Kategóriák
Blog

Parmigiano Reggiano – az árak alakulása

Az úgy volt, hogy még 2016-ban írtam itt a blogon a parmezán hátteréről. Azóta kiderült számomra, hogy nem kötőjellel írják, de ez most mellékes.

Éppen a régi fotóimat lapozgattam, amikor is találtam 2009. szeptemberéből egy fotót, amit Triesztben készítettem és lencsevégre kaptam egy szép nagy kerek parmezánt, melynek kilója 24,5€ volt.

Kicsit megráncoltam a homlokomat, mert drágának találom így utólag és felmerült bennem a kérdés: vajon mennyit változtak az Euróban kifejezett parmezán árak az évek folyamán (tegyük félre, hogy nálunk mi mennyibe kerül, nincs értelme hasonlítgatni).

Így találtam rá erre a borzasztóan hasznos oldalra, ahol egészen 2008-ig vissza lehet nézni, miként alakultak a parmezánok árai, ráadásul érlelési fokok szerint.

Az oldal amúgy az olasz tejtermék piacot elemzi és közöl róla adatokat.

Láthatjuk, hogy 2008. decemberében egy 12 hónapig érlelt parmezán 7,31 € volt kilogrammonként, míg azonos időszakban idén (bár a decemberi szám még változhat), 2023. decemberben 9,85 € volt kilogrammja a 12 hónapos parmezánnak.

Ez durván 34% drágulásnak felel meg.

Oké oké oké, legyen itt mégis egy kis összehasonlítás.

A magyarok parmezánja a trappista sajt. Ennek KSH szerinti kilogrammonkénti ára 2008-ban 1 560 Ft volt. 2022-ben 3 330 Ft volt.

Ez durván 114% drágulásnak felel meg, azaz több mint duplájába kerül.

Legyünk igazságosak és nézzünk egy 2022. decemberi parmezán ár adatot, hiszen az olaszoknál is volt infláció. 10,6€ / kg, az előző összehasonlításban ez 45% drágulásnak felel meg.

Függöny.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük