Kategóriák
Blog

Everything but the girl – Missing (stro-B’s right,left and bootleg)

Azok számára, aki a zenéim miatt olvassák a blogomat, örömteli nap lesz/lehet a mai: egy friss remixet, vagyis inkább bootleget osztok meg Veletek!

Az Everything but the girl formáció neve valószínűleg sokak számára ismerős, a 90-es évek meghatározó brit zenészeiről van szó, akik 1994-ben jelentették meg a Missing című dalukat, melyből Todd Terry producer készített egy klub remixet, ami aztán igazából a világsiker lett.

A zenekar 1982-ben alakult, Tracey Horn és Ben Watt alkotják és a kezdeti rockos, popos műfajból elég erősen az elektronikus zene felé fordultak (szerencsére!), dolgoztak együtt a Massive Attack-el, a Faithlessel is.

Tudom, hogy a dalból azóta 72346127465 millió remix készült, de ez egy olyan dal, amiből kell, hogy legyen nekem is egy remixem 🙂 Így hát el is készült – kvázi rekordidő alatt – a sajátom, amit most a nagyérdemű elé tárok:

Everything But The Girl – Missing (stro-B’s right,left and bootleg) by stro-B

Ahogy a cikkhez kerestem az anyagot, csak a youtube-on rengeteg remixet találtam, jobbnál jobbakat, nem hiába: ez a dal valamilyen szinten mindenkit megfog!

A dal letölthető a soundcloudról, vagy meghallgatható itt a blogon.

Jó szórakozást, kommentelni sosem szégyen! 😉

6 hozzászólás a(z) “Everything but the girl – Missing (stro-B’s right,left and bootleg)” című bejegyzéshez

Örülök, hogy tesztik 🙂
Az unmixing station nem jött össze, ugyanis 1 hete változott a stro-b.com szerverén pár beállítás, amit nyugtáztam is. Arra viszont nem gondoltam, hogy mivel gmail-en használom az összes címemet (pop3), ott is át kellene állítani pár dolgot, magyarán szólva várhattam hiába az unmixing letöltés linkemre…Léngyeg a lényeg, hogy ez a bootleg még nem azzal készült, hanem egy acapella verziót találtam a neten, amiben sajnos pár hangszer is benne van (pl a stringeket lehet jól hallani, igaz arra rátettem sajátot is).
A sávokat Live-ban hoztam össze, 4-5 dobsáv, 3 „vokál”, 5 hangszersáv, amiket a Nexus sw szinti ad. A munka netto 8 órát vett igénybe, persze 2 hétre elosztva 🙂

Szóval a Nexus 🙂
Erre voltam kíváncsi.

Amúgy nekem valaki végre elmagyarázhatná, hogy pontosan mitől bootleg a bootleg, mert van, aki azt állítja, hogy ugyanaz, mint a mashup, más szerint ez badarság. Ez a remix nyilvánvalóan nem mashup, szal hogyan is van ez pontosan?
Tudom, hogy láma kérdés, de ezekkel a műfaji meghatározásokkal mindig bajban vagyok 🙂

A mashup az az, mikor van 2 zene, és azokat úgy hozod össze, hogy az alap zenére a másik zenéből kivett jellegzetes részt kevered. Célszerű figyelni a hangnemre ilyenkor. Legegyszerűbb példa, mikor egy zenére(be) rákevered egy másiknak csak a vokálját, ha megvan acapella akkor könyebb a feladat, ha nincs akkor mindenféle szűrőzés után. Én személy szerint rühellem a mashupot.
A bootleg már érdekesebb kérdés: eredetileg azokat a zenéket értették alatta, amiket a rajongók készítettek koncerteken, főként rock és jazz zenében volt ismeretes a fogalom, illetve olyan zenék a bootlegek, amik nem kerültek kiadásra és kiszivárogtak a stúdióból, akarva vagy akaratlanul. Az elektronyikus zenében bootleg az is, amikor készül tulajdonképpen egy remix, de just for fun, nincs kiadva, nincs belőle anyagi haszon, és nem utolsó sorban nincs elvileg engedély sem az eredeti szerzőtől. Elvileg mivel nem anyagi javak szerzésére készül egy bootleg, hanem szimplán rajongásból, így jogi viták sincsenek – remélem 🙂
Ez az amit én tudok róla, ill amit olvastam a wikipedian: http://hu.wikipedia.org/wiki/Bootleg
Van egy másik cikk is, itt mélyebb eredetre is bukkanhatsz 🙂 http://rapnyelv.freeblog.hu/archives/2008/10/28/bootleg/

A jó pap holtig tanul.
A rossz még utána is 🙂
A szedett-vedett koncertfelvételekkel és stúdiószivárgásokkal kapcsolatos értelmezését én is ismertem. Kis koromban magam is gyakoroltam ezt a sportot 🙂 De erről bővebben majd a blogomban. Ezt a „kinda just for fun remix” értelmezést nem vágtam.

Egyébként rettegj attól, hogy egyszer 1 óránál több szabadidőm legyen, mert az agyamban van néhány brutális mashup terv. Ezek nem egyszerűen rettenetesek, hanem terveim szerint fizikai fájdalmat fognak okozni a hallgatóságnak. Már most betiltanám őket. Az emberiség egyetlen szerencséje, hogy nem érek rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük