Ma reggel a twitteren olvastam egy történetről, ahol egy lángosost, amit az APEH (vagyis most már NAV) bezárt, mert nem adtak blokkot.

Viccesen fogják fel a történetet – mi mást tehetnének – és záróbuli keretében búcsúznak/búcsúztak (a dátum számomra nem egyértelmű) a vevőktől.

Nem tudom, hogy mennyi irónia van az egészben, úgy érzem, hogy eléggé egészséges adag. Egyfelől megértem őket, mert látni kell, hogy a kkv-k terhei sokszor tényleg abszurdak, ugyanakkor meg elítélem őket, mert a szabály egyértelmű: számlát/blokkot/bizonylatot adni kell!

Tiszta haszon

Még 2009 év elején indított el az akkori MSZP kormányzat egy nagyon „eredeti”, besúgó hálózatokat idéző játékot Tiszta haszon címmel. A program a kezdeti sikerek után hatalmas bukás lett (A www.szamlavalmilliokert.hu oldal már nem is érhető el).

A cél az volt, hogy kifehérítsék a szürke, de még inkább a feketegazdaságot. Mindezt úgy képzelték el, hogy a vevői oldalt ösztönözték havi 10x 1 milliós nyereménnyel arra, hogy igénybe vett szolgáltatások után (amely meghaladja az 1000 forintot, tehát pl. egy lángos után kapott számla nem lett volna jó) kérjenek számlát, majd a számlát azt beküldve sorosoláson vesznek részt, ahol megnyerhetik az 1 millió forintot.

„A számlalottó közel sem érte el azt a célt, amiért a kormány útjára indította. A bukást az is jelzi, hogy amíg az év elején szinte a csapból is a Tiszta haszon program reklámja folyt, addig azóta szinte nem is találkozunk a számlalottó plakátjával, reklámjával” – mondta a lapunknak Zara László, a Magyar Adótanácsadók Egyesületének elnöke. Kiemelte: a játékban valószínűleg a régi pályázók vesznek részt hónapról hónapra, újak aligha küldenek be számlasorszámot.

„A feketegazdaság visszaszorítása érdekében olyan adórendszerre van szükség, amely csökkenti a terheket” – tette hozzá Zara László.

Forrás: magyarhirlap.hu 2009. október

Az én ötletem

Reggel, mikor olvastam a fenti lángosos történetet, akkor jutott eszembe egy ötlet, ami sikeresebb lehetne a Tiszta haszon programnál. Én nem a vevői oldalt jutalmaznám (nem csinálnék belőlük „besúgót”, önjelölt APEH NAV ellenőrt), hanem a vállalkozói oldalt.

Létrehoznék egy pozitív adózó listát, és azon cégek között, akik rendszeresen és rendesen adnak számlát (ergó adóznak is) kisorsolnék mondjuk 1 év kedvezményes adózási évet, ahol a adó- és járulékterheit mondjuk felére csökkenteném, vagy minden második hónapban mentesülne valamelyik adóteher alól. Ha tartják a korábbi ütemet, azaz továbbra is becsületes vállalkozásként adóznak és számlát adnak, akkor a kedvezményes év után újból részt vehetnének a sorsoláson.

Hogy ne csak fortuna keze legyen benne, megadnám a pályázati lehetőséget is, mondjuk úgy, hogy akik vállalják, hogy egy önkéntes NAV „átvilágításon” vesznek részt (itt hirdetnék némi moratóriumot is, hogy szigorúan csak az elmúlt 1 évet vizsgálhatná a NAV), akkor a pályázati elbírálás után szintén részt vehetnek a kedvezményes adózási évben.

Ha már a multiknak óriási adókedvezményeket adunk (ezt egy hosszú téma lenne boncolgatni, hogy jó-e vagy rossz, szerintem inkább jó, de épp, hogy csak egy hajszállal), akkor ezzel a módszerrel (ami nem jelentene tömeges, óriási adó- és járulék kiesést) a kkv szektort is lehetne öszötnözni arra, hogy a szürke vagy fekete gazdaságból átpártoljon a fehérbe.

Persze, ne felejtsük el: Magyarországon, a mutyik földjén vagyunk. Az ötlet több ponton is ad trükközésre lehetőséget, főként a pályázati elbírálási oldalon, de ezt lehetne civil szervezetek bevonásával „tisztává” tenni.

Azt, hogy a „nyereményben” hány vállalkozás részesülhetne, majd a szakértők kiszámolják, a lényeg, hogy ösztönző hatása legyen és jobban megérje a rendszerben részt venni, mint kimaradni belőle és maradni a feketegazdaságban.

Vagy legyen az olasz gyakorlat, ahol ha elmulasztod a számla adást és számla kérést, akkor nem csak az eladót, de a vevőt is megbüntetik?! Keményen.

Mindezek mellett újból nekifutnék a vevői oldal ösztönzésének is, de inkább egy magyarázó kampánnyal: ha nem kérsz számlát és a feketegazdaságban vásárolsz, a „közös kassza” meglopásával tulajdonképpen saját magad is meglopod. Persze, ameddig a honatyák kvázi legitimizálják a lopást, addig, ha nincs pozitív példa, nehéz elvárni a „néptől”, hogy önszántából ne a negatív példát kövesse (amiről lehet, hogy azt sem tudja, hogy negatív).

Rosszul látom? Vegyem ki a kezem a biliből? Szólj hozzá bátran!

Ez csak egy reggeli bejegyzés a gondolkodom rovatban.