Kategóriák
Blog

Trollmentesített Google Plus

A legutóbbi bejegyzésben a Facebookon használható apró figyelmességről írtam, most viszont az itthon még szárnyait bontogató Google Plus közösségi szolgáltatás egy alternatív felhasználásáról írok neked.

Lista = kör


Számomra a Google Plus azért érdekes, mert úgy tekintek rá, mint egy tiszta lappal kezdett közösségi oldalra. Kifejtem.

A Facebookon azt az elvet követem, hogy csak azokat jelölöm be ismerősnek, akiket személyesen is ismerek, vagy valamilyen oknál fogva a virtuális ismerettség az átlagosnál kicsit több. Értsd, beszéltünk már két mondatnál többet, akár rendszeresen tartjuk a kapcsolatot. Így tehát nálam a Facebook megmaradt egy személyesebb, bensőségesebb közösségi oldalnak.

A Google Plus indulásakor egyértelműen megfigyelhető volt az, hogy csak azok használták, akik kellően nyitottak az új megoldásokra, nevezzük őket (beleértve magamat is) korai alkalmazóknak (angol kifejezéssel early adopter). Sokan a korai felhasználók közül mára már elhagyták a Google Plus szolgáltatást, helyükre megjöttek a második-harmadik hullámban érkezők. A kezdetekhez képes sokat változott már a szolgáltatás is, szerintem előnyére.

A Google már a kezdetek kezdetén listák helyett köröket álmodott meg. Hívhatjuk akárhogy, de a kör is egy lista. Úgy döntöttem, hogy a Plusos „ismerősök” esetében nem a Facebookon alkalmazott elvet követem, hanem mindenkit, aki bejelöl, visszakövetek, mert sok új, érdekes embert ismerhetek így meg. Pár hónapja kaptak számomra igazán értelmet ezek a körök, mikor az alábbi funkciót kaptuk meg.

Trollmentesítés

A kis csúszka válasz volt az imákra, hiszen, ahogyan a képen is látszik, ezzel be tudod állítani, hogy az adott körbe tartozó ismerősök bejegyzéseiből mennyit láss. Minden közösségi oldalon elkerülhetetlen, hogy megjelenjenek olyan trollok, észosztók, véleményvezérek, akik bosszantóak lehetnek számodra, vagy szimplán nem érdekel az újabb kihagyhatatlan MLM ajánlat.

Éppen ezért adta magát a lehetőség, hogy létrehozzak egy olyan kört, ami a „NO WAY” címkét kapta tőlem. Ebbe kerülnek azok az arcok, akiket bár letiltani nem akarok (tiszta lap), de egyáltalán nem érdekel, hogy miket írnak. Az csúszka segítségével beállítom, hogy a körhöz tartozó folyamból (stream) semmit se lássak. Voilá, készen is van a trollmentesített Google Plus.

Jobb fókusz

Csináltam design, photography és interesting nevű köröket is (szépen magyarul…). A Google Plus kezdőlapon lehetőségem van kiválasztani, hogy csak ezekben a körökben található emberek bejegyzéseit lássam. Így, ha át akarom nézni a fotó vagy dizájn témában publikálók bejegyzéseit, akkor csak azokat olvasom el, minden más zajforrást kizárva. Ez nekem jobb fókuszt eredményez, csak a számomra érdekes és releváns tartalmat böngészem át.

Apró figyelmesség a Google Pluson

Hasonlóan a Facebookhoz, itt is megfontolandó, hogy nem csak beleböffentek mindenki számára elérhető módon bejegyzéseket a nagyvilágba, hanem célzottan, csak azok számára, akiket érdekel(het) az. A Google Plus esetén is megadhatom, hogy mely körök számára teszem elérhetővé a bejegyzésemet, így például nem bombázok mindenkit csomagolásdizájn bejegyzésekkel. Ez kicsit lovon fordítva ülés esete, de szerintem nem baj ez.

Neked milyen köreid vannak?

6 hozzászólás a(z) “Trollmentesített Google Plus” című bejegyzéshez

Már-már meghozta a kedvemet ez a bejegyzés a visszatéréshez. De azért erős leszek és nem regisztrálom vissza magamat, félek megbánnám.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük