Kategóriák
Blog

Reggeli ötlet a gazdaság fehérítésére

Ma reggel a twitteren olvastam egy történetről, ahol egy lángosost, amit az APEH (vagyis most már NAV) bezárt, mert nem adtak blokkot.

Viccesen fogják fel a történetet – mi mást tehetnének – és záróbuli keretében búcsúznak/búcsúztak (a dátum számomra nem egyértelmű) a vevőktől.

Nem tudom, hogy mennyi irónia van az egészben, úgy érzem, hogy eléggé egészséges adag. Egyfelől megértem őket, mert látni kell, hogy a kkv-k terhei sokszor tényleg abszurdak, ugyanakkor meg elítélem őket, mert a szabály egyértelmű: számlát/blokkot/bizonylatot adni kell!

Tiszta haszon

Még 2009 év elején indított el az akkori MSZP kormányzat egy nagyon „eredeti”, besúgó hálózatokat idéző játékot Tiszta haszon címmel. A program a kezdeti sikerek után hatalmas bukás lett (A www.szamlavalmilliokert.hu oldal már nem is érhető el).

A cél az volt, hogy kifehérítsék a szürke, de még inkább a feketegazdaságot. Mindezt úgy képzelték el, hogy a vevői oldalt ösztönözték havi 10x 1 milliós nyereménnyel arra, hogy igénybe vett szolgáltatások után (amely meghaladja az 1000 forintot, tehát pl. egy lángos után kapott számla nem lett volna jó) kérjenek számlát, majd a számlát azt beküldve sorosoláson vesznek részt, ahol megnyerhetik az 1 millió forintot.

„A számlalottó közel sem érte el azt a célt, amiért a kormány útjára indította. A bukást az is jelzi, hogy amíg az év elején szinte a csapból is a Tiszta haszon program reklámja folyt, addig azóta szinte nem is találkozunk a számlalottó plakátjával, reklámjával” – mondta a lapunknak Zara László, a Magyar Adótanácsadók Egyesületének elnöke. Kiemelte: a játékban valószínűleg a régi pályázók vesznek részt hónapról hónapra, újak aligha küldenek be számlasorszámot.

„A feketegazdaság visszaszorítása érdekében olyan adórendszerre van szükség, amely csökkenti a terheket” – tette hozzá Zara László.

Forrás: magyarhirlap.hu 2009. október

Az én ötletem

Reggel, mikor olvastam a fenti lángosos történetet, akkor jutott eszembe egy ötlet, ami sikeresebb lehetne a Tiszta haszon programnál. Én nem a vevői oldalt jutalmaznám (nem csinálnék belőlük „besúgót”, önjelölt APEH NAV ellenőrt), hanem a vállalkozói oldalt.

Létrehoznék egy pozitív adózó listát, és azon cégek között, akik rendszeresen és rendesen adnak számlát (ergó adóznak is) kisorsolnék mondjuk 1 év kedvezményes adózási évet, ahol a adó- és járulékterheit mondjuk felére csökkenteném, vagy minden második hónapban mentesülne valamelyik adóteher alól. Ha tartják a korábbi ütemet, azaz továbbra is becsületes vállalkozásként adóznak és számlát adnak, akkor a kedvezményes év után újból részt vehetnének a sorsoláson.

Hogy ne csak fortuna keze legyen benne, megadnám a pályázati lehetőséget is, mondjuk úgy, hogy akik vállalják, hogy egy önkéntes NAV „átvilágításon” vesznek részt (itt hirdetnék némi moratóriumot is, hogy szigorúan csak az elmúlt 1 évet vizsgálhatná a NAV), akkor a pályázati elbírálás után szintén részt vehetnek a kedvezményes adózási évben.

Ha már a multiknak óriási adókedvezményeket adunk (ezt egy hosszú téma lenne boncolgatni, hogy jó-e vagy rossz, szerintem inkább jó, de épp, hogy csak egy hajszállal), akkor ezzel a módszerrel (ami nem jelentene tömeges, óriási adó- és járulék kiesést) a kkv szektort is lehetne öszötnözni arra, hogy a szürke vagy fekete gazdaságból átpártoljon a fehérbe.

Persze, ne felejtsük el: Magyarországon, a mutyik földjén vagyunk. Az ötlet több ponton is ad trükközésre lehetőséget, főként a pályázati elbírálási oldalon, de ezt lehetne civil szervezetek bevonásával „tisztává” tenni.

Azt, hogy a „nyereményben” hány vállalkozás részesülhetne, majd a szakértők kiszámolják, a lényeg, hogy ösztönző hatása legyen és jobban megérje a rendszerben részt venni, mint kimaradni belőle és maradni a feketegazdaságban.

Vagy legyen az olasz gyakorlat, ahol ha elmulasztod a számla adást és számla kérést, akkor nem csak az eladót, de a vevőt is megbüntetik?! Keményen.

Mindezek mellett újból nekifutnék a vevői oldal ösztönzésének is, de inkább egy magyarázó kampánnyal: ha nem kérsz számlát és a feketegazdaságban vásárolsz, a „közös kassza” meglopásával tulajdonképpen saját magad is meglopod. Persze, ameddig a honatyák kvázi legitimizálják a lopást, addig, ha nincs pozitív példa, nehéz elvárni a „néptől”, hogy önszántából ne a negatív példát kövesse (amiről lehet, hogy azt sem tudja, hogy negatív).

Rosszul látom? Vegyem ki a kezem a biliből? Szólj hozzá bátran!

Ez csak egy reggeli bejegyzés a gondolkodom rovatban.

12 hozzászólás a(z) “Reggeli ötlet a gazdaság fehérítésére” című bejegyzéshez

A vállalkozók nem egy ilyen kis lutri játék miatt fogják magukat kifehéríteni, hanem ha látják hogy hosszútávon is megéri nekik fehérnek maradni, mert egyik kormány a másik után nem váltogatja az adóterheket. Amíg minden négy évente vagy adóengedés vagy sarcolás politikát váltogatnak az épp hatalmon levő kormányok, a már rendszerben eddig tisztességesen adózó cégek is lassan szürkék/feketék lesznek. Konkrétan akkor fehéredne a gazdaság, ha látnák hogy 2002-ben is akkor adóterheik voltak mint 2012-ben,főleg a kisvállalkozókra vonatkozik persze, mert a nagy multik az adókedvezmények és a sűrű vizsgálatok miatt nem nagyon kockáztatnak.

Persze, ez már egy szakmaibb megközelítése a dolognak. De gondolom abban egyetértünk, hogy valami elmozdulás kellene…

nem talalom jo otletnek, hogy az adozasbol lottot csinaljanak. egyszeruen csak jozan paraszti esszel, ugy kene nekiallni az adougyeknek, hogy az ne direktbe a kkv szektor szivatasa legyen. kezdesnek kezdhetnek olyan aprosagokkal, hogy nem 6 fele kell elutalnia jarulekokat, hanem mondjuk 2 max 3 iranyba.

azt mar nagyon sok helyen megvitattak, hogy nem beveteli oldalon kene novelni, hanem a kiadasin vagni, szoval ebbe nem mennek bele, de amig nincs egy tokos kormany, aki ezt meglepi, felesleges barmirol is beszelni sajnos.

illetve a Te altalad emlitett edukacionak is reszenek kell lennie egy atalakitasnak. csak epp jelenleg sajnos halott ugy, mivel ugy fejik a fizetokepes szektort, hogy azok fejeben elobb merul fel az "okoskodas", mint a felelosegteljes adozas, amikor "ok ugyis sokkal tobbet lopnak".

tenyleg egy ordogi kor ez.

Igazából az ötletemben nem a lottó metódus a lényeg, hanem a korrektségre ösztönzés, de értem, hogy mit kifogásolsz. Valahol el kell kezdeni, ha kell, apró lépésekkel. Ami most megy, az senkinek sem jó.

Róbert Horváth Ami eszembe jutott munkaba jovet (miutan szamla nelkul tavozott a rovarirto, es az autoszerelo is felhivta a figyelmemet, hogy szamla nelkul ennyi, szamlaval annyi), hogy a maganszemelyeket kellene erdekeltte tenni, hogy kerjenek szamlat.

Az a problema, hogy ez sok extra munka lenne, de ha valahogy el tudna szamolni a maganszemely is mint koltseget, akkor erdekeltte valna abban, hogy kapjon rola szamlat. Persze ez nem ilyen egyszeru…

Zsolti Kocsmárszky a Tiszta haszon program erről szólt, teljes bukás lett. Nyugaton tényleg nincs erre szükség, más kultúrkör…és ahogy írtam is az olasz példát, van kemény szankció.

a problémát én is abban látom, hogy nagyon hektikusak az adóterhek, már igazán 1-2 évre előre sem lehet tervezni, hogy mi lesz, mivel kell számolni. Ezért jobb semmivel se számolni (adóelkerülés)
A másik meg a terhek mérete…
Nem vagyok benne biztos, hogy az általad vázolt kedvezmény jobban megérné, mint nem adni blokkot/nem adózni… (és mondjuk ez még csak az ÁFA rész igazából, mert ettől még az alkalmazottak nem lesznek bejelentve, vagy nem annyira, amennyire…
a legtöbb embert meg csak az érdekli, hogy minél olcsóbb legyen, és ha ehhez az kell, hogy ne legyen számla, hát akkor szarik a jogkövető magatartásra…

…naja. Akkor B verzióm: konzekvens, betartható, enyhébb terhek a kkv szektornak, mondjuk 10 évre előre, írásba fektetve ÉS kőkemény szankció, ha a segítő szándékú terheket sem képes valaki betartani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük