A rendőri rendfokozatok

 

2012.10.18.

Régóta tervezem, hogy írok erről a témáról, mert egyrészt érdekel, másrészt mindig is zavart, hogy egy hivatalos személynek nem tudtam a pontos rang rend szerinti megszólítását. Szerintem ugyanis ez a tisztelet megjár mindenkinek. Bár jómagam nem kérem számon senkin, hogy doktornak szólít-e vagy se (kicsit fura ez a gyógyszerészi doktori cím, az én fejemben doktor = orvos), azt azonban jó néven veszem, ha valaki „gyógyszerész úrnak” szólít. Vannak hivatások, szakmák, ahol egyszerűen azt gondolom, hogy illik hozzátenni a foglalkozást, beosztást, rangot. Így én ügyvéd nőnek/úrnak szólítom az ügyvédet, bíró nőnek/úrnak a bírót (bár csak egyszer volt alkalmam erre 🙂 ), doktor nőnek/úrnak az orvost, fogorvost, állatorvost (már akivel nem tegeződöm), igazgató nőnek/úrnak a vezérigazgatót, stb… Ez persze lehet, hogy modoros, nem tudom. A rendvédelmi szervek képviselőinek megszólításával azonban mindig gondban voltam. Rendőr nő/úr? Na ez igazán modoros! Mivel pont beleestem abba az évjáratba, aki már „megúszta” a kötelező sorkatonai szolgálatot, bevallom, fogalmam sincs a rangfokozatokról és az azokhoz tartozó helyes megszólításokról. Ráadásul mindig ott van a dilemma, hogy te sem vennéd jó néven, ha rangodon alul szólítanának. Például egy zászlóst őrmesternek szólítasz. Vagy fordítva. Vagy hogy is van ez?! Ezért jött az ötlet, hogy ennek érdemes lenne utána járni, amiben (reméljük, nemsokára doktor) dr. Keserű Imre, a sajnos már bezárt, JogIQ blog Jogzóna blog szerkesztőjének segítségét kértem. Alapvetően öt csoportra lehet osztani a rendfokozatokat, melyek növekvő sorrendben a következőek:

  • tiszthelyettesek (őrmester, törzsőrmester, főtörzsőrmester)
  • zászlósok (zászlós, törzszászlós, főtörzszászlós)
  • tisztek (hadnagy, főhadnagy, százados)
  • főtisztek (őrnagy, alezredes, ezredes)
  • tábornokok (dandártábornok, vezérőrnagy, altábornagy, vezérezredes)

Felmerül a kérdés, hogy honnan ismerheted fel, az éppen veled szemben álló rendőr milyen fokozattal rendelkezik? Ebben a segítségedre lehet, ha ismered a rendfokozati jelzéseket, melyet legegyszerűbben vállap formájában figyelhetsz meg.

Tiszthelyettesek

Zászlósok

Tisztek

Főtisztek

Tábornokok

Ha ezeket a vállapokat megfigyeled és megtanulod a jelentésüket, akkor biztosan nem lősz mellé a megszólítással. Szintén a témához kapcsolódik két hasznos link. Rendszeresen hallani arról, hogy „álrendőrök” loptak meg hiszékeny embereket. Az alábbi linken megtalálod, hogy milyen ismertető jelei vannak egy igazi rendőrnek, míg ezen a linken pedig a szezonális hivatalos öltözetet nézheted meg. Közszolgálati rovatunkat olvashattad! 🙂