Kategóriák
Blog

Csúcstechnológia a hangszeriparban

Itt a blogon már többször szó esett a Syncopa hangszerboltról, ahonnan jómagam is vásárolom a remix készítéshez az eszközöket, legutóbb egy Novation SL 61 MkII MIDI billentyűzetet. MidiTom a blogján és a hangszerbolt facebook oldalán is meghirdette a “Csúcstechnológia a hangszeriparban” című rendezvényét.

A cím egyáltalán nem túlzás, amit ma szintetizátor terén meg lehet valósítani, azt a Roland Jupiter-80 és a Korg Kronos tudja.

A bemutató Tóth Tamás (aka MidiTom) köszöntőjével indult, aki röviden vázolta, hogy mekkora szarban van a zeneipar (is), de nekünk “zenészeknek” a véleménye szerint óriási szerepünk van abban, hogy Magyarország 90%-a még nem kötötte fel magát…érdekes gondolat, és sajnos igaz is.

Gyorsan vidámabb vizekre eveztünk, Krajczár Peti (aka Krash) gimnáziumi zenésztársam, barátom kezdte a Roland hangszerek demoját.

Jupiter-80: még emésztenem kell a hangszert, de több mint zseniális. Technikai paraméterekkel senkit nem untatnék, aki teheti menjen el és hallgasson meg élőben egy ilyen hangszert. Mind elektronikus zenei, mind pedig akár szinfónikus hangszerek (pl. fúvósok) megszólaltatásában egyszerűen zseniális.

GAIA SH-01: ahogy Peti hívta, igazi “röfögtetős” szinti, nagyon jó analóg hangszínekkel, és egy rakás kontrollerrel, köztük a vicces D-Beam kontrollerrel. USB kapcsolat a számítógéppel, ahol lehet mindenféle jó mókát művelni a géppel. Gyanús, hogy ez egy következő beszerzésre esélyes hangszer nálam!

VP-770: MidiTom úgy mutatta be a hangszert, hogy talán ez lesz a legviccesebb Roland hangszer ma este. A VP-770 nem más ugyanis, mint egy Vocoder technológiával ellátott szinti, ami, ahogy Peti fogalmazott tökéletes olyanok számára, akik nem – vagy csak kevéssé – tudnak énekelni, hiszen a Roland féle vocoder segítségével zseniális és tiszta énekhangot lehet generálni. Pl a Snoop Doggy Dog féle “refrént”, amit épp most játszott Peti. Ezek a “hangszínek” kicsit robotos hangzásvilágot adnak, de hanszer ennél jóval többet tud: a hozzá járó fejmikrofonnal a szintijáték dinamikáját is lehet szabályozni, ezzel egészen új távlatokat nyitva a kreativitás előtt.

Sajnos a Korg Kronos demora már nem tudtam maradni, de biztos vagyok benne, hogy erről MidiTom blogjában lesz majd anyag bőven!

Update: amikor ez a bejegyzés készült, a blog történetének első online “közvetítése” alkalmával, egy fontos dolog kimaradt:

Köszönet Tóth Tamásnak és a Syncopa csapatának, hogy megszervezték ezt a hangszerbemutatót ebben a nehéz időszakban!

Egy hozzászólás a(z) “Csúcstechnológia a hangszeriparban” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük