Kategóriák
Blog

Yamaha RM1X – a „kontroller”

Yamaha RM1XEgy korábbi postban már említettem, hogy van egy Yamaha RM1X munkaállomásom, amelyet MIDI kontrollerként tudok használni a Traktor Pro-val.

Egy kicsit ugorjunk vissza a múltba, mikor is megvettem ezt a hangszert. Azt gondoltam, hogy előrelépés lesz az előző hangszeremhez képest, amely egy Roland MC-303 groovebox volt. Így utólag visszatekintve azt kell, hogy mondjam, egyáltalán nem volt előrelépés, sőt…

A Roland cég már sokat letett az asztalra a szintik terén, megalkottak olyan kultikus darabokat is, mint a híres TB-303, vagy az SH-101. Roland MC-303Ezen hangszerek sikerén, felbuzdulva a 90-es évek közepén, 1996-ban piacra dobták a Roland MC-303-at, megteremtve ezzel egy új kategóriát, az elsősorban DJ-knek és live acthez szánt eszközök kategóriáját, a Groove Geart.

Szerelem az első látásra! A Syncopa hangszerbolt bemutatóján volt szerencsém kipróbálni és már akkor eldöntöttem: nekem KELL egy ilyen! Hamarosan sikerült is beszerezni egyet (egy ügyes cserével 🙂 ), így megindulhatott a groove-olás:) A Roland cég annyira komolyan vette a témát, hogy indított külön az MC-303-nak egy Groove versenyt, aminek a döntőjébe két alkalommal is sikerült bejutnom.

A hangszernek megvoltak a korlátai, sok mindent nem tudott, de idővel ezeket orvosolta a gyár, kijött az MC-505, MC-307, MC-909…és a számokkal együtt az árak is mentek felfelé, nem tudtam lépést tartani.

Akkor lépett azonban be erre a piacra a Yamaha, ők nem grooveboxnak, hanem remix sequencernek nevezték el az első ilyen kütyüjüket, ez volt a Yamaha RM1X.

Ami szimpatikus volt elsőre és előrelépésnek számított az MC-303-hoz képest, hogy volt benne 3.5″ floppy meghajtó, rendes sequencer, egész komoly effektproci és egy hatalmas kijelző! A hangzása is tetszetős volt, a rendszer felépítése elsőre szokatlan volt az MC-303-hoz képest, de szerethetőnek tűnt.

Tűnt…

Az évek során nem sikerült igazából megbarátkoznom vele, szinte mindene megvan, de valahogy a lelke hiányzik…az a lélek, ami a kis MC-303-ban megvolt,de erre csak így utólag jöttem rá. (feltett szándékom, ha valahol felbukkan egy MC-303, akkor lecsapok rá, már csak nosztalgiából is 😀 ) Valahogy a hangzásvilág nem az a dögös, „vastag” hangszínekből áll össze, mint ami a kis MC-ben volt.

DE!

PotméterekMost jött el az alkalom a Traktor Pro kapcsán, hogy átértékeljem a hangszert!

Van ugyanis – a többi mellett – egy kifejezetten jó tulajdonsága: a MIDI része erős. Szinte teljesen szabadon programozható a  8 potméter rajta, a Traktor Pro pedig nagyon ügyesen felismer minden MIDI információt, amit a hangkártyán keresztül megkap.

Az RM1X-et  beállítottam úgy, hogy a 8 potméter az 1-8-ig terjedő csatornák hangerejét állítsa, és mivel van egy A-B gomb, így ez duplázható, és a 9-16-ig terjedő MIDI csatornákra is rá tudtam állítani.

Native Instruments - Kontrol X1A Traktor Pro-nak pedig mi sem egyszerűbb, mint ezeket felismerni. Csakúgy, mint a lenyomott billentyűket. Azt kell, hogy mondjam, a beállítási lehetőségek korlátlanok. Korábban gondolkoztam egy kontroller beszerzésén, például egy Native Instruments Kontrol X1-et, ami szép és jó, de gyakorlatilag így az RM1X-el mindent meg tudok oldani.

Traktor MIDI Controller setupBeállítottam az effektek ki-bekapcsolását, EQ-kill ki-be, Loop In, Out, a szinkronizációt az egyes lejátszókhoz, a potméterekre ráraktam az EQ-t, magas, közép, mély + a filtert az A állásba, a B állásba pedig az effektek vezérlését tettem.

Így lett hát egy majdnem eladó sorba került hangszerből egy remek kis kontroller!

5 hozzászólás a(z) “Yamaha RM1X – a „kontroller”” című bejegyzéshez

OK, de ez a cikk egy picit túlzás, szegény RM1X is többet érdemelne, még akkor is, ha az évek során nem sikerült igazából megbarátkoznod vele. 🙂
Én is használtam egy CS1X potijait kontrollernek, de azóta mással oldom meg.
Egyébként szerinted jól kiegészítene egy Korg EMX-et? Utóbbi „csak” monofónikus. Persze azért nem fikázom, mert elég jó, de kellene mellé még valami. De mi? MC-909, de az sajnos nem ez az árkategória.

Kinek a pap, kinek a paplan:)
Amúgy nekem a hangforrását és a szoftver lassúságát leszámítva semmi bajom az rm1x-el, sőt, mint írtam is, mindene megvan.
Sokan pl csak sequencernek használják, mert az a része abszolút profi.
Nem lebeszélni akarlak az rm1x vásárlásról, de én csalódtam benne. Ennyi.

Na, ma vettem egyet. Igaz, hogy el kellett mennem érte Miskolcra, de megérte. Nem is írok többet, mert most van mivel foglalkozni 🙂 Esetleg ha van egy magyar nyelvű leírásod PDF-ben, azt megköszönném.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük