kategóriák
Blog

iCloud – a kegyelemdöfés

Tegnapelőtt megérkezett az iOS 5, az iCloud és egy kövér frissétés a Lion(hoz-hez)-höz.

Ha rendszeres olvasóm vagy, tudhatod, hogy nem éppen az Apple fikázók táborába tartozom, de az elvakult “almafan” tábort sem gazdagítom. A rózsaszín köd már régen elszállt, ez annyiban nyilvánul meg, hogy kritikusabban nézem a “rendszert”, de továbbra is szeretem, nem váltanék semmi pénzért sem.

Így vagyok az iPhone 3G mobiltelefonommal is. Az eltöltött 3 év alatt megismertem a korlátait, nyűgjeit. Számomra még mindig tökéletes megoldás és igazából nem is kellene lecserélnem (főleg, hogy ugye már a negyedik garanciális cseréset koptatom, de ez más téma), anno Steve Jobs-tól (R.I.P) pont azt kaptam meg az iPhone-tól, amit minden akkori készülékből hiányoltam: egyszerű, szinte minden fontos adatra kiterjedő szinkronizáció és backup (az ördög nem alszik ugye). Számomra ez volt a legfontosabb. A másik dolog talán a testreszabhatósága, a telepíthető alkalmazások. 

Persze az élet nem áll meg, jöttek az újabb iPhone-ok, újabb iOS-ek. Ezzel együtt “lassult” az iPhone 3G, teljesen érthető okokból. Egyfelől kiabálhatnék, hogy így próbál az Apple rávenni arra, hogy új készüléket vegyek (üzlet, nem kell ezen csodálkozni), másfelől meg ez mindig benne van az IT termékekben, a fejlődés se hardver se szoftver szinten nem állhat meg. Okosabb, szebb, jobb szoftver erősebb hardvert igényel.

Ha a bemutatott hardver újításoktól (pl. nagyobb felbontású kamera, dupla lencsesor…bahh) nem is estél hasra (talán a retina display az egyetlen kivétel, több szemtanú elmondása szerint), akkor Steve és az Apple marketing/sales osztályának zsenialitása miatt előbb vagy utóbb a szoftver lesz az, ami térdre kényszerít és megadod magad, mivel az szinte használhatatlanná teszi a telefonod.

Tegyük fel, hogy olyan elvetemült vagy, mint én, és mindezek ellenére még kitartasz az iPhone 3G mellett, dacolva a marketing gépezettel. Na, akkor most jött el a vég!

Mivel különösebb hardver upgrade nélkül magadévá teheted az OS X legújabb, Lion névre hallgató változatát, az iCloud szolgáltatás pedig 2011. október 12-óta elérhető rajta, joggal merül fel benned az igény, hogy akkor használod is. Például arra a régóta bosszantó problémára, hogy az összes Apple termékeden szinkronban legyen a naptár (iCal), a névjegyzék (AddressBook), a könyvjelzők (Bookmark) stb…

És akkor elérkeztünk a kegyelemdöfés részhez…azt nem is említem, hogy én az iCloud szolgáltatást nem úgy képzeltem el, hogy van egy local verzió a gépemen és egy “local” iCloud verzió a naptárból, névjegyekből…ez nyilván az én tájékozatlanságom miatt van így.

Megemlítem viszont, hogy amennyiben használom az iCloud szolgáltatást (iMac, MBP, iPad – tökéletes) és van egy non iOS 5 eszközöm, akkor a névjegyzék esetében erősen meg vagyok lőve.

A helyzet a következő, lehet, hogy csak bugról van szó: a naptár esetében működik a szinkronizálás, a gépen csak az iCloud verziót tárolom (ez ugye választható, gondolom privacy okokból megtehetem, hogy van local naptáram, amit nem küldök a felhőbe), ennek ellenére ügyesen-okosan szinkronizálja iPhone 3G-re.

AddressBook esetében viszont csak akkor, ha van egy másolat local névjegyzékem is. Ez még megoldható, a probléma ott kezdődik, hogy így 2 külön névjegyzékem van: egy amit a telefonnal iTunes segítségével szinkronizálok és egy másik, ami a felhőben van és az összes Liont futtató és iOS 5 készülékkel szinkronban van.

Magyarul: ha ez tényleg így van és nem bug, akkor vagy sürgősen beszerzek egy iOS 5-t futtatni tudó telefont vagy AddressBook esetében visszatérek a Dropbox szinkronizációs megoldásra.

Mert ez így nem faja. Nagyon nem.

U.i.: Az csak külön érdekesség, és a hajónapló kedvéért jegyzem meg, hogy egy pillanatra az is hihető volt, hogy valamilyen úton-módon az iCloud elérhető non iOS 5 készülékről is, amit az alábbi fotók hivatottak bizonyítani.

Egy hozzászólás a(z) “iCloud – a kegyelemdöfés” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük