Kategóriák
Blog

Új lakó a házban – Google Nexus 4

Sokadik alkalommal állok már neki ennek a bejegyzésnek – fejben. Az egyik ok, hogy még csak most születik belőle bejegyzés szimplán az, hogy rengeteg élmény van az új készülékkel.

A másik, hogy megkért @burgatshow, válaszoljak pár kérdésre, mivel a blogján szeretne írni rólam és @anedera-ról, mert mindketten iPhone-ról váltottunk Androidra, azon belül is Google Nexus 4 készülékre. Így, ameddig ez a bejegyzés nem születik meg, nem fogok mindenről írni, csak azokról a tapasztalatokról – igyekszem röviden -, amelyek a bejegyzésben nem fognak majd szerepelni.

A betolakodó

Most kvázi kettős életet élek okostelefon terén, párhuzamosan használom a már ősréginek mondható iPhone 3G készülékemet (ezzel tudok telefonálni) és a jelenleg kapható legfejlettebb Androidos referenciakészüléket (ezzel csak mobilnetet használok – nem kezdek bele a sztoriba 🙂 ).

Igyekszem objektíven és nyitottan szemlélni az új jövevényt, megadva neki minden lehetőséget a bizonyításra. Aztán megveszem az iPhone 5 utódját! 🙂

Beszerzés

Amikor eldöntöttem, hogy beszerzek egy Google Nexus 4 készüléket, gyorsan rá kellett jönnöm, hogy nem lesz ez olyan egyszerű. Az LG (aki a hardver gyártója) egyszerűen nem bír eleget gyártani a készülékből, akkora iránta a kereslet. Hivatalosan Google Play áruházon keresztül nem lehet minden országban megvásárolni a készüléket, de @lberes volt olyan rendes és felajánlotta a segítségét, hogy Ausztriából hoz nekem egy készüléket.

Bár felajánlottam neki, hogy próbálja ki nyugodtan, ő büszkén mesélte, hogy bent volt a fiókban, párszor rá-rá kacsintott, de meg bírta állni, hogy kipróbálja.

Nexus 4 unboxingAz első találkozás

Bár eddig nem volt sok LG termékem (sőt, talán egyetlen sem), a csomagolás meglepően jó minőségű, elegáns. Mindig kritikus (és amatőr „szakértő”) szemmel nézem a csomagolásokat, hiszen érdeklődöm komolyan a téma iránt.

Azt gondolom, hogy a csomagolásban méltó ellenfele – vagy hívjuk inkább versenytársnak – az Apple-nek, habár vannak érdekességek. Például a töltő hermetikusan ráillesztett védőfólia csomagolását kisebb agyi infarktusok árán sikerült csak lehámozni. A másik ilyen a microSIM kártya kivételére szolgáló eszköz elhelyezése: a belső dobozban, minden egyéb alatt volt – valahol.

SIM tű

Az Apple tervezői ezt elegánsan, egy papírfül kifeszítésével oldották meg. Maga a Nexus 4 mellé adott eszköz egyébként eléggé kicsi „tű” résszel bír, gondolom elővigyázatosság miatt, nehogy valaki túlnyomja.

A készülék üveg felületeit fólia borítja, ami így 4 napos használat után is jól tartja magát – egyelőre nem akartam levenni, míg eldől a készülék sorsa, illetve míg nem szerzek be egy rendes védőfóliát.

Gyors verdikt

A készülék nagy. Nagyon nagy. Ehhez hozzá tartozik, hogy az én kezem meg az átlagos férfi kéznél talán egy kicsit kisebb. A nagy méretet ellensúlyozza a vékonysága és kicsi súlya, ami miatt viszont kicsit még görcsösen fogom, nem érezni rendesen, hogy „van valami a kezemben”. Ez persze szubjektív és az idővel változni fog.

A kijelző szép. Nagyon szép. Igaz még csak egyszer láttam közelebbről az iPhone 5 retina kijelzőjét, de bőven hozza azt a szintet.

A készülék minőségének megítélésén részemről erősen ront, hogy a hangerő, a ki-bekapcsoló gombok és a képernyő körül futó keret anyagválasztása nem a legjobb és olcsó műanyag érzése van, holott biztos vagyok benne, hogy nem az. A bekapcsoló gombom pont annyira lötyög, hogy a rossz miőség érzete kialakuljon.

Ezt diktáltamFizikai gomb ezen a készüléken mindössze ez a kettő van, a bekapcsoló gomb elhelyezését közel 5 év iPhone használat után szokni kell: rendeszeresn nyomom a készülék tetejét és csodálkozom, hogy nem akar kikapcsolni 🙂

Fotókat, videót szépeket csinál, bár nálam ez nem egy dealbreaker.

Magáról a rendszerről külön bejegyzésben és később fogok írni, van benne sok minden, ami nagyon tetszik. Ilyen például a Google Now szolgáltatás, ami ugyan még nem tökéletes, de nagyon ígéretes. A hang alapú keresés és a hozzá csatolt funkciók nagyon hasznosak, bár sokszor erősen bíztatni kell, hogy megtalálja a kért információt és még ez sem biztos, hogy megkapjuk azt.

Indulj el Robi!Mint egy igazi személyi asszisztens, úgy működik a Google Now. Ma reggel Nagykanizsán volt egy referáló előadásom. Mivel ez az esemény benne volt a naptáramban (helységgel együtt), ezért nem csak az eseményre figyelmeztetett, hanem a saját navigáció alapján menetidővel kalkulálva arra is tanácsot adott, hogy mikor kell elindulnom, hogy időben ott legyen. Nekem ez nagyon tetszik!

Barátkozunk

Jelentkezem még részletes beszámolókkal, van pár meglátásom az Android rendszerrel kapcsolatban is, hogy mik azok, amelyek szerintem nem logikusak benne vagy épp a megszokott iOS megoldás jobb.

Egyelőre azonban úgy néz ki, hogy sok van a serpenyő Nexus 4 oldalán. Meglátjuk!

2 hozzászólás a(z) “Új lakó a házban – Google Nexus 4” című bejegyzéshez

[…] nem volt tétlen és pár nappal a megkaparintása után már olvashatjuk is véleményét blogján. @strob nagyon jó fej volt, mert nem lőtte telibe azokat a témákat, amivel én fogok […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük