Kategóriák
Blog

CD Skipping

CD SkippingNemrég arra lettem figyelmes, hogy mikor elindítok egy zenét a Traktor Scratch Pro-ban, akkor a 3-4-ik ütem környékén mintha ugrana egyet. Jobban megvizsgáltam a helyzetet és a Timecode kijelzőn is látszott, hogy kiírja, CD Skipping.

Akkor kezdjük a hibakeresést. Hívom Tibi barátomat, hogy ménemszól, közösen kiagyaltunk vagy 8 féle lehetséges hibaforrást. Első ugye, hogy tisztítom a lemezt – bár vadi újak. Nem ez volt a hiba. Guruljunk.

Még a windows éra a zsigerünkben van: „Biztos szar a driver”. „Nem, ugyanaz van, mint nálad!”.

Ugorjunk: „Próbáld ki bakelittel, azzal ha jó, akkor senem a driver, senem a vas, senem a program a hibás”. Kipróbáltam, tényleg semmi gond. Valami a Pioneer CDJ100s és a Timecode lemez körül kell, hogy legyen, de a fura az, hogy ilyen ugrást audio cd-vel nem produkált eddig még sosem. Hogy tutira menjünk, elhoztam Tibitől az ő AUDIO 8 DJ hangkártyáját és a Timecode lemezeket is. Minden kombinációban előjött a hiba, azért kisebb fajta megnyugvás, nem a vas a hibás, „csak” a lejátszó vagy a lemez lehet a hibás.

Közben elkezdtem kutakodni a neten, hogy a Native Instruments fórumán írnak-e valamit. Átnyálaztam jópár hozzászólást, mikor rátaláltam a megoldásra: nagy valószínűséggel az a harci helyzet, hogy a Timecode lemez 2kHz-es jelére a cd lejátszók egy része (gagyi, nemgagyi, márkás, profi, nemprofi – széles a paletta) rárak egy olyan zavaró jelet (kvázi felharmonikust) amitől a Traktor Pro egyszerűen megzavarodik, úgy érzi, mintha ugrana egyet a lemez.

Update: A jelenség csak indításkor, egy CUE point-tól történő indításkor jelentkezik, függetlenül attól, hogy éppen azt a zenében hova teszem.

A megoldás pedig nagyon egyszerű: be kell grabbelni mp3-ba a Timecode lemezt, majd mp3-ból kiírni audio cd-re, és voila, a probléma megoldva. Valószínűnek tartom, hogy mivel az mp3 veszít főleg a magas hangfrekvenciás tartományból, ezért a zavaró jel is megszűnik. Bár, hogy őszinte legyek, nem értem teljesen a logikát, mert meghallgatva a 2 jelet, az mp3 verzió sokkal-sokkal kásásabb lett, mint az eredeti. Milyen érdekes az emberi fül, a nagy többség ezt a különbséget zenehallgatás közben észre sem veszi, sokszor én is csak fülelek, hogy valami fura, de nem tudom mi – hát a tömörítés, az.

Na, de lényeg a lényeg, a probléma megoldva, de ahogy Tibi barátom mondta: „Oké oké, megoldva, de azért ez gáz, na.”

Feltettem egy screencastot szemléltetni, hogy miről is volt itt szó.

Kérem kapcsoljaki!

Egy hozzászólás a(z) “CD Skipping” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük