Kategóriák
Blog

A rendőri rendfokozatok

Régóta tervezem, hogy írok erről a témáról, mert egyrészt érdekel, másrészt mindig is zavart, hogy egy hivatalos személynek nem tudtam a pontos rang rend szerinti megszólítását. Szerintem ugyanis ez a tisztelet megjár mindenkinek. Bár jómagam nem kérem számon senkin, hogy doktornak szólít-e vagy se (kicsit fura ez a gyógyszerészi doktori cím, az én fejemben doktor = orvos), azt azonban jó néven veszem, ha valaki „gyógyszerész úrnak” szólít. Vannak hivatások, szakmák, ahol egyszerűen azt gondolom, hogy illik hozzátenni a foglalkozást, beosztást, rangot. Így én ügyvéd nőnek/úrnak szólítom az ügyvédet, bíró nőnek/úrnak a bírót (bár csak egyszer volt alkalmam erre 🙂 ), doktor nőnek/úrnak az orvost, fogorvost, állatorvost (már akivel nem tegeződöm), igazgató nőnek/úrnak a vezérigazgatót, stb… Ez persze lehet, hogy modoros, nem tudom. A rendvédelmi szervek képviselőinek megszólításával azonban mindig gondban voltam. Rendőr nő/úr? Na ez igazán modoros! Mivel pont beleestem abba az évjáratba, aki már „megúszta” a kötelező sorkatonai szolgálatot, bevallom, fogalmam sincs a rangfokozatokról és az azokhoz tartozó helyes megszólításokról. Ráadásul mindig ott van a dilemma, hogy te sem vennéd jó néven, ha rangodon alul szólítanának. Például egy zászlóst őrmesternek szólítasz. Vagy fordítva. Vagy hogy is van ez?! Ezért jött az ötlet, hogy ennek érdemes lenne utána járni, amiben (reméljük, nemsokára doktor) dr. Keserű Imre, a sajnos már bezárt, JogIQ blog Jogzóna blog szerkesztőjének segítségét kértem. Alapvetően öt csoportra lehet osztani a rendfokozatokat, melyek növekvő sorrendben a következőek:

  • tiszthelyettesek (őrmester, törzsőrmester, főtörzsőrmester)
  • zászlósok (zászlós, törzszászlós, főtörzszászlós)
  • tisztek (hadnagy, főhadnagy, százados)
  • főtisztek (őrnagy, alezredes, ezredes)
  • tábornokok (dandártábornok, vezérőrnagy, altábornagy, vezérezredes)

Felmerül a kérdés, hogy honnan ismerheted fel, az éppen veled szemben álló rendőr milyen fokozattal rendelkezik? Ebben a segítségedre lehet, ha ismered a rendfokozati jelzéseket, melyet legegyszerűbben vállap formájában figyelhetsz meg.

Tiszthelyettesek

Zászlósok

Tisztek

Főtisztek

Tábornokok

Ha ezeket a vállapokat megfigyeled és megtanulod a jelentésüket, akkor biztosan nem lősz mellé a megszólítással. Szintén a témához kapcsolódik két hasznos link. Rendszeresen hallani arról, hogy „álrendőrök” loptak meg hiszékeny embereket. Az alábbi linken megtalálod, hogy milyen ismertető jelei vannak egy igazi rendőrnek, míg ezen a linken pedig a szezonális hivatalos öltözetet nézheted meg. Közszolgálati rovatunkat olvashattad! 🙂

27 hozzászólás a(z) “A rendőri rendfokozatok” című bejegyzéshez

Jajj, látom félreértettétek a dolgot 😀 Úgy tudom, rendőröknél az őrmester a legalacsonyabb, katonáknál van csak tizedes.

Lehet, hogy igazad van, én már a katonaiakat is elfelejtettem… pont a múlt héten égtem be a kisfiam előtt, mert gőzöm nem volt ezekről. Egyébként a magán- és teljesen szubjektív véleményem az, hogy ezek a jelzések engem, mint civilt nem kell, hogy érintsenek, nem kell tudjam, hogy kinek milyen alapon hány csillagra milyen megszólítás jár a kollégáktól. Amit fontosnak tartok, hogy ha találkozunk, mindig a kellő tisztelettel, ember módjára beszélek velük, így általában nem végződnek negatív élménnyel ezek a találkozások.

Hodosi Csaba de amúgy jut eszembe, "NAVI MANÓ" résznél az egész cím aktív – egyben gomb.

Ötágú csillag !. Szovjetekkel megszűnt. Az új vállapot hát nem tették egyszerűvé. Tiszthelyetteseknél csak ezüst csillagot használtam volna és zászlósoknál még az ezüst csíkot. Mivel nincs őrvezető,tizedes és szakaszvezető, bizonyára a rendfokozati várakozásban is történtek változások.

Nekem a hagyományos régi jobban tetszett, és praktikusabb is volt szerintem.Ugyanis sötétben -saját tapasztalat- nem lehet megkülönböztetni az őrmestert a zászlóstól , mert a jelzés ugyanaz, és pusztán az arany,ezüst szin külömbség nem látható.A régebbin legalább volt egy vastag, és egy vékony sáv is.Ezt sötétben is lehet látni./Viszonylagos sötétre gondolok/

Mi baj van az ötágú csillaggal? Az USA ugye a demokrácia példaképe…, harcjárműveken, fehér ötágú csillag van, a zászlón, ugye mennyi van…

Tisztelt Bárdy Úr! A rendfokozatokat az Ön által leírt módon nem lehet egyszerűsíteni, mivel a Magyar Honvédségben használatos rendfokozatok (őrvezető, tizedes, szakaszvezető) megegyeznek a más fegyveres testületeknél, így a rendőrségnél használtakkal. Az őrmester/zászlós problémával egyetértek! 🙂

Látom gyors a reakció,T.Gergely Flóra !!! Úgyan miért is,jeleztem volna ,anno lásdd az idöpontot !!! Ez K.K.Halason volt,és szinte a lovon is "forditva" ültek,jelezték ök a "próba-rendőrők",ja én voltam 2-évig sorkatona,nekem nincs szükségem a vállap( parolin) jelzés ismertetésére,kössz !!!

Kedves Zsuzsanna! A c. betű a rendfokozat előtt "címzetes"-t jelent. A tavaly nyáron megjelent Hszt. óta él ez a jelző. gyakorlatilag azt jelenti, hogy a rendőr a jelenlegi beosztásához képest magasabb rendfokozatot visel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük