Kategóriák
Blog

Ez volt, ez lesz 2015-ben

Keresd a vázlatot!Az egész 2013. január 1-jén kezdődött, mikor megírtam az első ilyen című bejegyzést, elindítva ezzel egy hagyományt, szokást. Aztán valamilyen fura oknál fogva 2014-ben ez egyből meg is szakadt, elmaradt a bejegyzés, a mellékelt képen láthatod, hogy január 3-án nyúltam hozzá utoljára. Tavaly. Most így utólag visszanézve az értékelést még egyész jól megírtam, csak a tervek maradtak el. Nos, ez a 2014-es évre szépen rá is nyomta a bélyegét. Most kifejtem.

Az elmaradt 2014-es évértékelő vázlatát itt meg tudod tekinteni. Ne lepődj meg, ha lesznek átfedések a mostani írással.

2014

Érdemes elolvasnod a fent linkelt pdf-et, jól látszik belőle, hogy már a tervek is eléggé képlékenyek voltak, így aztán a megvalósítás sem lehetett az egész évre vonatkozólag másmilyen, mint kvázi ad-hoc.

Utazás

A svéd rallyra nem utaztunk el, de nem is baj, csalódás lett volna. Alig volt hó, és bár látványos volt, ahogyan a szöges gumik szikráztak a murván, ennek a rallynak más a bája.

Végül nem mentünk el az Eifel Rallye Festivalra se, mert a svéd ismerősünk időközben eladta az autóját, így nem indult a versenyen. Ellenben egy nagyon parádés 2 hetes nyaralást összehoztunk, Route Cote d’Azure néven, melyről el is kezdtem írni a beszámolót itt a blogon, de aztán abbamaradt az első rész után. Sokszor fogsz még hasonlót olvasni ma, a 2014-es év blogolás szempontjából eléggé gyér felhozatallal bírt. A nyaralásról most csak azért nem fogok itt részletesebben írni, mert nem adom fel és befejezem a beszámolót, igaz lehet, hogy kevesebb részből.

Isztambul, London … esély sem volt rá.

Egészség

Gyökeres változást sajnos nem sikerült elérni, a tervekhez szinte ugyanazt leírhatom majd, mint tavaly. Heti 2 foci megmaradt, bár az év végére sajnos a tornaterem felújítása miatt majdnem 2 hónapot ki kellett hagynunk.

Talán ide sorolható, hogy elkezdtem az álló asztal kísérletem, egyelőre felemás eredményeim vannak, de mint alternatíva egész jó. Most fel is állok a székemből és állva folytatom az írást.

Beszerzések

A korábbi tervekből megvalósult egy retina iPad mini Air és egy iPhone 5s. Ezekről sem blogoltam egyáltalán. Az iPad Air-t nemrég el is adtam, mivel a cégnél is modellfrissítést hajtottak végre, így teljesen felesleges volt a háztartásba kettő belőle. Az iPhone 5s egy eléggé unortodox frissítés volt nálam. Mivel az új iPhone 6 és iPhone 6 Plus sem méretben, sem formában nem tetszik, úgy döntöttem, gyorsan, míg van rá lehetőség, vásárolok egy iPhone 5s-t, és kihúzom vele addig, míg az Apple-nek megjön az esze és nem ping-pong ütőket gyárt. Úgy néz ki, erre van remény, bár ez is csak egy pletyka.

Ami elmaradt: Cult Of Less, MacBook Air, hangkártya.

Új ismeretek 

Erre már tavaly sem volt konkrét tervem, a 2013-as csomagolástervezésről rég letettem. Felfedeztem azonban a coursera.org szolgáltatást, ahol rengeteg új tudásra lehet ingyen (!) szert tenni. Végig is hallgattam egy dietetikával foglalkozó kurzust, de a vizsgát nem tudtam letenni, mert már a heti gyakoriságú feladatok teljesítése sem jött össze. Hasonlóan feliratkoztam egy hangmérnöki tanfolyamra és egy mongo.db tanfolyamra, ezeket még csak el sem kezdtem. Egyszerűen nem jutott rá idő – pontosabban rosszak voltak a prioritásaim.

Éppen ezért is talán a legfontosabb új ismeret, amit elkezdtem elsajátítani az David Allen – Getting Things Done (GTD™) rendszere. Egész jól haladok vele.

Talán ide illik a legjobban, hogy a YNAB és a GTD/produktivitás gondolatmenet kapcsán elindítottunk Benke ‘@wyctim‘ Zsolttal egy podcastet, Agyvihar néven, ahol az említett témaköröket tárgyaljuk ki, olykor egymásnak is tanácsot adva, a hallgatóság pedig végigkövetheti az evolóciónkat. Az adás már 12 epizódnál tart, ami csak azért érdekes, mert úgy terveztük, hogy 10 adást csinálunk, történjék bármi is. Úgy néz ki azonban, hogy igény mutatkozik az általunk interpretált témákra, rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, így folytatjuk!

Zene

Hahh…elkészült 1 azaz egy mű: Takáts Eszter – Elhajolt című dalából végre meglett a remix. Belekezdtem még jópár remixbe, de nem lett belőlük semmi.

Ellenben a 2013. decemberében indult Sunday Sessions projektem szépen folytatódott, majdnemhogy rendszeres adással sikerült jelentkeznem. Jelenleg a mixcloud fiókomban 32 mix található, mely magába foglal 14 db Sunday Sessions epizódot és van már egy Friday Sessions epizód is, melynek létjogosultsága itt olvasható.

A 2013-ban indult Napi Zene, majd Heti Zene rovat 2014-ben szépen halkan kimúlt, elfogyott az ajánlótársakból is a lelkesedés, utolsó epizód itt.

Biznisz

Különösebb eget rengető sikerekről itt sem tudok beszámolni, apróbb előrelépések történtek, de a startup szcéna még nem szippantott be minket. Misivel továbbra is dolgozunk az ugyeletespatika.com projekten, és 2014-ben már kibővült egy új résszel a holvanpatika.hu keresővel is. Itt sikerült némi üzleti sikert elérni, azonban ennek a kiteljesedése 2015-ben fog megtörténni! Elindultunk a Telekom által szervezett versenyen, mely a hazai mobil alkalmazásokat hivatott megversenyeztetni.

A Patikablogot is lassan a biznisz részhez sorolom, mert bár 2014-ben ott sem született sok bejegyzés, több olyan jellegű megkeresést is kaptam, ami ad némi lendületet a folytatáshoz. Ugyanakkor nem lehet elmenni a szakmai csalódottságom további mélyülése mellett, gyógyszerészi fronton elindítottam pár kollégámmal érdekes kezdeményezéseket, azonban a szakmát uraló nihil és érdektelenség miatt ezek egy része a süllyesztőben végezte.

Munka

VW Golf VIIMunka…az volt 2014-ben jó sok, talán emiatt is ment el az év úgy pikk-pakk. Számos egyéni és csapat szintű sikert értünk el és azoban mégis kicsit elégedetlen vagyok a saját eredményemmel. Ez azonban jó, mert látom az irányt, hova kell eljutni, miben kell fejlődni, min kell változtani. Habár a Patikablogon megénekelt változások nem mindegyike hozta meg a kívánt hatást, jól érzem magam a jelenlegi munkámban. Ezen persze sokat segít, hogy nemrég vettem át az új autóm, amit imádok! Egy VW Golf VII, 2.0 TDi.

Sok cégnél egyébként alulértékelik a céges autó minőségének motiváló hatását (természetesen van, ahol pedig túlértékelik, értsd: nem egy extra autót olyan kiváltságos juttatásként prezentálnak, mintha egy Bentley-t adnának), nálunk ezt szerencsére egy nagyon egészséges szinten kezelik.

2014-ben ünnepeltem a 2 éves belépésemet a céghez, iszonyatosan repül az idő. Mostanra amúgy elmondhatom, hogy a korábban nem ismert üzleti felek is teljesen partnerként kezelnek, ez az egyik legjobb (és egyben legszubjektívebb) mérőszempontja a munkámnak – számomra.

“Köldökzsinór”

Áhh…bele sem kezdek. Ebben az évben is volt account felfüggesztés, transzfer másikra, hozzáférés szűkítés, monitorozás, leiratkozás stb…egyik sem hozott igazi eredményt. Talán az év végére – Zalaba Krisztián blogjának indíttatására – sikerült olyan változtatásokat bevezetni, melyektől hosszú távú hatást remélek.

Fontos állomás szerintem a függőség beismerése. Mert ez az. Pont. Period.

Ugyanakkor a másik fontos állomás az, hogy rá kell jönni: nincs app, nincs tiltás, nincs igazán „ultimate” módszer ez ellen, csak saját magad. Talán egy életképes megoldás, a rossz szokás helyére jó szokás beiktatása. Persze ehhez kell egyfajta evolúció, azaz rájönni (beismerni) arra, hogy a rengeteg időt, amit az ember pl. social médiára (de akár blogolásra – és íme a válasz a 2014-es év alacsony poszttermésére) fordít, azt mennyi más, produktív dologra is fordíthatná. Például nyelvtanulásra. De erről majd a 2015-ös terveknél.

Egyéb

2014-ben azt hiszem kimondhatom: rengeteget főztem és sokszor kísérleteztem kajákkal. És ami mégjobb, mindezt élveztem is! Csináltam hirtelen felindulásból grissinit, újra megpróbáltam és sikerült az arancini, megvan a tökéletes rizottó receptje is, pizzatésztám is tökéletes lett. Korábban volt egy elméletem, mely szerint ha beütne valami krach (aka „világvége”), akkor egy csomó – főzés szempontjából (is) – buta ember állna és nézne maga elé, majd szép lassan éhenhalna, mert nem tud magának ételt készíteni. Ezért is kezdtem el a főzőcskézés felé fordulni, no meg rájöttem: teljesen jól kikapcsol! Sajnos ezekről a kajákról sem blogoltam, így nem tudom az elért eredményeket linkelni most.

Összegzés

2014 így visszagondolva nem volt se jó, se rossz év. Azt gondolom, hogy sok minden kapcsán bölcsebb lettem, sok olyan tapasztalat ért, aminek bár nem adtam hangot, de elraktároztam és várhatóan 2015-ben fogok profitálni belőle. A fotózással, a blogolással, az exhibicionista és „overshare” dolgokkalnak kicsit határt szabtam kicsit visszavettem, talán emiatt is volt nehezebb megírni ezt az összefogalalót, lévén nem volt annyi dokumentáció róla. 2014-ben inkább megéltem, átéltem a dolgokat, mintsem tudósítottam róluk.

Ért jópár csalódás is az év folyamán, de egyik sem olyan súlyos, hogy érdemes legyen rágódni rajta. Sokkal inkább tapasztalatnak jók ezek és ennek köszönhetően meghozhatóak belőle a döntések a jövőre nézve.

2015

Ez az év eléggé geek lesz. Miért? Talán mert le lehet vezetni a 2-es számrendszerrel, ami ugye a számítástechnika alapja. Pontosabban a kettő hatványaival.

2015 = 1024 + 512 + 256 + 128 + 64 + 16 + 8 + 4 + 2 +1

Na, ha még nem vesztettelek el kedves olvasóm, akkor jöjjenek a tervek 2015-re.

Utazás

Idén is felmerült bennem a svéd rally gondolata, meg van is egy élő meghívásunk, de még figyelnem kell az időjárási viszonyokat: attól tartok, idén is szikrázni fog a szöges gumi a murván 🙁

London. Továbbra is ott a listán, idén már csak össze kellene hozni!

Ausztriában bárhova, 1-2 napra, hétvégére. Erről majd később, hogy pontosan miért is, bár nem egy rocket science kideríteni…:)

Nyaralás: idén azt gondolom, ha fene fenét eszik is, elmegyünk Korfura. Pont.

Öcsém már jelezte, hogy mikor tart igényt a sofőri szolgálataimra, így sanszos egy Svájc, de lehet, hogy Németország is.

Egészség

Itt sokat kell fejlődni. Nikivel kb. egyszerre megyünk éves ciklusindító meetingre, így aztán el tudjuk egyszerre kezdeni idén is a Dukan-diétát, amihez most már mindenünk megvan: a módszert pontosan leíró könyv és egy hozzá passzoló recepteskönyv is.

Ami a sportot illeti, 2014-ben sajnos ki kellett hagyni sokat a fociból a tornaterem felújítása miatt, de aztán nemrég találtunk egy másik lehetőséget, így a korábbi hétfő-kedd az hétfő-szerdára fog változni, talán jobb is lesz így. De marad heti kettő, ezt kellene megfejelni futással a maradék napokon. Ugyanakkor a korábbi elhibázott bringavásárlást idén orvosolni kellene és egy jó kis hibrid, izé, trekking (?) bringát venni és azzal rendszeresen tekerni. Talán egy személyi ezdős gyúrás is jó lenne, de szerintem erre nem lesz időm, marad a Freeletics itthon.

Hoppá, jut eszembe, a YNAB-ből pontosan meg tudtam nézni, 2014.10.30-óta nem ettem Mc Donald’s-ban. Ezt tartani is akarom és még a közelébe sem fogok menni, max a mosdót használni és kávét inni. De ide kapcsolódik, hogy valami megoldást kellene találni a napközbeni étkezések megoldására, pontosabban az anomáliára, hogy minden nap más városban dolgozom és nem akarok az éttermekben 30-40 percet időzni és jutalmul még kajaszagú is lenni. (Ha van ötleted, kommentben szívesen veszem!)

Beszerzések

retina MacBook ProKét héten belül beújítok egy rMBP-t, ez már szinte biztos. Régóta készülök rá, és a CitiBank 0% THM akciója most megadta a végső lökést. Amúgy is terveztem a studio mobillá alakítását – ennek szintén később lesz majd jelentősége -, és van rá remény, hogy a dj vonalat kicsit felélénkítve szintén szükség lesz a mobil gépre.

Kell egy új hangkártya. A podcast miatt is (a Røde mikrofonnak kell a 48V táp, amit a jelenlegi kártya nem tud kezelni) és a jobb hangminőség miatt is. Egy Focusrite a kiszemelt áldozat.

Aztán zenéhez is írhatnám, de inkább ide, hogy akarok valami egyedi hangzást biztosító, nem túl komoly hangszert is venni. Olyan 100-200k között, kell egy kis analóg élmény a setupba.

Nem teljesen beszerzés, de mégis, hogy az iMacbe kerülni fog egy SSD és átesik egy kis tisztításon, talán még plusz RAM is kerül bele – Yosemite kissé belassította.

Lesz Cult Of Less, tényleg. Sok cucc összejött már, ami csak áll és porosodik.

Új ismeretek

2015 szinte biztosan a tanulás, főként a nyelvtanulás éve lesz. Az angol finomításán túl a német tudásom szintre hozása lesz a cél. Milyen szintre? Legalább olyanra, mint ahol az angolom tart most: bárhol, bármikor, különösebb gondolkodás nélkül hozzá tudok szólni.

Érdekes sztori, erről sem blogoltam – még -, hogy nyáron a nyaralásról hazafele volt egy multikulti balesetem az autólályán Genova magasságában: Franciaországban kanadaiak által bérelt autóba belehajtott egy német, de iráni meg szír állampolgárok által vezetett autó, majd abba én. Mindez Olaszországban. Biztosan a stressz is segített, de kvázi folyékonyan megtárgyaltuk három nyelv között ugrálva a történteket: olaszul a rendőrrel, angolul a kanadaiakkal és németül az irániakkal.

A nem létező közgazdasági ismereteim is szeretném bővíteni, a YNAB és az Agyvihar podcast is rávilágított arra, hogy érdemes ezzel kicsit foglalkozni, ugyanakkor érdekel is.

Zene

Az idei évre az egyik legnagyobb terv, hogy közel 16 év után újból saját szerzői albummal jelentkezzek. Persze ehhez – már rájöttem – az kell, hogy a fejben igazából rend legyen. Ebben remélem segíteni fog a GTD módszer bevezetése és rigorózus alkalmazása, már most észrevettem azt, hogy mivel nem tartok felesleges – értsd, naptárba, todo-lista vezető rendszerbe való – dolgokat a fejemben, sokkal több energia és hely van a gondolatok szárnyalásának. Azaz a kreativitásnak is.

Természetesen tervben van jópár remix is, majd elválik mennyire lesz termékeny az év.

A dj mix sessionök szintén folytatódnak, nagyon jól érzem magam ebben a közegben, szerepben.

Biznisz

holvanpatika.huMisivel még tavaly év végén átbeszéltük a fő irányvonalakat, az év első két hónapjára már megvannak a kristálytiszta feladatok, csak végre kell őket hajtani.

Tervezem, hogy kiváltom az egyéni vállalkozói igazolványt, hiszen főállás mellett ez egész kedvező opciókat kínál, ugyanakkor számlaképessé tesz. Ehhez kapcsolódik, hogy a Patikablogot is elindítom abba az irányba, hogy a befektetett munka valamilyen formában megtérüljön.

Szintén biznisz terv, hogy egy ausztriai vállalkozást is indítok, a pontos részletek még képlékenyek, de több szempontból is hasznosnak tűnik ez a lépés.

Munka

Azt gondolom, hogy a hatékonyságomon kell idén javítani a munkában és meglesz az eredménye. Hiába a sok befektetett energia, ha nem hatékony, ezen kell javítani. A 2015-ös év mindenképpen izgalmas lesz, most nem egy külső, hanem egy (pontosabban kettő) belső változás miatt, de vallom Darwin alapelvét, mely szerint az a faj képes fennmaradni, aki minél gyorsabban képes a változásra, minél könnyebben kezeli azt.

“Köldökzsinór”

Well…mondaná az angol. Itt sok a tennivaló.

A GTD rendszer implementálása, a jobb fókusz és a folyamatos fejlődés 2015-ben meg kell, hogy hozza azt az eredményt, hogy az online térben töltött idő produktívabb legyen, ne pedig szimplán csak időfecsérlő szórakozás. Persze néha erre is szükség van, de meg kell találni az ideális egyensúlyt.

A Facebook news feed kiírtása egy kezdő lépés, lehet, hogy radikálisabb módszerekhez kell folyamodni, bár ezek – ahogyan wyctim szokta mondani – csak látszat megoldások. A tényleges változást magunkban, magamban kell megtenni és szépen lassan „lejönni” a köldökzsinórról.

Ami még az online élethez tartozik, hogy hamarosan mind a Patikablog, mind pedig ez a blog kap egy új ruhát, bár az alapot biztosító WordPress motor legújabb változata miatt ez kicsit több időt fog igénybe venni (korábban rossz irányba indultam el az egyéni kinézet fejlesztésénél).

Egyéb

A főzés és a kajákkal kísérletezés továbbra is érdekel, így ez az irány megmarad. Ha végre megtanulok röviden írni, akkor talán jut rá idő, hogy ezekről blogoljak is.

Lesz majd még egy fontos projektem idén, de ez reálisan majd csak 2016-ban lesz megvalósítható, így idén csak az előkészítése zajlik, sőt, már 2014-ben elkezdtem. Több okból kifolyólag is, most többet erről nem is írok.

Röviden (LOL, ismét) ez volt, ez lesz 2015-ben!

BÚÉK mindenkinek!

Egy hozzászólás a(z) “Ez volt, ez lesz 2015-ben” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük