Kategóriák
Blog

A sikeres kormányzati kommunikáció

2011. október 1-től több mint kétezer gyógyszer ára változik. A csodálatosan nagyszerű generikus programnak köszönhetően, olcsóbbak lesznek a gyógyszerek.

Legalábbis ez a blabla…

Annyira sikeres ez a fajta kommunikáció a betegek körében, hogy az eredménye a patikákban csapódik le: mi az, hogy drágább a gyógyszerem? A TV-ben nem ezt mondták!!!

Ilyenkor egy szakmájába már belefáradt kolléga a.) elkezd fröcsögve politizálni b.) egy “hát, ez van…” mondattal elintézi, mintha meg sem hallotta volna.

Egy ifjú, lelkes gyógyszerész, mint én pedig könnyen belebonyolódik abba a helyzetbe, hogy megpróbálja elmagyarázni a betegnek, hogy az olcsóbb gyógyszer mégis miért drágább.

Ma beláttam, ez nagy hiba. 20-ból egy emberrel lehet értelmesen megbeszélni ezt a kérdést.

A történet a következő:

  • – a gyártók vakliciten ajánlatot tesznek az OEP-nek, hogy mennyivel hajlandóak árat csökkenteni, hogy a.) maradjon támogatott a készítményük b.) versenyképes maradjon a készítményük a többiekhez képes
  • – mindig van/lesz 1-1 erősen megkérdőjelezhető minőségű és származású gyógyszercég, aki szemtelenül (már-már a veszteségesség határát súroló) árat fog licitként beadni, aminek a következménye a következő pont (lenyomja az árakat, beszerezni szinte lehetetlen, de ha lehetne sem adnám nyugodt szívvel oda senkinek sem…)
  • – az OEP az így képződött legalacsonyabb árú (referencia) készítmény támogatása alapján számolja ki a többi készítmény támogatását, leegyszerűsítve. Azaz, az árkülönbözetet a betegnek kell megfizetnie. (minőség kell? fizesd meg!)
  • – 2011. október 1-től a gyártók csökkentették az árakat, de ezzel együtt az OEP is csökkentette a támogatást. A gyártói árcsökkentés a legtöbb esetben kisebb, mint az OEP támogatás csökkentése, így abszolút értékben a beteg többet fizet. Vegyük észre, hogy a történetben mindenki veszít, kivéve az állam.

Mindez csak akkor érdekes, mikor rajtunk, a patikában csapódik le a méreg és a beteg a fejünkhöz vágja, hogy mert “biztos a kereskedők járnak jól!”. A mostani árváltozással, ha sok készítmény maradt raktáron, aminek a termelői (so called beszerzői) ára változott, egy átlagos forgalmú patika akár 3-400.000.- Ft veszteséget is realizálhat.

De a lényeg: a mai naptól több mint 2000 készítmény ára változik, olcsóbbak lesznek a gyógyszerek. Csak nem mindegy, kinek. Ez a sikeres kormányzati kommunikáció.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük