Kategóriák
Blog

iPhone alkalmazásaim

A mai nap, mikor kerestem egy alkalmazást az iPhone-on, át kellett futnom, hogy egyáltalán milyen alkalmazásokat is telepítettem a telefonra. Ekkor vettem észre, hogy rengeteg olyan van, amit nem is használok.

Mivel iPhone 3G-m van, sok alkalmazás már csak lassan vagy egyáltalán nem fut a telefonon. Adta magát a szituáció, takarítás.

Nézzük szépen sorban, mi megy és mi marad.

Home képernyő

1. sor:

Settings, Calendar, Clock, Weater – gyári appek, maradnak, törölni sem tudnám

2. sor:  

YNAB – mivel a YNAB 4 vagy WiFi szinkronizációt csinál, vagy „Cloud” (dropbox) szinkronizációt és az iPhone 3G-n a multitask hiánya miatt a dropbox szinkronizálás nem működik, nagy bajban vagyok. Desktopon a dropbox szinkronra nagyobb szükségem van, így ez az alkalmazás egyelőre: kuka.

Facebook – rettentő lassú, bugos és tulajdonképpen mikor nincs nálam más eszköz (pl. iPad), akkor túlélem „fácse” nélkül. Ha mégsem, ott van a touch.facebook.com: kuka.

PCalc Lite – hasznos kis számológép, igaz ritkábban használom, de marad. Lehet, hogy lecserélem (helycsere) a gyorsabb gyári Calculator alkalmazásra.

Dropbox – nem kérdés, marad.

3. sor: Egy kis ugrás, kihagyom a mappákat, majd a második képernyő után térek rájuk.

4. sor:

Mail, Safari szintén gyári alkalmazás, nem törölhető, de nincs is velük semmi bajom.

Tweetbot – marad, a legjobb Twitter kliens iPhone-ra!

Dock: 

Phone, Messages gyári alkalmazások és mindenképp szükségem van rájuk.

Things – egyelőre marad, nem akarok most újabb GTD családba beruházni, bár a Wunderlisttel szemeztem, de nem jöttünk össze.

Viber – Kikerül a dockról, egy külföldi emberke miatt tettem fel, akivel beszéltünk egyszer. Azóta sem használtam, de marad.

Második képernyő

1. sor:

SoundHound – utazáskor szoktam használni, mikor Nikivel rádiót hallgatunk, és megtetszik neki egy zene, de nem tudjuk, hogy mi az. Mint minden, ez is lassú iPhone 3G-n, de marad, mert hasznát veszem.

iPod – gyári alkalmazás

Citibank HU – lassú, ronda, szinte semmire sem használható. Kuka.

MCM – a MasterCard mobil alkalmazása, ami mivel erőszakosan csak Push Notification engedélyezésével hajlandó működni, nem nyerte el a tetszésemet. iPhone 3G-n a Push Notification bekapcsolása egyenlő a sebesség megfelezésével. Kuka.

2. sor:

Evernote – nem igazán használom iPhone-on, inkább iPaden, de ott sem jellemző. Egyelőre marad, hátha szükség lesz rá.

TestFlight és Ferihegy – ideiglenesen vannak fent, segítek @iSandor úrnak tesztelni, több kevesebb sikerrel.

Productivity mappa

App Store – viccelsz? 🙂

Stocks – leginkább valuta árfolyamok ellenőrzésére szoktam használni, marad (nincs is más opció)

Contacts – szintén kötelező darab, nem lehet törölni, de nem is akarom. Azért került mappába, mert a Phone alkalmazásból ugyanezt a tartalmat elérem, így semmi szükség rá, hogy külön ez is kint legyen.

Notes – nem törölhető, igazából nem használom, pár jegyzet ha van benne.

Rule. Beta – a rule.fm projektmenedzselő rendszer webclipje ez, próbáltam magam rászoktatni, de nem igazán ment. Talán itt is ludas az iPhone-om lassúsága. A jövőben azonban lesz pár projekt amiben dolgozni fogok, így lehet, hogy szükségem lesz rá, mivel azokra nem lesz elegendő a Things nyújtotta GTD. Marad.

Photography mappa

Photos, Camera – gyári alkalmazás, nem törölhető. Amire az iPhone 3G képes, arra elég a gyári Camera, kipróbáltam több alternatív alkalmazást, nem nyújtottak pluszt nekem.

Polarize – a legeslegtöbbet használt alkalmazás nálam, imádom. Kár, hogy a Polaroid és a fejlesztő között lezajlott jogvita eredménye az lett, hogy az alkalmazás fejlesztése leállt. Az Instagram és klónjai a Polarize.app feelingjét másolta le ügyesen, én már akkor ilyen fotókat tettem fel a flickr fiókomra, mikor még nem is volt Instagram. Fel sem merült, hogy nem marad!

Flickit – miután elkészül a Polarize.app-el a fotó, ezzel az alkalmazással töltöm fel a flickr kontómra. Gyors, egyszerű, pár helyen ugyan van benne UX gond, de szerethető. Marad.

PhotoSync – akkor szoktam használni, mikor a telefonról a hajdani MacBook Prómra (igen, hülyén néz ki) másoltam fotót. Ennek az alkalmazásnak köszönhetem, hogy felfedeztem az Internet Tetheringet, amit iPhone 3G-re csak később engedélyezett az Apple.

Tumblr – mikor elindítottam Rubyka blogját (aki most nyaral, de ősszel lesz kontent, nyugi!), akkor tettem fel ezt az alkalmazást és csak erre a célra használom. Meg vagyok vele elégedve, mert ugyanolyan zseniálisan működik, mint ahogyan (a leállásokat leszámítva) a Tumblr webes része is. Marad.

Navigation mappa

Maps – sok mindent nem fűzök hozzá, marad.

Nike+ GPS – átesett már pár frissítésen, van pár funckió benne, ami régen jobban tetszett, illetve ráderőszakolja a Nike+ regisztrációt, de alapvetően futáshoz egy jó kis alkalmazás. Marad, talán eljárunk végre futni, vagy amint meglesznek a bringák, akkor jól tudom majd használni.

Traffic Club – közlekedési információk a közösség által. A koncepció nagyon jó lenne, sajnos kevés felhasználója van, így most megválok tőle. Trafipax és baleset, útépítés információk  megosztására, jelentésére lenne jó, hasonlóan működne mint az időkép észlelései. Kár érte. Kuka.

iMenetrend – még akkor töltöttem le, mikor Budapest-Pozsony-Birmingham útvonalat jártam végig. Sosem használtam, le is törlöm. Kuka.

MotionX-GPS – az egyik legrondább és egyben leghasznosabb alkalmazás amivel eddigi iPhone-os karrierem során találkoztam. Sokáig a Lite verziót használtam, de megvettem a teljes verziót (akkor még drágább volt emlékeim szerint, most 0,79€). Síeléshez, túrázáshoz és majd bringázáshoz használom, a muraui síelésem alkalmával is ezzel rögzítettem, hogy merre jártam. Ajánlott!

TravelGuide – mikor Prágába utaztunk, akkor vásároltam meg, mivel többen javasolták twitteren. Egy-egy városhoz 5€ a túraútvonalak ára, de mindenképpen megéri, nagyon jól tudtuk használni. GPS alapján mindig az épp aktuális helyen szépen „elmondta” a tudnivalókat. Használatához fej/fülhallgató javasolt, a zsúfolt utcán alig hallani az iPhone hangszórójából az instrukciókat, információkat. Ajánlott!

myMHD (mojeMHD szlovákul) – szintén a birminghami túrámhoz köthető, @csibar kolléga tanácsára telepítettem fel. Nagyon jól használható és informatív alkalmazás Pozsony tömegközlekedéséről, hátránya, hogy csak online működik. Budapestre is jó lenne egy ilyen, de ugye megvan a magunk baja. Mivel már nem lesz rá szükségem, kuka.

Utilities mappa

Ez nekem ilyen all-in mappa, egy kvázi lomtár.

Speed Test – a népszerű oldal iPhone megoldása. Érdekelt a mobilhálózat sebessége, ezért tettem fel. Kuka.

1Password – egy promóciós akcióban (ha jól emlékszem) sikerült PRO verzióra szert tennem, a méltán népszerű asztali verzió mellé. Sokszor nem használtam, sőt, rendszeresen szinkronizálni is kell(ene), azért jó magamnál tudni a jelszavaim. Főleg, mert mióta az asztali verziót használom, ellustult az agyam és sok, korábban fejből mondott jelszavamra, adatomra már nem emlékszem. Pedig az emberi agynál gyorsabb megoldás nem létezik! Marad.

Remote – gyári, de utólag telepített alkalmazás. Imádom! Kint ülök a kertben, és iPhone-ról irányítom az iMacről az audiorendszeren át (jó hangosan) szóló zenét, az iTunes könyvtáramat. Marad.

Youtube, Voice Memos – gyári és maximálisan hasznontalan alkalmazások. Nincs mit tenni.

Calculator – ahogy említettem is, helyet fog cserélni a PCalc Lite alkalmazással, mert gyorsabb és nekem bőven elegendő amit tud.

AppBox Lite – régóta az egyik legnagyobb dilemmát okozó alkalmazás. Ritkán használom, de olyankor jól jön. Az ikonja találó, mert tényleg olyan, mint egy svájci bicska: valutaváltó, mértékegység konvertáló, hátralevő napokat számláló stb., azonban rettentő ronda egy alkalmazás. Azt hiszem, ez most egy  jó alkalom, hogy megszabaduljak tőle. Kuka.

Bérkalkulátor – ez az alkalmazás is gyarapítja a ronda de hasznos alkalmazások sorát. Anno, mikor elindultak az adócsökkentések, jól jött. Utána pedig a bértárgyalásoknál használtam. Valami miatt nem találom már az iTunes-ban, bár szerintem ez a jogutód, ami már egy fokkal szebb! Pénzt nem ér, úgy emlékszem, ingyenes volt. Mivel már nincs rá szükségem, illetve a folyamatos változások miatt inkább online ellenőrzöm a béradatokat, kuka.

Dictionary – angol-magyar hangosszótár. Megvettem, de nem tudom minek, nagyon ritkán használom. Előnye talán, hogy offline is működik.

A fejlődés csapdája

Rengeteg alkalmazást kipróbáltam már, nagy része egyből a kukában végezte. Egyszer összeszámolom majd, hogy mennyi pénzt költöttem el, egyelőre nem merem. Ami viszont érdekes, de egyben érthető is, hogy az idő múlásával egyre kevesebb alkalmazást vásárolok. Ez betudható annak is, hogy amire szükségem van, az már fel van telepítve. De betudható sajnos annak is, hogy az iPhone 3G lassulásával, az iOS rendszerek fejlődésével (amiből ez a készülék már kimarad) egyre kevesebb alkalmazás használható élvezettel a készülékemen.

Egyfelől érthető, hogy a fejlődés nem állítható meg, a fejlesztők mindig a legújabb rendszerre, a legújabb eszközökre fognak fejleszteni. Azonban, ha belegondolok, 1-2 éve nem vásároltam szinte semmit az iTunes App Store-ból. Pedig használható alkalmazás lenne bőven, csak az Apple agresszív üzletpolitikája és a hardver szoftveres úton történő ellehetetlenítése oda vezet, hogy a legtöbb alkalmazás vagy nem fut iPhone 3G-n vagy olyan lassú, hogy a felhasználói élmény közelít a nullához. Nyílván, haladni kell a korral, az újításokkal. Bár vallom, hogy az Apple készülékek drágább ára eltűnik a felhasználói élmény miatt (számomra legalábbis), az, hogy 1-1.5 évente új százezer forintos telefont vegyek, miközben a régi még tökéletes állapotban van, kicsit nehezen emészthető.

Főleg, mert nekem az iPhone anno tényleg azt adta, amire éveken át vártam! Persze naivitás volt azt hinni, hogy akkor itt most megállunk és évekig élvezzük a befektetett pénzért az eszközt. Ez üzlet!

iPad alkalmazások

Node, egy következő bejegyzésben le fogom neked írn, hogy az iPademen milyen alkalmazásokat használok. Szerencsére egyre több alkalmazás mindkét eszközön használható, azonban az iPad kényelme miatt van jópár, amit csak ott használok.

5 hozzászólás a(z) “iPhone alkalmazásaim” című bejegyzéshez

Apple hírek – Vendég blogger: iPhone alkalmazásaim és amiket letöröltemszerint:

[…] alábbi írást strob oldaláról emeltük át, amiben az általa használt alkalmazásokról, és a köztük végzett […]

Olvasási idő: kb. 2 és fél perc

Alkoss #2 – a kólakollektor
Már régóta ismerem a sörkollektor mozgalmat, mely röviden arról szól, hogy kiürült alumínium sörös- vagy üdítősdobozokból egy napkollektort barkácsolnak otthon a DIY (csináld magad) szakik, amivel aztán akár egész komoly mértékben rá lehet segíteni a fűtésre.
Mivel dobozos sört nem igazán fogyasztok, ellenben kólát sajnos igen, adódott az ötlet: kólásdobozból fog készülni az én kollektorom. Egy ideje gyűlnek a kólás dobozok, most azonban végre a tettek mezejére léptem és beszereztem az első fontos kelléket: egy lyukfűrészt.
Kicsit melléfogtam vele, mert főként fára való, de kis bíztatás után elviszi az alumíniumot is. Egy másik nagy tanulság a megvásárolt termékkel kapcsolatban: az univerzális, all-in-one megoldások kivétel nélkül mind rosszak. Több méretű fűrész van a csomagban, melyeket be kell pattintani a fejbe – természetesen kijön, elmozdul stb…így lesz olcsó húsnak híg a leve.
A kólakollektor egyébként csak egy teszt lesz, a végső napkollektorom egy másik módszerrel fog készülni, írni fogok erről is.
Alkoss #3
Nem annyira alkotás, de mégis. Az iOS érába egy iPhone 3G készülékkel léptem be még 2008-ban. A kezdeti próbálkozások újratelepítéseit leszámítva gyakorlatilag 8 éve nem volt teljes újratelepítés a telefonomon, mindig csak frissítettem az éppen aktuális iOS verzióra.
Sokak szerint célszerű időnként egy clean installt megjátszani, a telefon teljesítménye is javulhat tőle. Mivel a 2017-es év az új kezdetekről, új dolgok bátrabb kipróbálásáról és az elengedésről is szól nekem, csináltam egy biztonsági mentést és magam mögött hagytam majd’ 8 év előzményét. Igazából az üzenetek voltak az egyedüliek, melyeket iCloudon keresztül nem lehet szinkronizálni, így ezekhez ragaszkodtam sokáig és most ezeket engedtem el.
No, meg az alkalmazásokat. A következő a játék: a gyári beállításra visszatérés után csak azokat az alkalmazásokat telepítem fel ismét, melyekre az idő előrehaladtával effektive szükségem is van. Ez egy jó módszer a tisztogatásra, fura felismerni, hogy melyek azok az alkalmazások, melyeket észrevétlenül használok aka természetes, hogy elérhető a telefonon és melyek azok, melyekre rácsodálkozok, hogy jééé valaha ezt is feltelepítettem?
Nyitottam egy jegyzetet erre a projektre és fogok írni belőle egy blogposztot, mik azok az alkalmazások, melyek végül visszakerültek, milyen sorrendben, miért, mire használom őket és mik azok a beállítások, amiket eszközöltem a telefonon a gyári beállítás visszaállítása után. Volt már egy hasonló alkalmazás tisztogatásom, igaz, akkor az iPhone 3G lassúsága miatt kényszerűségből.
Alkoss #4
Tegnap (01.05.) Budapesten jártam a cégünk központjában egy trainingen, ahol egy új iPades alkalmazást próbáltak megtanítani a csapatnak. Ezzel egy időben megkaptuk azokat a keretszámokat, melyek alapján a 2017-es évben ki kell alakítanunk az ügyfélkörünket. Ezt mi (is) targetnek hívjuk.
Igaz tegnap még csak a keretszámok kerültek meghatározásra és az elkészítésre még nem kaptunk határidőt, azoban hazaérkezve úgy gondoltam, alkalmazom a “csináld most!” módszert, gyorsan, míg friss az élmény!
Leültem a céges gép elé és gyors átgondolás után megcsináltam a rendszerben a szükséges módosításokat, nettó 1 órát töltöttem szerintem vele. Így viszont egy határidős feladat még bőven a határidő előtt elkészült – egy feladattal kevesebb amivel foglalkoznom kell, felszabadult hely a fejemben más gondolatok, projektek számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük