Kategóriák
Blog

Tesco Extra

Ma végre alkalmam volt elmenni egy TESCO Extra áruházba, melyre már régóta vágytam, hiszen Nikitől tudom, hogy itt van lehetőség arra, hogy önkiszolgáló pénztárnál fizessek.

Önkiszolgáló pénztárat 2010-ben Olaszországban láttam már, ott annyiban különbözött a TESCO megoldástól, hogy egy hordozható vonalkódleolvasó (mint amilyet a leltározásra használnak) volt a vevők segítségére. Mikor leveszed az árut a polcról és a kosárba teszed, le kell olvasni a vonalkódot és a pénztárnál a memóriában eltárolt információk alapján fizetni.

Itt a bejegyzés elején el kell, hogy mondjam, sosem voltam nagy TESCO rajongó: igazi kekec vagyok (voltam) velük szemben. A TESCO azonban elindult egy olyan úton, ami számomra nagyon szimpatikus. Ahogy egyik kedvenc politikai blogom szerzője Pogátsa Zoltán szokta mondani skandinávia kapcsán: felfelé versenyeznek.

Mit jelent ez pontosan? A TESCO Extra áruházak létrehozásával – ahogyan én tapasztaltam – mind árukészlet (és ezzel arányosan az árak), mind pedig a minőség, „tálalás”, design, szolgáltatás tekintetében ki akarnak törni a TESCO = olcsó, gagyi kategóriából.

Ha ezt az utat követik, akkor jó úton járnak.

Design

A szolnoki áruházban jártam, ahol voltam már korábban is, amikor még nem Extra áruházként működött. A legszembetűnőbb változás az, hogy a design elemeket és a polcok elrendezését teljesen megváltoztatták. Modern, minimalista design figyelhető meg mindenhol. A polcok tekintetében megszűnt a sok áruházra jellemző „raktár” feeling. Rendezett, tisztán tartott polcok, mindig teljesen feltöltve. A hűtő szekciónál minden hűtő zárható ablakos, így kevesebb energiát használnak fel a hűtésre. A boros szekció (erre minden áruház nagy hangsúlyt fektet) is ízlésesen van elrendezve és ahogy észrevettem, nem csak a drága borokat teszik kiemelt helyre, hanem a jó minőségű, de kevésbbé drága borokat is szemmagasságba teszik (magas ár nem feltétlenül jelent jó minőséget…).

Önkiszolgáló pénztár

A vásárlás alatt számomra a legjobban várt pillanat a fizetés volt, mert végre kipróbálhattam személyesen is az önkiszolgáló pénztárat. Erre a célra 6db pénztárt tart fenn az áruház, egy külön elkerített részen. Nem figyeltem, de biztos vagyok benne, hogy kamerával szigorúbban megfigyelt területről van szó, ugyanis itt mindenféle személyzet nélkül, saját magad, kvázi becsület alapon fizetheted ki a kosaradban található árukat.

Az új szolgáltatásra informatív grafikák hívják fel a figyelmet, a megszokott kék-fehér-piros TESCO szinekben pompázva. Kíváncsi voltam, hogy a hardveres és szoftveres részt hogyan oldották meg.

Az önkiszolgáló pénztárnál találunk egy érintőképernyőt, egy nagy méretű vonalkódleolvasót (van lehetőség kézi „pisztolyos” leolvasó használatára is), egy bankkártya terminált és egy csomagoló pultot.

A workflow a következő: bal oldalra leteszed a kosarad vagy kocsid, majd egyenként elkezded leolvasni az árucikkeket, melyeket leolvasás után a csomagoló pultra kell tenned. A csomagoló pult szerintem a rendszer legintelligensebb része: ha leolvasás után nem teszed a fém, szenzorokkal ellátott pultra az árut, akkor nem enged további termékeket leolvasni. Ezzel nagyon jól vezérlik a folyamatot. Ha fizetés előtt akarod elpakolni az árucikkeket, akkor szintén reklamál a rendszer és kéri, hogy helyezd vissza a csomagoló pultra. Niki rátette a pultra a pénztárcáját és a rendszer egyből nem engedett további áru vonalkódot leolvasni, mert úgy érzékelte, hogy egy új elem van a csomagoló pulton, viszont ezt megelőzően vonalkód leolvasás nem történt, ergo olyan, mintha „fizetés” nélkül tettél volna oda árut.

A vásárlás befejezését az érintőképernyőn lehet jelezni, majd utána ki tudod választani a fizetési módot: készpénz, bankkártya, utalvány. Az utalványos fizetéshez szükség van személyzeti segítségre, mivel az utalványok érvényességét, szabályosságát ellenőrizni kell.

Apropó személyzet: állandó jelleggel 1-2 dolgozó jelen van a 6 pénztáras területen és bárkinek, aki igényli, segítenek. Ha szükségét látják, akkor szúrópróba szerű ellenőrzést is végezhetnek, hogy minden árucikket beütött-e a vásárló. Mivel én az esti Olasz-Spanyol EB döntőre vettem 2 üveg Hoegaarden sört, a rendszer nem engedett addig fizetni, ameddig a segítő személyzet nem hagyta jóvá a vásárlásom, pontosabban azt, hogy 18 éven felüli vagyok. Okos, mindenre figyel a rendszer!

Mivel ez volt az első alkalom és még nem volt kellő rutinom a vásárlában, a nettó idő, amit a pénztárnál töltöttem, több volt, mint amit egy „élő” pénztárosnál töltöttem volna, de ez nyilván a rutinnal együtt rövidülhet.

További extrák

Haladjunk kintről befelé. A parkoló (hasonlóan más áruházaknál már alkalmazott megoldáshoz) zónásítva van, megkönnyítve ezzel az autó megtalálását, A-B-C stb. zónák vannak. Itt szerintem kicsit hiba, hogy a gyerekekre nem gondoltak és nincs figurákkal/állatokkal azonosítható zóna, mint pl. a budaörsi Auchan parkolóban, vagy az IKEA parkolóban. Bár kíváncsi lennék rá, hogy hány, a parkolóban kószáló gyermek volt eddig, sokkal valószínűbb, hogy áruházon belül keverednek el a gyerkőcök.

Ami feltűnt még, hogy a parkolót egy biztonsági őr védi – nem tudom, hogy ez mennyire helyi specialitás.

A kosarakhoz végre nem kell aprópénz és a kosarak típusa is új: van egy külön „szakaszolt” rész az első felében, ahova az ajánlás szerint a zöldségeket és a baguette-et kellene pakolni – én az apróbb cuccokat tettem oda.

A bejáratnál ízléses bár nem túl diszkrét módon lett kialakítva a bankautomata helye. Már itt is dominálnak a kék-piros-fehér színek.

A design elemeket már említettem, a polcok elrendezése is ízléses és a Babasziget és az F&F ruházati rész is abszolút modern design alapján lett kialakítva. Az F&F rész már-már majdnem egy Marks&Spencer hangulatát idézi. A mobiltelefon részleg is ízlésesen tálalt, mindhárom nagy szolgáltató kínálatával.

Miközben az áruházat jártam twitteltem az élményeimet, ebben segítségemre volt az ingyenesen elérhető WiFi. Bejelentkezéshez kötött, de sem regisztrálnom, sem bonyolult bejelentkező formot nem kellett kitöltenem, és az Apple reklám is csak rövid időre villant fel az iPhone képernyőjén.

Twitteren kaptam „panaszként”, hogy szép-szép, de ettől még mocskosak a TESCO áruházak. Sajnos ezt én is többször tapasztaltam már, de a mostani látogatás alkalmával a szolnoki TESCO Extra áruházra semmi panasz nem volt, üde és tiszta volt, mint egy frissen mosott babapopsi.

Összegzés

Zalaegerszegen sokan azért járnak a konkurens INTERSPAR áruházba, mert sajnos a TESCO vásárlóközönsége eléggé széles skálán mozog, de főként a sanyarúbb sorsú emberekből van több. Azt gondolom, egy ilyen minőségi váltás, a bevezetőben említett felfelé versenyzés ebben változást hozhat.

Jelenleg az országban Budapesten (2), Debrecenben (2), Miskolcon, Szegeden és Szolnokon található TESCO Extra áruház, mindegyik 0-24 óráig tartó nyitvatartással.

Remélem, hamarosan nálunk is lesz Extra áruház, engem ezekkel a változtatásokkal megvettek!

3 hozzászólás a(z) “Tesco Extra” című bejegyzéshez

Nekem nagyon bejon az onkiszolgalo penztar. Eloszor Ausztraliaban lattam 2 eve es nem hittem el hogy ez mukodhet otthon. Azt hittem tul sok lesz a lopas. De orommel latom hogy megis mukodik. Itt Kanadaban minden nagyobb aruhazban es barkacsboltban van.

Az osszes benzinkut is onkiszolgalo opcionalisan. Beteszed a kartyadat tankolsz es mehetsz. Nem kell bemenned a boltba ha nem akarsz.

Gyorsettermet viszont meg nem lattam ilyet pedig szerintem az is mukodne siman.

Viszont van egy erdekes amit csak Ausztraliaban es itt lattam. Az alkohol drive in. Behajtasz autoval, ablaknal megrendeled es kifizeted a cuccot, kovetkezo nyilasnal bepakoljak a kocsidba a sort es mehetsz. Kar hogy nem iszunk soha, mert hasznalnam. 🙂

Pontosan ugyanezek az aggodalmak fogalmazódtak meg bennem is, és mikor először külföldön láttam ilyet, egyből az ugrott be: vajon nálunk mennyit lopnának emiatt?! Azt látom azonban – ahogy írtam is -, hogy beriasztózva ugyanúgy be van a kijárat, kamerával is megfigyelt és a fizető rendszer is kellően intelligens. Bízom benne, hogy beválik és több helyen lesz ilyen.
Igaz, nézhetjük úgy is, hogy emiatt kirúgnak 6 pénztárost…
A benzinkút témához csak annyit, hogy olaszoknál láttam már 90-es évek elején ezt a megoldást. Ott ugye oka a túlzott autóhasználat is meg az is, hogy a pihenőidőket (pl vasárnap) keményen betartják, így olyankor csak az általad is említett kártyás megoldással lehet tankolni a legtöbb helyen, persze autópályák mentén van "emberi" kút is,de a legtöbb kútnál ha önkiszolgálást választod, akkor olcsóbban kapod a benzint. Érdekes megközelítés ez is.
Ez amúgy szintén érdekes lenne, hogy a TESCO mondjuk az önkiszolgáló pénztár használatakor ad-e majd a jövőben kedvezményt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük