Tegnap olvastam Ivan Raszl Google+ hírfolyamában egy nagyon érdekes véleményt, melyet azt gondolom, hogy neked is el kell olvasnod, mert nagyon érdekes és értékes gondolatok vannak benne.

Mivel jól ismerem Ivant, megkértem, hogy itt a blogomon belül közölhessem az írását, melyet örömmel fogadott és hozzájárult a közléshez.

Ivanról annyit érdemes mindenképpen tudni, hogy számos nemzetközi blog sikeres alapítója, mint például a reklámszakmában méltán híres Ads of the World™ vagy a kreatív emberkéket megszólító tech, mac és design hírekkel, tippekkel foglalkozó Creativebits™.

Rendszeres köztünk az eszmecsere, hol politikai, hol design, hol marketing, hol pedig tudományos témákban.

Az esetek 99%-ban egyetértünk. Csakúgy, mint az alábbi írása esetében. Ezért is kértem meg, hogy közölhessem, mert a saját szavaimmal sem tudnám jobban elmondani, amit gondolok a jelenlegi helyzetről, illetve annak kialakulásáról.

Ivan objektivista. Az objektivizmus Ayn Rand orosz születésű amerikai filozófus és irónő által megalkotott irányzat. Az alapja, Magyarországon két egyre kevésbbé ismert fogalom: a racionalitás és az értelem. Számomra nagyon szimpatikus és követendő gondolkodásmód, melyről itt találhatsz még információkat.

Az alábbiakban közlöm tehát Ivan írását, kiemelések tőlem.

Magyar kolbászNem kell meglepődni azon, hogy bármelyik pártot választjuk, ugyanazt a végeredményt kapjuk. Mindegyik azt ígéri, hogy becsszó jót fog csinálni a népnek. De a valóságban, az összes csak a saját birodalmának építésével van elfoglalva.

A végtelenségig próbálgathatjuk az összes oldalt és politikust, de amíg az állam kezében van a gazdaság nagy része, semmi nem fog változni. A köztisztviselők nagy része mindig a saját érdekeit fogja az általa képviselt emberek érdekeivel szemben érvényesíteni.

Az egyetlen megoldás hogy az állam kivonul a gazdaság minden területéről és csak a személyes szabadság és szabad kereskedelem védelmének feladatát látja el. Csak a katonaság, rendőrség és bíróságok tartoznának a hatáskörébe.

Minden más terület magánkézben, a versenyszférában kell hogy működjön. Így azonnal eltűnne az igény az adókra, nem lesz szükség államadósságok felvételére és megszűnik az összes, állam által generált korrupció is a gazdaságban. Egy tisztább és optimálisabb piacgazdaság lépne az állam helyére, ahol az egyes gazdasági szereplők az állam segítsége és kizsigerelése nélkül, igazságosabb feltételek között versenyeznének egymással. Egy ilyen rendszerben a gazdaság minden területe jobban fog menni, beleértve az egészségügyet és oktatást is. Persze ezt, egy pár éves átmenettel kell megcsinálni, hogy legyen ideje a gazdasági szereplőknek és az embereknek átállni az új rendre.

Sajnos, ezt az egyértelmű megoldást szinte senki nem érti és nem támogatja Magyarországon. Nincs politikai párt, aki ezt felvállalná, mivel a programnak nem része, hogy ingyen dolgokat igérjünk az embereknek, miközben elhallgatjuk, hogy mennyire nem ingyen van az a valóságban.

Ezért marad, hogy az állam fokozatosan egyre nagyobb részét kebelezi be a gazdaságnak, egyre korruptabb és mindenkinek egyre lehetetlenebb rendszert teremt. Ezt, ami most nálunk van, állami kapitalizmusnak hívják.

Ez teljesen ugyanaz, mint a múlt rendszer volt, csak más zászló alatt. Irónikus, hogy a jobb oldal hogy megszólja a kollektivistákat és közben ugyanúgy, állam által jobban kezelt gazdaságot ígér. Pont, mint a kommunizmusban: van sok hazafias üres beszéd / szimbólum és a nélkülözhetetlen képzelt ellenségkép is. És a végeredmény is ugyanaz. Döglődő gazdaság és egyre süllyedő áltag életszínvonal. Ugyanakkor, kimagasló jólét egy szűk rétegnek, aki az üres igéretek tüzét táplálják és közben felélik a még meglévő vagyont amelyet az elődeik teremtettek elő.

Nem kellene, hogy így legyen. Lehetne Magyarországnak versenyképes és pörgő gazdasága, ahol az állampolgárok a saját boldogulásukért örömmel és keményen dolgozhatnának anélkül, hogy bármilyen aktuális hatalom kegyeit kellene keresniük. Magyarország lehetne az a hely ahol nem kell adót fizetni és mindenki megválaszhatná, hogy egy bizonyos szolgátlatást melyik, egymással versenyben lévő szolgátatótól vesz igénybe és így maximalizálhatná a munkájának értékét anélkül, hogy el kellene tartania olyan rétegeket, amelyekhez semmi érdeke nem fűződik.

Magyarország lehetne az a hely ahova az emberek jönni akarnak élni és gazdálkodni, és nem az a hely, ahonnan az emberek elkivánkoznak a jobb élet reményében.

De erre semmi esélyt nem látok, mert az emberek mindig is a rövidtávú politikai hazugságoknak fognak bedőlni és ezzel saját magukat viszik vágóhíd alá. A polikusaink és barátaik pedig örömmel csinálnak belőlük kolbászt.