Kategóriák
Blog

Apple ökoszisztéma. Vagy mégsem?

Az elmúlt pár évben tudatosan kerülök minden IT hitvallásbeli vitát, bár ez nem mindig sikerül. A legtöbb esetben, mikor kvázi „védeni” kell az álláspontom, hogy miért is használok Apple termékeket, miért is szeretem az iOS és OS X nyújtotta kényelmet, akkor az úgynevezett ökoszisztémára hivatkozom.

Értem egyfelől ezalatt azt, hogy számomra az adja ennek a rendszernek a zsenialitását, kényelmét, hogy mindig, minden eszközömön (iMacMBP, iPhone, iPad), különösebb erőfeszítés nélkül állandó szinkronban vannak az adatok. Másfelől rengeteg olyan közös vonása van az alkalmazásoknak, melyek megkönnyítik a használatot. Nem kell kitalálni, hogy a mobil eszközön vajon hogyan fog működni az adott alkalmazás, hiszen az asztali változatot ismerve iOS eszközön is otthonosan mozoghatunk az alkalmazásban.

Az iCal és a Today gomb esete

Vannak apró, bosszantó kivételek. Számomra az egyik ilyen fájó pont az iCal alkalmazás.

Rendszeresen használom, imádom, hogy minden eszközömön megtalálhatóak a naptár bejegyzések, nem kell másolgatni. Régebben (iCloud előtti időszakban) elég volt csak hazaérkezve a dokkolóra rátenni az iPhone-t és az, az iTunes-on kereszül már automatikusan szinkronizálta is a bejegyzéseket. Ma már – hála a mobilinternetnek és az iCloudnak – a beírás után pár másodperccel elérhető minden eszközön a frissen felvitt időpont, feljegyzés.

iOS eszközök nélkül ugyanez az „élmény” elérhető  a Google Calendar naptárszolgáltatás és egy mobilinternet képes okostelefon használatával is.

Ami engem kifejezetten bosszant, hogy míg az iOS eszközeimen a bal alsó sarokban találom meg a „Today” gombot, amivel a mai dátumra tudok ugrani, addig az OS X iCal alkalmazásában a jobb felső sarokban van ez. Ha jellemeznem kellene a felhasználói szokásaimat, kb 70%-30% arányban az iOS eszközökön használom az iCal naptáramat, így ez jobban benne van az ujjamban. Rendszeresen a bal alsó sarokban keresem a Today gombot OS X-en.

Lehetne az Apple következetes és mondjuk a hamarosan debütáló OS X Mountain Lion rendszerében áttehetné a bal alsó sarokba a gombot.

OS X-en így néz ki:

iPaden így:

iPhone-on pedig így:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük