Kategóriák
Blog

You Need A Budget

2011. JANUÁR 22. – ez az a nap, amikor úgy döntöttem, hogy megvásárolom a You Need A Budget (YNAB – ejtsd: vájneb) alkalmazást, hogy nyomon kövessem pénzügyi kiadásaimat. 59.95 US$ fizettem érte, de egyetlen centet sem bántam meg!

Előzmények

Olyan megoldást kerestem, amely minden általam használt platformon használható. Ez konkrétan az iPhone-t és az OS X verziót jelentette. Voltak nagyon ígéretes próbálkozások, de vagy abbamaradt a fejlesztésük, vagy olyan irányba mentek el, mely nem volt számomra szimpatikus.

Az egyik lehetőség, amit kipróbáltam, a Cha-Ching nevezetű alkalmazás volt. Tetszetős, könnyű volt a használata. Sajnos felvásárolták a fejlesztőcéget, az utód pedig teljes mértékben beleolvasztotta saját szolgáltatásába, a Mintbe. Bármennyire is szerettem volna előfizetni a szolgáltatásukra (alapozva a Cha-Ching pozitív tapasztalataira), a Mint egyelőre csak az USA-ban és Kanadában érhető el.

Kipróbáltam a Squirrel nevű alkalmazást is, amit ugyan nagyon kedveltem egy darabig, de miután kétszer is eljátszotta velem, hogy szinkronizálás közben nem egyesítette, hanem felülírta az adatokat, tiltólistára került. A másik ok, amiért minden szimpátiám ellenére elfordultam az alkalmazástól az volt, hogy ugyan még nem érte el az 1-es verziószámot (jelenleg 0.8.13.), de már fizetőssé tették és nem is keveset kérnek érte: 24.99 US$ Persze kaptam szívhez szóló levelet a fejlesztőtől, hogy miért van szükség erre a lépésre, de nem győzött meg – főleg, hogy kellemetlen hibák is voltak az alkalmazásban. Erre jön még az iOS alkalmazás 2,39 € ára. Elváltak útjaink.

Wyctim tanácsára elkezdtem használni a MoneyBook alkalmazást (2,39 €), ami, ahogyan ő fogalmazott „egyszerű, mint a faék”. Ez maximálisan igaz is rá, olyannyira, hogy nincs OS X változata. Ezt próbálja ellensúlyozni viszont egy korrekt weboldal, ahová mint egy felhőbe kúszik fel az iPhone-ról minden egyes szinkronizáció után az adat. Kapunk csilli-villi statisztikákat, többnyire szemfényvesztés. Nem erre van szükségem!

Az elvárások

Az elvárásaim két részből tevődtek össze. Egyfelől tudjam használni iOS eszközön és OS X-en is, a szinkronizáció viszonylag fájdalommentes legyen, másfelől ne csak rögzítse a költéseket, hanem akár tegyen javaslatot változtatásokra, készítsen statisztikákat, melyeket segít elemezni. Tudjam kezelni benne a több banknál fenntartott számláimat, a készpénzt és a megtakarításaimat is.

Mit ér a pénzmenedzselés, ha nincs következménye? Semmit. Attól, hogy vezetem a kiadásaimat, bevételeimet, még nem jutok előrébb. Olyan alkalmazásra volt szükségem, aminek segítségével átlátom a kiadásaim, és a használata segít megtalálni azokat a pontokat, ahol beavatkozásra van szükség. Ugyanakkor az már csak hab a tortán, ha a segítségével sikerül elsajátítanom egy olyan pénzügyi filozófiát, ami segít pénzt megtakarítani.

You Need A Budget

Azaz, szükséged van egy költségvetésre! Ez a frappáns neve annak az alkalmazásnak, amit most már lassan másfél éve használok. A YNAB nem csupán egy pénzügyi alkalmazás, sokkal inkább segédeszköz egy sikeres pénzügyi filozófia megvalósításában.

A YNAB-et Jesse Mecham és csapata fejlesztette ki, 2004-óta dolgoznak a rendszeren. Még közel sem tökéletes az, amit szoftveres úton kapunk, az alkalmazás a platformfüggetlen Adobe Airre épül és nem a legszebb. Ez többnyire csak az OS X felhasználókat zavarja, nem illik bele az alkalmazásaink dizánjába, hívjuk nyugodtan hisztinek.

Wyctim blogjában került szóba, hogy ki mit használ pénzügyeinek menedzselésére és úgy tűnik, hogy ez idáig magyar nyelvű cikk a YNAB-ről még nem készült.

Update: találtam egy rövidebb cikket a YNAB-ről egy blogon, 2010-ből.

A filozófia

Az alábbiakban, saját értelmezésben és fordításban, hazai viszonyokra adaptálva bemutatom neked a YNAB filozófiáját, mely 4 nagyon egyszerű, akár elsőre is érthető szabályon alapul:

 1. „Give every dollar a job” – Költsd el minden pénzed!
 2. „Save for the rainy day” – Tegyél félre a szűkös időkre!
 3. „Roll with the punches” – Sodródj az árral!
 4. „Stop living from  paycheck to paycheck” – Ne élj hónapról hónapra!

Első olvasatra talán neked is a füledben csengnek akár szüleid, akár nagyszüleid szavai: „Lányom/Fiam, ne költekezz eszetlenül, gondolj a jövődre!”. A bejegyzés végére be fogod látni, hogy az idősebb generáció nem beszélt hülyeségeket, sőt: minden túlzás nélkül azt gondolom, hogy a YNAB filozófiáját már általános iskolában kellene tanítani!

Első szabály: költsd el minden pénzed!

Micsoda?! Szórjam el a pénzem? Természetesen nem! Pontosabban költsd el, de csak virtuálisan: csinálj egy költségvetést!

Tegyük fel, hogy azt látod a bankkártyád egyenlegén, hogy van 100.000.- forintod, amit elkölthetsz. Remek érzés, tele vagy pénzzel. Fogod magad és elmész haverokkal/barátnőkkel plázázni: veszel pár új ruhát (30.000.- ft.), étteremben ebédeltek (10.000.- ft.), egy szóval költöd a pénzt gondtalanul. Pár nap múlva megkapod az autóhiteled számláját, amit elfelejtettél és indul a számolgatás: bárcsak ne vettem volna új ruhákat, miből fogom most kifizetni a számlát?

Ezzel szemben, ha csinálsz egy költségvetést, ahol a várható költségeid kategóriákba sorolod, akkor valami hasonlót látsz:

számlák: 40.000.- ft, élelmiszer: 20.000.- ft, ruhák: 10.000.- ft, étterem: 5.000.- ft, autó hitel: 25.000.- ft

Ez a szabály segít abban, hogy beszorítsd magad ésszerű keretek közé, így elkerülheted, hogy túlköltekezz. Ha úgymond funkciót, feladatot adsz a pénzednek, akkor tudod, hogy mire akarod elkölteni és, hogy ezt megteheted-e vagy sem.

Máris nem úgy nézel a 100.000.- forintodra, mint egy rakás elkölthető pénzre, hanem átgondolod: ebben a hónapban 10.000.- forintot költhetek ruhákra? A három ing/poló/felső/pulcsi helyett most csak egyet veszek. Étteremre 5.000.- forintot költhetek? Akkor ne a Friday’s-ba menjünk enni, együnk meg egy gyrost a töröknél a Blahán 690.-ért!

Pár nap múlva, mikor megjön az autóhiteled számlája, gond nélkül fizeted ki, hiszen nem költötted el az arra szánt pénzt.

Második szabály: tegyél félre a szűkös időkre!

Ez nem igazán az a „gyűjtsd a pénzed fiam, majd veszel belőle valamit” tanács, sokkal inkább az első szabály kiegészítése, alkalmazása. Most fog igazán értelmet nyerni, hogy miért kell egy költségvetést készítened, ahol elméletben elköltöd az összes pénzedet.

Maradva az előbbi példánál azt látod, hogy van 100.000.- forintod, gyorsan csinálsz egy fejszámolást (általában hibásan), hogy mire is kell költened: víz, villany, gáz (30.000.-), be is kellene vásárolni (20.000.-) és az autó hitel is esedékes (25.000.-). Ez összesen 75.000.- forint, hoppá, van 25.000.- forint elkölthető pénzem. Elmész – szintén az előbbi példánál maradva – plázázni, ahol elköltesz 15.000.- forintot ruhákra és kajára. Marad 10.000.- forint a zsebedben. Igenám, de elfelejtetted, hogy az autód kötelező biztosítása most lesz esedékes: 25.000.- forintot kell befizetned pár napon belül, de nincs több, csak 10.000.- forintod. Baj van!

Hogy ezt elkerüld, alkalmazd a második szabályt és tegyél félre a szűkös időkre, azaz inkább gondolkodj előre! Jópár éve amúgy láttam már ezt a módszert a plastik oldalain (sajnos nem találom).

A lényeg, hogy ha tudod, hogy lesz egy kiadásod, jelen esetben a kötelező biztosításod, akkor, hogy ne egyszerre érjen a kellemetlen meglepetés, ne egyszerre kelljen megszabadulni nagyobb összegtől, osszd el több hónapra a költségvetésedben a biztosítás díját! Jelen példában 5 hónapon át „költs el” a költségvetésedben 5.000.- forintot, így mikor esedékes lesz a 25.000.- forint kifizetése, minden nehézség nélkül meg tudod ezt tenni, hiszen már 5 hónapja félreteszed a rászánt összeget. Stresszmentes egy megoldás, hidd el!

Mivel látod a költségvetésedben, hogy a biztosításra havonta 5.000.- forintot rá kell szánnod, eleve másképp készíted el azt, más összegeket írsz be olyan kiadásokhoz, melyek nem élet-halál kérdése. Ne félj, a YNAB alkalmazás ebben nagyon jól segít! Ha ügyesen használod ezt a szabályt, minden forintodnak lesz funkciója, feladata, kontrolláltan költöd a pénzt, tudod, hogy mi mire kell.

Harmadik szabály: sodródj az árral!

Ez hülyeség, nem működik ez a költségvetősdi! Állandóan túlköltöm magam, nem költségvetés kell, hanem több pénz!

Nem vagyunk tökéletesek. Van, hogy a leggondosabb tervezés ellenére is váratlan kiadások, vagy épp kategórián belüli túlköltések keletkeznek. Természetesen, ha a pénz kezelésével van gondunk, akkor hiába fogunk több pénzt keresni, akkor is újból és újból anyagi gondokkal fogunk küzdeni. Ezt meg kell (és meg is lehet) tanulni!

A hármas szabály nagyon engedékeny veled szemben: túl sok élelmiszert vettél? Sebaj, vond le a ruhákra, vagy étteremre szánt összegből és máris rendben vagyunk! De ha nem nyúlsz bele a költségvetésedbe, akkor a YNAB segít megoldani a problémát: levonja a következő havi kiindulási (elkölthető) összegből.

Ne stresszelj, sodródj az árral! Persze, ez nem jelenti azt, hogy eszetlenül költekezhetsz, csak egy biztonságérzetet ad: nem a világ vége, ha nem tudod tartani a költségvetésed. (A szabályhoz hasonló témáról már írtam itt.)

Negyedik szabály: ne élj hónapról hónapra!

Ez a szabály a YNAB nirvánája, mindenkinek ide kell eljutnia a pénzmenedzsmentje során. Talán ennek a szabálynak a megértése a legnehezebb elsőre, főleg, ha most (még) pénzügyi gondokkal küzdesz.

Mit csinál a legtöbb ember? Beérkeznek a számlák, melyeknek van egy fizetési határidejük. Ha éppen nincs annyi pénzük, várnak a számla befizetésével, míg megjön a fizetésük. Ez egy nagyon stresszes állapot, mert állandóan ott motoszkál a fejedben, hogy a számlákat ki kell fizetni és még meg is kell élni valamiből. Megjön a várva várt fizetés: a legtöbb ember rohan és rendezi a számlákat, mert már vagy lejártak, vagy nem akarja elodázni, nehogy ne maradjon rá pénz. A csúszás miatt kamatot kell fizetni vagy legrosszabb esetben kikapcsolják az adott szolgáltatást.

Amit a YNAB segítségével el kell érned, hogy annyi pénzt takaríts meg, amiből egy havi kiadásaidat fedezni tudod. Miután ez sikerült, az aktuális havi fizetésed nem azonnal költöd el, hanem a következő hónapban. Amikor már éppen a rákövetkező, harmadik hónap keresetéért dolgozol. Bonyolult elsőre ugye?

Tegyük fel, hogy a havi kiadásaid az egyszerűség kedvéért 100.000.- forintot tesznek ki. Ha megspórolsz magadnak 100.000.- forintot, akkor ha nem lenne bevételed egy egész hónapon keresztül, akkor is tudnád finanszírozni az életet magadnak, hiszen van egy tartalékod.

Viszont szó sincs erről, van munkád, van bevételed: mikor megkapod a fizetésedet, akkor összesen két havi költségeidre elegendő pénzed van. Jó érzés nem? Nem kell az éppen aktuális hónap számláin aggódni, hiszen arra már megkerested a pénzt. Így a költségeidre szánt összeget költheted nyugodt szívvel, persze a költségvetésed keretein belül. Az aktuális hónapban megkeresett pénzösszeg pedig a következő havi tartalékot fogja képezni, és így tovább, hónapról hónapra. A YNAB alkalmazás segít ezt kézben tartani, átlátni – nehéz is elmagyaráznom, de remélem, hogy az alkalmazás ismertetésekor minden a helyre kerül majd.

 Kiadások vezetése


Első lépésként létre kell hoznunk saját számlákat. Az elvárásaimnak bőven megfelel, hogy rengeteg választási lehetőségem van a számla típusát illetően. Külön tudom a bankszámlákat, készpénzt, hiteleket de még akár a PayPal számlámat is vezetni.

Egy hiányosság van – szerintem -, hogy egyelőre kevert valutákkal nem lehet dolgozni, így ha van külföldi valutában készpénzed vagy devizaszámlád, akkor annak nyitnod kell egy külön YNAB projektfájlt. A fejlesztők dolgoznak az implementáláson.

Miután elkészült a számlánk, máris tudjuk szerkeszteni annak részleteit. Első lépésként meg kell adni a nyitóegyenleget, vagy ennek hiányában az adott hónapra esedékes bevételt (Income: Available this month). Ebben a számla nézetben tudjuk majd mindig megadni a költéseinket, bevételeinket. Dátum, kedvezményezett, kategória, memo és az összeg. Különböző jelölőket is tehetünk az egyes tételekhez, melyeket én nem nagyon használok.

A képernyőkép alsó részén látható, hogy meg lehet adni ismétlődő, relative fix költségek automatikus hozzáadását, így ezzel egy kis időt spórolhatunk meg. Az így bekerült költségeket jóvá kell hagyni, csakúgy, mint az iPhone/Android eszközön felvitt kiadás/bevételeket is.

Ha már használjuk egy ideje az alkalmazást, akkor egy szép lista fogad bennünket ebben a nézetben. Azt a gyakorlatot alakítottam ki, hogy mindenhonnan elhozom a blokkot/számlát, amit kapok, majd itthon beírom az alkalmazásba. Igaz, megvettem az iOS alkalmazást is, de az iPhone 3G lassúsága miatt – és a borzalmas WiFi szinkron miatt – nem szeretem használni. Átment egy kövér frissítésen és már egészen csinos az alkalmazás, de egyszerűbbnek találtam, ha a számlákat gyűjtöm.

Eddig az alkalmazás nem több, mint egy egyszerű költségek rögzítésére szolgáló eszköz. A spiritusz most jön!

Költségvetés készítése

Emlékszel az első szabályra? Költsd el minden pénzed! A YNAB „Budget” részénél van erre lehetőséged. Itt tulajdonképpen egy költségvetést tudsz magadnak készíteni. Első lépésként célszerű megadni kategóriákat és alkategóriákat, amelyekben majd vezetni fogod a kiadásaidat, bevételeidet, költségvetésedet. Ha elkezded használni a YNAB-et, biztos vagyok benne, hogy többször módosítani fogod a kategóriákat. Ez nem baj, sőt: használat közben így finomodik a módszered. Én volt, hogy összevontam kategóriákat, volt, hogy újakat hoztam létre, és van, amit már elrejtettem, mert már nem aktuálisak és a jövőben sem lesznek azok.

Az én fő kategóriáim:

 • Cult Of Less – a Cult Of Less projektem költségeit vezetem benne,ami hamarosan újjáéled
 • Étel-Ital – bolt, rendelés, ebéd, reggeli, kávé, étterem költségeket vezetem itt
 • Személyes – telefon, fodrász, ruhák, ajándék, gyógyszer költségek
 • Lakás Robi – a saját lakásommal kapcsolatos kiadásaim
 • Lakás Niki – barátnőm albérletével kapcsolatos kiadások
 • Walter (Mercedes 190E) – az autómmal kapcsolatos kiadások
 • Jason (Ford Escort Mk1) – szintúgy, bár őt nem használom
 • Szórakozás – magáért beszél
 • Computer/Music – a nerdségem finanszírozásának tervezése folyik itt
 • Niki – születésnap, névnap, „csak úgy” költségek tervezése
 • Megtakarítás
 • Bank – banki költségeim tartoznak ide
 • Üzleti – domain nevek, tárhely bérlet, kamarai tagságok, továbbképzések költségei
 • Euro

Ahogy a fent mellékelt képen is látod, ezek közt a kategóriák között kell a rendelkezésre álló összeget elosztani. Március hónapnál láthatod, hogy volt 42.000.- forintom, amit nem „költöttem el”. A harmadik szabályt alkalmazva azonban kiderült, hogy voltak költséghelyek, ahol túlköltésem volt, illetve váratlan kiadás is adódott. A YNAB program segít ebben, és levonja a túlköltések összegét ebből az „el nem költött” összegből, sőt, átdobja a következő hónapra. Így ott már eleve kevesebb „tőkével” indulok. Szerencsére áprilisban plusz 7.617.- forinttal nyitottam.

Ha megfigyeled, figyelmeztet az alkalmazás, hogy azok a költségek, amiket beterveztem, azok túlnyúlnak a lehetőségeimen. Azon túl, hogy túl is terveztem a hónapot (például 25.000.- forint a második szabály szerint félre lett rakva az iPhone vásárlásomra), még túlköltésem is volt egy váratlan lakáshitel emelkedés miatt. A túlköltés és a túltervezés miatt a májusi hónapot (jelen állás szerint) 63.718.- forint hiánnyal kezdem. Ugyan a májusi költségvetésem még nem készítettem el, de gyanítom, hogy nem lesz annyi bevételem, amennyivel kompenzálni tudom ezt a hiányt, ezért pár tételt ki kell vennem: megtakarítást és az iPhone-ra szánt összeget.

Ebből a példából is jól látható, hogy miként segít a YNAB abban, hogy a lehetőségeimen belül maradjak havonta, és ne kerüljek pénzügyi zavarba. Tervezés a titka mindennek!

A második szabály alkalmazására a lakásom költségeinél látható biztosításnál találsz egy jó példát: augusztusban esedékes a 14.000.- forintos lakásbiztosításom kifizetése. Előre tervezve, havonta elköltségeltem 2.000.- forintot, amiből így augusztusra összegyűlik a kívánt összeg. Láthatod azt is, hogy a „category balance” oszlopban tudom nyomon követni azt, hogy éppen az adott „költséghely” mekkora értékkel bír, esetleg szükség van-e korrekcióra. Jelenleg a biztosításra szánt összeg 6.000.- forintnál tart, nincs szükség beavatkozásra.

Ha megnézed a Személyes kategóriámban a Sport alkategóriát, akkor látod, hogy ott egy szép kis összeg jött már össze: 84.610.- forint. Ezt a pénzt, ha szigorúan tartom magam a YNAB filozófiához, akkor a Sport kategóriába sorolt tevékenységekre költhetem el. Így is fogok tenni, ezt a pénzt azért gyűjtöttem össze, hogy Nikinek és magamnak bringát vegyek. Tíz és húszezres havi adagokat költségeltem el, mikor volt rá lehetőség.

Miért jó ez? Mikor arra kerül a sor, hogy megvegyek bármit, amire a költségvetésben összegyűlt az összeg, akkor ezt megtehetem minden stressz és bűntudat nélkül. Hiszen a jövőbeni vásárlás nem az adott hónap költségvetéséből fog pénzt kivenni, hanem abból az összegből, amit apránként összegyűjtött az ember. Felemelő érzés, elárulhatom! Ebből az apró pszichológia trükkből adódik az is, hogy sokkal jobban ki tudom élvezni a vásárlást, nem csak pillanatnyi öröm, ami után gyakran jön a bűntudat: biztosan megengedhettem ezt magamnak?

Összegzés

A YNAB tényleg segít. Csak meg kell érteni az alapvető filozófiát. Ha ügyesen csinálod, akkor egy csomó stressztől kíméled meg magad, de persze van ennek is veszélye: könnyen beleeshetsz abba a hibába, hogy nagyon szorosan tartod magad a költségvetéshez és túlzottan garasoskodó leszel. Mint mindent, ezt is csak ésszel szabad művelni!

Úgy gondolom, hogy ez a bejegyzés már így is eléggé hosszú lett, az apróbb trükkök, tanácsok megérdemelnek még egy külön bejegyzést.

Ha tanácsra, segítségre van szükséged, kérdezz bátran!

Ha ki szeretnéd próbálni az itt bemutatott példákat, akkor ingyenesen letöltheted és 34 napig korlátozás nélkül használhatod a YNAB-et!

Update: Ez a bejegyzés is érdekelhet – Pénzmenedzselés a gyakorlatban

32 hozzászólás a(z) “You Need A Budget” című bejegyzéshez

[…] stro-B írt egy nagyszerű bejegyzést a […]

állati jó, otthon majd kipróbálom, én kb 6-7 eve excellel tolom, kb az 5. koncepcióval, én is errefele lyukadok ki iranyilag, de mindenkepp erdekes lesz ezt kiprobalni, mennyire jatszik a kezem alá a dolog

Péter Balogh megnezzuk a demot, egy honap alatt azert jol ki lehet tesztelni 🙂

Így elolvasva a leírást, ennél azért sokkal bonyolultabb, többet tud. Elsőre ítéltem (ismét).
Szerencsére ezt a filozófiát 60dollár elköltése nélkül is alkalmazom.
Igaz, programok nélkül.

Péter Balogh igen, drága. De nagyon a kezed alá dolgozik és megéri. Főleg, ha mondjuk 2-3 hónap alatt a segítségével tudsz annyit megtakarítani, hogy visszajön bőven az ára.

Péter Balogh Nagy fegyelem kell a filozófiához és én pl nem is találkoztam volna vele, ha nem kezdem el használni a programot. A fegyelmet segít nekem betartani ill mivel jobban látszik a kemény munka eredménye, még jó érzés is. Ez egyénfüggő persze, hogy kinek milyen motiváció kell. Épp wyctimnek írtam twitteren, hogy ha megvan a filozófia, akkor megy ez az app nélkül is, sima excelben – ezt aláírom.

Örülök, hogy teszik, hamarosan írok róla még, kicsit gyakorlati oldalról, hogy én mit, hogyan csinálok.

Ha mar igy felajanlottad, akkor en kerdeznek 🙂
-Ha beallitom a rendszeres havi beveteleket, akkor azt direkt nem mutatja a Budgetben minden honapban? Tehat csak arra jo, hogy egyszerubben felvihessem a jovo honapra?
-Rendszeres havi kiadas van benne? (Pl. alberlet)
-Hogy viszed fel elore azt, ha valamire szeretnel felretenni? Teszemazt 4 honap mulva vezerlest kell cserelni a kocsin, es minden honapban szeretnek ra 10e Ft-ot felretenni. El tudod mondani, hogy ezt konkretan hogy csinalod benne?

Remelem nem sok a kerdes, de nekem ezek igy hirtelen nem voltak egyertelmuek. Koszi elore is 🙂

– A rendszeres havi bevételeket a "Scheduled Transactions" résznél tudod beállítani, ez minden "account" alján ott van. Itt meg tudod adni, hogy melyik dátumon, kitől érkezik és milyen kategóriába. Itt ugye célszerű az Income Available This/Next month valamelyikét kiválasztani és végül az összeget. A legelején van,de a végére hagytam, hogy a frekvenciát is meg tudod adni, azaz ha beállítod, hogy ez minden hónapban ismétlődik, akkor automatikusan beteszi a bevételt.
De van egy olyan érzésem, hogy nem értem pontosan a kérdést 🙂

– Rendszeres havi kiadás ugyanez a téma, ismétlődőre be lehet állítani. A költségvetésbe én beleteszem az ilyen jellegű kiadásokat is.

– Az előre tervezést én úgy csinálom, ahogy le is írtam. Pl már június hónapban most megjelent nálam a karácsonyi ajándékokra félretett pénz, azaz költségvetésben "virtuálisan" elköltök minden hónapban 10k huf összeget az ajándék kategóriában. Így látom, hogy ha ezt "elköltöttem", akkor mire marad még. Mivel decemberig minden hónapban így teszek, karácsonyra lesz 60k huf pool, amiből tudom intézni az ajándékokat.

Kérdezz nyugodtan, ha még így sem világos 🙂

Lehet, hogy tenyleg nem sikerult jol leirnom 🙂 Szoval amit nem ertek, az az, hogy a fizetesemet beallitottam rendszeres havi bevetelnek, de ha a Budget fulon vagyok, akkor a jovo havi Income resz 0-t mutat, tehat nem szamol azzal, hogy a jovo honapban is lesz fizetesem. Ugyanigy arra se tudom ravenni, hogy a jovo honapban is mutassa az alberlet levonast.

Lippai Zoltan ami nincs még nálad bevétel,azt a budgetben nem látod. A YNAB filozófiájának az egyik célja amúgy pont ez, hogy ne kelljen várnod a fizetésre. Ahogy írod is, 0 income van, de ha látod azt is, hogy mennyi "budgeted" összeg van. Azaz, ha fix fizetésed van, akkor tudod akár fejben is, hogy elég lesz-e arra, amit elterveztél.
Ha már expertben nyomod és meg tudtál 1 havi béred takarítani, akkor pedig eljutsz arra a szintre, hogy az éppen aktuális havi fizudat Income available next month címkével tudod megjelölni, és ilyenkor jelzi következő hónapra a bevételed.
Az albérlet levonást én úgy javaslom (én is így csinálom), hogy Budget nézetben bekönyvelem h lesz az "Albérlet" kategóriában mondjuk 45.000 ft költségem. A "Scheduled Transactions" részbe beírom, h pl minden hónap első napján jelentkezik egy ilyen kiadásom és akkor ott megjelenik automatikusan. (Persze majd ezt jóvá kell hagyni,de ez más kérdés).
A budget nézetben amúgy be tudod ezeket az állandó költségeket írni akár egy évre is előre,de egyenként kell havonta – igaz van lehetőség, hogy az előző havi összeget beírja,de kb ugyanannyi idő, mint beírni 🙂
Remélem tisztul a kép, nekem sem elsőre ment,de amint ráérzel, EPIC segítség lesz 🙂

STRO-B.COM oks, mert úgy is mostanában kezdtem el podcasteket hallgatni 🙂 teljesen rákaptam, onnan értesültem erről is, csak kicsit borsosnak tűnik.

na, elkezdtem, kéne majd lehet egy kis segítség, wyctim meg tudja adni az imessagem 😀 thx, és előre is bocsi

Janos Lorincz azt hogy kezelitek,hogy ha van egy bankszamlad, es abbol veszel fel kp-t, ami ugye cash tipusu lesz, ezt a bankszamlaba milyen helyre irom büdzsének?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük