Kategóriák
Blog

Érkezik az új YNAB 4

Még májusban jelentkeztem a YNAB partnerprogramba, mivel úgy érzem, hogy eléggé jól beleástam magam mind a YNAB filozófiába, mind pedig az alkamazás működésébe. Bulvárosan fogalmazva kikiáltottam magam a YNAB magyarországi nagykövetének 🙂

Mivel a jelentkezésemet a cikkeim átvizsgálása után elfogadták, csatlakozhattam a programhoz. Ezért is jelenhettek meg kizárólag a YNAB-bel foglalkozó cikkekben a gyári kreatívok – most itt felül is látsz egyet.

Az első meglepetés

2012. június 15-én kaptam egy e-mailt a program vezetőjétől az alábbi meglepő tartalommal:

Something big is about to happen here at YNAB and I want to let you in on what we’ve cooked up before we take it public. Please respond to this email as soon as possible and let me know if you can keep a secret. I need to know that I’m able to reach you so you’ll only hear back from me if I get a reply from you. Trust me, you’ll be glad that you did. 😉

Ami magyarul annyit tesz, hogy válaszolnom kell minél hamarabb, hogy tudok-e titkot tartani és amennyiben igen, akkor nem fogom megbánni. Spam és MLM lámpa kigyulladt egyből, de gondoltam, mi veszteni valóm van? Válaszoltam és jött is a következő levél hamarosan.

Vegyük észre, hogy egy jól felépített bevezető kampányról van szó, amit sejtettem is.

A levélből megtudtam a titokzatosság és a titoktartás okát: frissül a YNAB alkalmazás, érkezik a 4-es verzió! Ennek a bevezető kampányában vehetek részt, egy feltétel van csak: június 22. előtt nem szabad róla se twittelni, se blogolni!

Mivel gondosan megtervezett kampányról van szó, a készítők hivatalos blogján szeretnék elsőkézből megosztani az információkat. Nehéz volt magamban tartani, főleg, mert már az első kipróbálás után nagyon tetszett az új verzió. Június 22-e után azonban szabad a vásár, ezért – nem véletlenül, de időhiány miatt is – én a mai napra időzítettem ezt a bejegyzést, hiszen ma jelenik meg hivatalosan a YNAB 4!

A második meglepetés

Mivel a partnerprogram részese vagyok (és elkötelezett a YNAB mellett), a megjelenés előtt kaptam ingyenesen egy YNAB 4 alkalmazást, hogy az újdonságokat ki tudjam próbálni és (szigorúan június 22. után) tudjak róla cikket írni. Zseniális módja egy új verzió bevezetésének!

Persze, még sosem vettem részt ilyen kampányban, biztos vagyok benne, hogy ezt mások is hasonlóan csinálják, nekem ez most új és nagyon szimpatikus!

Megkaptam a licensz kódot és a letöltési linket, majd kezdhettem is a tesztelést. Az első verzió kicsit döcögött még, de gyorsan jött egy frissítés, ami javította ezeket a hibákat.

A YNAB 4 első ránézésre sokkal csinosabb lett, rengeteget javítottak a dizájnon, de ami a legfontosabb: végre elhagyták az Adobe Air alapokat és natív alkalmazás készült!.

Jobban utána olvasva megtudtam, hogy sajnos az Adobe Air alapok megmaradtak. Annyi változás történt, hogy nem szükséges a keretrendszer megléte a felhasználó gépén, az Air 3-as verzióját „beleépítették” az alkamazásba.

Az alkalmazásról eléggé jól dokumentált blogposztok születtek a hivatalos blogon, így részletekbe egyelőre még nem mennék bele, már csak azért sem, mert még jómagam is ismerkedem az új verzióval, de íme pár újdonság:

  • cloud sync – vicces, hogy pontosan 1 éve használom azt a megoldást, amit most újdonságként, sokak örömére beépítettek az alkalmazásba. Én anno úgy oldottam meg, hogy symlink használatával „átirányítom” az OSX könyvtáramat a dropbox mappába, így voilá, működik a cloud sync. Most azonban ez „trükközés” nélkül működik már.
  • autosave – menteni, menteni, menteni. Alapszabály.
  • a sidebaron lett két új gomb, ami a kategóriák egy gombnyomásra történő kibontását és bezárását hivatott ellátni. Nagyon hiányzott!
  • átdolgozott költség/bevétel riportok, a matematikával kevésbbé jó barátságot ápolók is le tudnak már szűrni hasznos információkat
  • funkcionálisan is új felületet kapott a költségvetés rész, ezt még szoknom kell, de alapvetően hasznos lesz, igaz a túlköltéseket most kicsit másképp kezeli a rendszer.
  • kényelmesebb, felhasználóbarátabb dizájn – ezt fontos kiemelni, sokat ronthat a felhasználói élményen (bár még lenne mit javítani)

Az újításokról fogok még írni, még nekem is meg kell tanulni az új dolgokat, de azt már most látom, hogy még hatékonyabb és könnyebb lesz a használat.

Az iPhone és Android verziók is frissítésen esnek át, sajnos a korábban megvásárolt mobil alkalmazások nem fognak működni az új verzióval: újból meg kell venni, de lesz „lite” verzió, amivel ki lehet próbálni, mi változott. Biztosan ki fogom próbálni, mert a korábbi alkalmazásnál csak jobb lehet 🙂

A harmadik meglepetés

Próbálgatás közben dobott egy hatalmas hátast a YNAB 4 és felajánlotta a bugreport küldését. Én éltem ezzel a lehetőséggel – amúgy nem szoktam – és hamarosan kaptam is a választ a feljesztői csapattól. Egy tisztázó kérdésre sikerült annyira korrekt választ adnom, hogy pikk-pakk megtalálták a hibát és javították is. Erről természetesen válaszlevelet is kaptam. A YNAB-et fejlesztő arcok hatalmas jó fejek! Rettentő jó stílusban kommunikálnak az emberrel, megköszönik a visszajelzést és a tényt, hogy segítettem a munkájukat.

Persze, ezt lehet tanulni és ezzel tudatosan építeni a „márkahűséget”, lojalitást. Pár jól elhelyezett szóval nagyon jól lehet a felhasználót és a munkáját magasztalni, akinek ez hatalmas örömöt okoz. És mindez ingyen van!

Annyira belelendültem, hogy még egy gyors vázlatot is csináltam nekik Photoshoppal, hogy miként javaslom kicsit a költségek beviteli részét átalakítani, illetve találtam GUI bugot is. Megköszönték, a javaslatom felkerült a listára, vagy lesz belőle valami vagy sem.

Árak

Ha miközben ezeket a sorokat olvasod bosszankodsz azon, hogy (akár az én bejegyzéseim hatására) nemrég vásároltad meg a 3-as verziót és kidobott pénz volt az ablakon, akkor van egy jó hírem!

A srácok a YNAB-nél annyira lazák, hogy annak, aki az elmúlt fél évben (2011. december 27-óta) vásárolta meg a YNAB-et, annak ingyen biztosítják a 4-es verzióra váltást. Laza, nem?

De azokról sem feledkeznek meg, akik korábban vásároltak YNAB 3-as verziót: az update ára 40$

Azoknak, akik nulláról akarnak kezdeni, úgy gondolom, hogy megmarad a 60$-os ár.

Én szeretni fogom az új YNAB 4-et, és te?

4 hozzászólás a(z) “Érkezik az új YNAB 4” című bejegyzéshez

Érdekelne, hogy miért tartod problémának azt hogy az alkalmazás Adobe Air-re épül.

Értem. Azok a bevezető animációk engem is zavarnak kicsit, de talán az alkalmazás lassúságát kell elrejteniük és nem csicsa, mint ahogyan elsőre gondoltam. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük