Kategóriák
Blog

AeroFS – végre szinkronban

Egy twitter bejegyzés kapcsán ismertem meg @emem07 jóvoltából az AeroFS nevű alkalmazást, melyet azóta is használok. Mióta abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy van egy asztali munkaállomásom (iMac) és egy mobil eszközöm (MacBook Pro), azóta állandó problémát jelentett számomra, hogy miként szinkronizáljam a gépek között az adataimat.

iCloud előtt és után

Mielőtt megjelent volna az Apple iCloud szolgáltatása, már azelőtt is problémát jelentett, hogy az iPhone adatait, vagy a levelezésem hogyan tároljam mindkét gépemen, természetesen szem előtt tartva azt, hogy ne keletkezzenek dupla másolatok, verziók. Ez eléggé komoly szervezési és másolási feladatot jelentett, oda kellett figyelnem minden egyes másolás elindításakor.

A levelezésemnél viszonylag megváltást jelentett, hogy felfedeztem az IMAP-ben rejlő lehetőségeket, és így legalább az olvasott vs. nem olvasott kérdés megoldódni látszott.

Az iPhone esetében azt az utat választottam, hogy nem szinkronizálom a MBP-n található iTunesszal, ami még akár manapság is komoly kihívás lenne.

Az iCloud megjelenésével ugyan sok minden leegyszerűsödött, levelezés, névjegyzék, könyvjelzők, dokumentumok, képek könnyen szinkronba hozhatóak minden eszközünkön.

A dropbox használata is sokat segített, mert az oda bemásolt fájlok egyből kerültek fel a felhőbe, majd onnan le a többi csatlakoztatott eszközre. A dropboxnak egyetlen hátránya van: az ingyenes verzióban korlátozott a tárhely mérete.

Az Apple egy „újdonságként” az OS X Lion verziójában bemutatta az Airdrop szolgáltatást, ami már majdnem az, amire vágytam, de mégsem. Itt minden esetben meg kell találni a „másik” gépet, és oda kell húzni a fájlokat, amiket másolni szeretnék. Nekem nem ez kell.

Az igények

Mivel sokmindenre megoldást jelentett az iCloud, a szinkronizációs elvárásaim egész jól leszűkültek azokra a fájlokra, mappákra, melyek a „munkához” szükségesek. Mivel ezek jórészt zenével és webdizájnnal kapcsolatos adatok, méretben akkorák, hogy a dropbox kínálta lehetőség már nem elég.

Elvárásom az volt, hogy ha épp az iMacen dolgozom, majd el kell mennem otthonról, akkor minden különösebb nehézség és időráfordítás nélkül képes legyek átrakni a fájlokat a mobil gépre. Ugyanakkor, mivel nagy méretű fájlokról beszélünk, azokat, melyek nem változtak, nem akartam mozgatni – felesleges idő és adatforgalom. Tulajdonképpen egy automatizált peer-to-peer szolgáltatást kerestem.

Ekkor került képbe az AeroFS alkalmazás, ami számomra elhozta a megváltást.

Elsőre fura

Sokak számára elsőre fura lehet az alkalmazás, mert nem éppen a megszokott OS X filozófiát követi, akár még a nehézkes jelzőt is ráragaszthatnánk, de ha megismerjük és megértjük, akkor kezes bárány lesz. Egy apró kliens programot kellett telepíteni, melynek kis ikonja az óra mellett megjelenik, ahonnan állandóan elérhetjük a beállításokat. Ezt a klienst minden olyan gépre fel kell telepíteni, ahol azt akarjuk, hogy szinkronban legyenek az adatok.

Számomra az volt szokatlan, hogy telepítés után csinált magának egy AeroFS nevű könyvtárat a Home mappámba, és bekorlátozott ide. Nem szimpi! A következő fura élmény az volt, hogy ebben a mappában kellet létrehoznom „Library” fedőnéven futó, tulajdonképpen mappákat és ezeknek a mappáknak a tartalmát máris szinkronizálta az alkalmazás.

Teszi a dolgát

Időközben érkezett frissítés, aminek eredményeképp már át lehet helyezni az AeroFS mappát a gépen tetszőleges helyre, így nem rondítja el a Home mappát, de ez igazából amúgy is csak ízlés kérdése.

A gyakorlatban az alkalmazás észrevétlenül teszi a dolgát a háttérben. Illetve majdnem észrevétlenül, mert a Growl segítségével értesít a fontosabb történésekről, például, hogy befejezte a szinkronizálást.

Mióta átraktam a szinkronizált mappába minden olyan fájlt, amire mindkét gépen szükségem lehet, azóta csak egy dologra kell figyelnem: indulás előtt hagyjak annyi időt, hogy a bekapcsolt gépek egymás között le tudják rendezni a másolást. Ez, mivel belső WiFi hálón történik a szinkronizálás, relative gyorsan megtörténik, de egy fogmosás, borotválkozás és felöltözés mesterhármas alatt bőven végez.

Hangsúlyozom, csak azt másolja, ami változott.

Majd’ elfelejtettem: ha véletlenül úgy adódik, hogy nem sikerül indulásig befejezni a másolást, akkor ha bekapcsolva hagyod az asztali gépet, amint net által fedett helyre érkezel, az AeroFS segítségével – most már az interneten keresztül – folytatódik a szinkronizáció.

Tud ennél többet is

Én jelenleg csak szinkronizálásra használom, de ha megnézzük a szolgáltatások leírását, találunk még két szimpatikus dolgot.

Tud online biztonsági mentést csinálni. Ez ma már nem egy nagy újdonság, jól jöhet, ha beüt a baj.

Tud megosztott mappákat: hasonlóan a dropboxhoz, itt is meg tudod osztani a mappáidat, fájljaidat másokkal, csak egy e-mail címet kell megadnod. A különbség nyilván az, hogy az adat nem egy szerveren, hanem a megosztásba meghívott gépén és a te gépeden tárolódik.

Hab a tortán

A szolgáltatás egyelőre „early beta” fázisban van, folyamatosan fejlesztik. Ami a jó hír, hogy mindhárom nagy platformra elérhető, mac, windows és linux rendszereken is tudod használni.

Biztos vagyok benne, hogy a szolgáltatások egy része fizetős lesz (pl. backup), de már nagyon várom, hogy elkészüljön a végleges verzió. Biztosan meg fogom vásárolni, hiszen pont arra volt/van szükségem, amit ez az alkalmazás nyújt: háttérben, gond és problémamentes szinkronizációra!

Egy kis update

Mivel már többen is kérdeztétek, hogy miként lehet kóntót szerezni az AeroFS bétájához, leírom, mert ez tényleg kimaradt. A honlapon keresztül ugyan lehet kérni, hogy vegyenek fel a bétát használók közé (tesztelőnek túlzás lenne nevezni), de erre sokat kell várni.

Egyszerűbb mód az, hogy szólsz valakinek (pl. nekem), akinek már van hozzáférése és a következőt kell tenni: egy mappát meg kell osztani a kívánt e-mail címmel és máris repül a meghívó kód az AeroFS-hez. Tehát, ha erre van szükséged, nyugodtan írj nekem, ha pedig már kész vagy a regisztrációval, akkor akár te magad is meghívhatsz másokat.

6 hozzászólás a(z) “AeroFS – végre szinkronban” című bejegyzéshez

Regisztráltam béta verzióért, de egyelőre nem kaptam visszajelzést. El tudod esetleg küldeni az általad használt változatot? Köszi!

Mire gondolsz? A licenszre? Azt sajnos nem tudom elküldeni. Nem lett a spam szűrő áldozata a levél?

Róbert Horváth nem licenszre gondoltam, hanem valami kódra, amit elvileg küldenek majd jó sokára 🙂 Anélkül nem indul el az app.

Bognár András bocs, teljesen félreértettelek, azt hittem, hogy a YNAB-es posztra írtad 🙂 Adj egy mailcímet és meghívlak egy mappába, úgy tudsz majd regisztrálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük