Kategóriák
Blog

Az oroszlán már a spájzban van

 

Megjelent, bérking, itt van stb…hogy mi? Az OSX operációs rendszer legújabb változata, ami Lion kódnevet kapta. A hideg Snow Leopard elnevezés után a Lion igazi váltást sugall, hiszen az oroszlánok a meleg, szavannán élnek.

A hideg-meleg váltás analógia azonban nem mondható el az új rendszerről, bár hivatalosan ismételten 250 új funkciót ígér az Apple…ebből persze sok olyan, ami például a böngészőt érinti, apró, de hasznos újítások.

Az új rendszer nevetséges 23.99€-ba kerül, ami barátok közt is SEMMI egy ilyen szintű rendszerért. (Mennyi is a legolcsóbb Windows?). Szintén említésre méltó, hogy ez az Apple első operációs rendszere, amit csak és kizárólag letölteni lehet az Mac AppStore-ból, vagy már eleve ezzel installálva érkezik a gépünk.

Még egy adalék az árhoz: a Lionre is érvényesek a Mac AppStore általános szabályai, azaz egy fizetéssel 5, azonos Apple ID-vel azonosított gépre lehet letölteni, LEGÁLISAN! Ezért (is) adtam hangot twitteren azon véleményemnek, hogy aki ezek után ezt letorrentezi, annak száradjon le a keze minden egyes Exposé vagyis Mission Control használatkor 🙂

Van jópár dolog még amit szoknom kell, pl az új trackpad gesture-ök, és van sok olyan apróság, ami már most tetszik. Az egyik ilyen, hogy a Mail.app jelentős változásokon ment át, jobban segít fókuszálni a levelekre, elrejthető a mailbox nézet, egy több levélváltásból álló levelezésnél (thread) széttagolja egy képernyőre a váltott leveleket, mintha a levelet fizikai valójában pl 5 külön darabban látnám, egymás alá-fölé helyezve. Nagyon tetszik!

A másik új dolog ami Mail.app-hez kapcsolódik és tetszik, hogy az új levélírós ablak 10-20 pixellel a fő ablak „alá” ugrik – merthogy a Lionben ugranak és nyílnak az ablakok – így, ha vissza akarok nézni a fő ablakra, könnyebben megtehetem. Persze visszafelé már ugyanúgy a Mission Controllra (régi nevén Exposé) kell hagyatkoznom. De azért lájk na.

Most egyelőre ennyi, ezek az első benyomások, csak a MacBook Prora raktam fel, iMac-en még várok, már csak azért is, mert állítólag a zenei hardverek és szoftverek még nem készültek fel teljes mértékben az oroszlán fogadására!

Pedig az oroszlán már a spájzban van!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük