Kategóriák
Blog

iCloud bug

Szinte köztudott rólam, hogy még mindig az első iPhone-om koptatom, ami egy iPhone 3G fehér 16GB. Az, hogy még mindig bírja, az egy gyártási hibának köszönhető – ezt is sokan tudják -, a fehér burkolat egyszerűen állandóan reped, normál használat mellett. Így már, ha jól számolom, az ötödik készülékemet koptatom – garanciális cserében (halkan jegyzem meg, a mostani is reped…).

A kegyelemdöfés

Még 2011-ben írtam arról, hogy az iCloud bejövetelével eljött az iPhone-om számára a vég. Azóta az ott leírt problémákat sikerült megoldani, nem iCloud képes telefonon is egész jól működött a szinkronizáció. Beírtam egy új telefonszámot, a mobilinternet kapcsolatnak hála egyből ment fel a felhőbe és megjelent a többi eszközömön is. Eddig.

A bug, ami nem is bug

Az új munkahelyemre „bevittem” a saját telefonszámomat. Több érv szólt mellette, de most eggyel nőtt az ellenérvek száma – bár már kvázi késő.

Jelenleg nincs mobilinternet a flottás csomagban, így az iPhone kvázi „WiFi only” módban működik, de mivel a céges iPaden van mobilnet, igazából ez nem okoz problémát. Vagy mégis.

Mivel új területen is dolgozom, kerestem fel sorra az orvosaim, bemutatkoztam, kaptam névjegyeket vagy telefonszámokat. Volt, akit egyből a telefonon beírtam és volt, akit a névjegye alapján vittem fel, majd buta módon a névjegyet kidobtam, úgyis csak foglalja a helyet alapon.

Aztán az egyik nap gyanús lett, hogy nem találom a telefonszámát annak az orvosnak, akire tutira emlékszem, hogy felvittem már a névjegyzékbe. Oké, mondom valami nem stimmel. A gyanú már érlelődött bennem, csak nem állt össze a kép.

Ma nézegettem a pénteki híváslistám és az egyik település telefonos parkolás száma nem szerepelt névjegyként a listában, hanem csak a szám volt ott. Határozottan emlékeztem rá, hogy pénteken felvittem a telefonra. Jó, akkor kezdjük a tesztelést, reprodukáljuk a hibát. A gyanúm az volt, hogy az iPhone-on frissített adatbázis (új névjegy felvitele) és az iCloudra feltöltés között (amikor WiFi közelbe kerül az iPhone) történik valami, ami miatt egy „régebbi” iCloud verzióval felülíródik az adatbázis, azaz nem történik meg az „összefésülés”.

Első teszt: iPhone-on név felvitele, WiFi bekapcsolva. Szinkron szépen lemegy, desktopon és iPaden is megjelenik az új névjegy, és iPhone-on is megmarad. Oké.

Második teszt: iPhone-on név felvitele, kikapcsolt WiFi mellett. Egy-két perc várakozás, WiFi bekapcsol, szinkron lemegy, desktopon és iPaden is megjelenik az új névjegy és iPhone-on is megmarad. Oké, akkor mitől tűnik mégis el?

Harmadik teszt: iPhone-on név felvitele, kikapcsolt WiFi mellett. Egy-két perc várakozás, közben desktopon Contacts.app megnyitása, egy teljesen független névjegy módosítása, majd iPhone-on WiFi bekapcsolása, szinkron elindul magától. És jön a meglepetés: ebben az esetben, mivel a desktopon módosítottam az adatbázist, amit ő szépen szinkronizált is az iCloudra, az a tapasztalatom, hogy az iPhone – iCloud szinkronizációt úgy tekinti, mintha egy régebbi, azóta már módosított adatbázis akarna „szinkronizálódni” az iCloudra, ezért nem összefésüli, hanem felülírja az iPhone adatbázisát. Függetlenül attól, hogy az iPhone új információja még nem szerepelt sem a desktop, sem az iCloud verzióban.

A tesztek során a kikapcsolt WiFi-nek az volt az értelme, hogy modellezzem a mindennapi használatomat, pl. mikor utazás közben vagyok és nincs semmilyen internet elérésem.

Ez szerintem egy bug, és bár nem látom át a szinkron pontos működését, de azt gyanítom, hogy nem összehasonlítja az adatbázisokat, hanem szimplán azok időbélyegét nézi – a régit felülírja.

Végül, csináltam egy negyedik tesztet is. Arra nem találtam még magyarázatot, hogy ha a Contacts.app tartalma sem desktopon, sem iPaden nem változik (ebben biztos vagyok), akkor miért csinálja „magától” az iPhone (vagy az iCloud) ezt a felülírást. Arra gyanakodtam, hogy ha a Calendar.app tartalma válzotik, akkor frissít minden iCloud tartalmat és emiatt van, de ezt nem tudtam reprodukálni. Valószínűleg inkább az áll a háttérben, hogy az iPad időnként frissíti az iCloud felé az adatbázist és mire mondjuk hazaértek és az iPhone WiFi közelbe kerül, addigra egy más, frissebb időbélyeges adatbázist fog lefrissíteni.

Szóval találtam egy bugot, ami megkeseríti most a mindennapjaim és előkerült a papír, ceruza kombó. Persze lehet, hogy ez a bug tulajdonképpen nem bug, mert pont így kell működnie és szimplán a jelenlegi felállás és a 3G-s iPad kavar be a történetbe.

Ha te szakértője vagy a témának, szívesen veszem a véleményed, tanácsod!

3 hozzászólás a(z) “iCloud bug” című bejegyzéshez

Egy kérdés ugrott csak be: az iPhone-on és az ipad beállításain érdemes megnézni, hogy mi került beállításra alapértelmezett kontakt fióknak! Nálam ez okozott kavarodást már!

Természetesen mindkettőn ugyanaz, hiszen szinkronban akarom tartani őket. Nálad milyen gond volt ezzel?

Egyik helyen a céges volt a master fiókom, másik helyen az icloud… Viszont így valóban a felíratkozás is bezavarhat, amire tippelsz – pl. Korábban volt egy alaplap cserém a macemen, és a nem állították be a csere utan a gép seria számát. Újra húztam a macet, 10.8.2 rendszerrel és bizonyos icloud funkciók (imessage, FaceTime, icloud mail) nem indultak el addig, amíg nem javították a seria számot. Szóval ez alapján úgy tűnik, hogy vannak olyan beépített eszköz azonosítók, amik nélkül nem ok a működés!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük