Kategóriák
Blog

Kutyával a Balatonban

Matyika a.k.a. Panyolai Bumburnyák OttokárA hétvégén vendégségben volt nálunk Panyolai Bumburnyák Ottokár a.k.a. Matyika.

Matyikáról azt kell tudni, hogy egy rettentő kedves, szeretetre éhes menhelyről kihozott drótszőrű tacskó és talán jagd terrier keverék kiskutya, igazából a légynek sem árt, bár ugye aki nem kutyás, az ezt nem tudhatja. Rettentő sok energia lakozik benne, fáradhatatlan.

Matyika Budapesten lakik, így a „vidéki” (bár nagyon utálom ezt a szót, csak Pestiek hívják így az ország maradék felét…) élet nagyon tetszik neki, a betonrengeteg után a méteres fűben szaladgálás és az erdő széli szagok igazi wellness program neki. A hétvégi nagy meleg azonban őt is megviselte és arra gondoltunk, ha már itt lakunk a Balaton szélén, Magyarország egyik legnagyobb turista látványosságánál, lemegyünk a partra és megfürdetjük.

Matyika gazdája és mi is azok közé a kutyások közé tartozunk, akik hagyják a másikat élni és nem akarjuk a kutyaszeretetet másra ráerőltetni. Nem vagyunk egyformák. Éppen ezért, mielőtt meglepetések érnek minket, elindulás előtt informálódtunk, hogy hol vannak azok a helyek a Balaton körül, ahol másokat nem zavarva, lehet a kutyát fürdetni és ha még mi magunk is be tudunk ott menni a vízbe, az már maga a kánaán.

Első nekifutás, google. Az már eleve gyanús volt, hogy egyértelmű találatot nem dobott ki a google. Találtunk egy oldalt, ahol viszonylag korrekt információt és egyben megdöbbenésünk tárgyát is megtaláltuk: hölgyeim és uraim, a Balatonban sehol sem lehet kutyát fürdetni!

Nem adtuk fel.

Felhívtuk a Tourinform irodát, ahol egy nagyon kedves hölgy kért 10 perc türelmet barátnőmtől, hogy kiderítse, hol is lehet a Balaton mellett kutyát fürdetni. Mint kiderült, felhívta a balatonparti irodákat és ott érdeklődött. Egy helyet javasolt biztosra, Balatongyörökön a hivatalos strand mellett van egy kis partszakasz, ahol nincs fürdőterület kijelölve, de évek óta szabadstrandként használják a partszakaszt.

Rá is kerestem most már célzottabban a google-ben, és eljutottam a balatontipp.huoldalra, ahol a következő információt találtam a segítőkész Tourinformos hölgy által javasolt helyről:

Balatongyörökön a bicikliúton a strandtól Balatonederics felé haladva az Ész 46,7573, Kh 17,3575 koordinátáknál volt korábban egy kutyák fürdetésére alkalmas parti területet, ami nincs fürdésre kijelölve.

Sajnos 2009 őszén a képviselő-testület határozatban tiltotta meg az érintett területen a kutyák fürdetését. Amikor 2010 májusának végén arra jártunk, már egy nagy méretű  tiltó tábla is hirdette a döntést. (A jobb oldalon látható fotó.)

Gondoltam, ez így nem lesz jó, ezért tovább kerestem a neten. A kommentek között találtam egy javaslatot a vonyarcvashegyi Park Kempingre, akiket felhívtam és azt a tájékoztatást kaptam, hogy bár nagyon állatbarátok és a kemping területére bemehetnek a kutyák, DE a saját strandszakaszukon sem fürdethetőek a kutyák, mivel ÁNTSZ nem ad ki engedélyt kijelölt fürdőhelyre úgy, hogy állat és ember is fürödhet. De különbenis, amúgy sem lehet az egész Balatonparton fürdetni a kutyákat.

A kör bezárult.

Maradt a partizánkodás, elmentünk megkeresni a balatongyöröki partszakaszt, ahol szomorúan konstatáltuk, hogy a fent látható tábla tényleg ott van. A java még csak most jött! Matyika gazdája Betti és Niki sem arról híres, hogy olyan könnyen megfutamodnak, kultúráltan megkérdeztük az ott horgászó urat és az ott napozó hölgyet, hogy zavarná-e őket, ha Matyika fürdene egy kicsit? „Végülis nem, elfér…” – jött a megnyugtató válasz. Matyika rombolt bele a vízbe, és nagyon élvezte a fürdést.

Aztán jöttek az oksokodó vénasszonyok, akik különböző indokokkal (felkavarja a vizet) elkezdtek hátulról mellbe beszólogatni. Nem mondom, hogy nem volt igazuk, mert a szabály az szabály, de, hogy ennyi rosszindulat szoruljon emberekbe az egyenesen elképesztő! Végül Matyikával közöltük, hogy futkározhat körülöttünk, de a vízbe ne menjen be…annyira okos, hogy megértette, és meg bírta állni a harminc-iksz fok ellenére. Persze jöttek német vendégek két kutyussal, ők is fürdetni próbálták az ebeket, de egy helybéli okostojás hangos (magyar) szavak kíséretében mutogatott a CSAK magyar nyelvű táblára, hogy kutyát fürdetni tilos. Logikus nem? Remélem a néni belegondolt, hogy ebből a turistából (is) él a régió és talán jövőre azért nem jön ide, mert ilyen paraszt módon viselkedett vele.

Az egész történetben három dolgot találtunk felháborítónak:

  • az egész Balatonon nincs egy hely, ahol lehetne kutyát fürdetni – ugye nem kell elmondanom, hogy a „piszkos a kutya” meg a „férges a kutya” stb. kifogások falra hányt borsó, sok ember ganésabban megy bele a vízbe, nem beszélve arról, hogy beleszarik, belehugyozik…még a medencékbe is, no comment
  • az embernek millió és egy lehetősége van arra, hogy strandolni menjen – a tábla is jól mutatja, hogy 200m-re van a városi strand – persze az „drága”. De ha már így állunk, nem elég nagy a vízfelület (amiben csak szólok, élnek állatok), hogy a felfrissülni vágyó kutyák is elférjenek benne?! Egy kis tolerancia elég hozzá. Bár mit várunk, még ember-ember között sincs ez meg…
  • a magyar ember imád okoskodni és másnak beszólni – elég egy okostojás, felbátorodik a többi és elkezdik osztani az észt a csordaszellem jegyében. Még akkor is, ha őt effektíve a kiskutya nem is zavarta volna.
A sok beszólásnak az lett az eredménye, hogy eljöttünk, hagytuk a francba az egészet.
Európa messze van, nagyon messze!

11 hozzászólás a(z) “Kutyával a Balatonban” című bejegyzéshez

Mi múlt héten voltunk balcsin két kutyával, de már tavaly lejártuk ezeket a köröket. Olyan helyet ahol kutya és gazdája együtt fürödjön szinte lehetetlen találni, de a kutyák fürdetésére azért mi találtunk helyet és mi magunk máshol mártóztunk, akkor már kutya nélkül. Csopakon a fizetős strandtól mindkét irányba van egy-egy nádmentesített hely ahol a kutyák tudtak fürödni bár a jobbik hely ahol a víz nem olyan sekély, hogy iszapfürdő legyen az első beszaladás után közkedvelt horgászhely is így azt csak akkor tudtuk használni mikor a pecások már nem bírták a hőséget, szóval olyan 11-3ig.
2 napot voltunk balatonmáriafürdőn ahol a szabadstrand mellett egy csatorna húzódik ami a kutyáknak tökéletes hely a fürdésre, de ugye ez nem számít balaton partnak… 🙂
Tavaly horvátországban nyaraltunk egy kempingben ahol nagyon szívesen látták a kutyát és volt olyan szakasz ahol tengerisün mentesítve volt a part így lehetett együtt fürdeni a kutyákkal. Sokat is emlegettük mostanában azt a helyet, mert elszomorító, hogy itthon ilyen nehéz megúsztatni a kutyákat…

Én és a párom meg persze a kutyusunk Lilike,júliusba utazunk Balatonra.Elgondolkodtunk,hogy nem visszük a blökit hiszen nem mehet be a kutya a vízbe..pedig 30fokba neki is nagyon melege van,főleg,hogy fekete szőrű.DE Ő is CSALÁDTAG!! Olyan nekünk mintha a gyerekünk lenne…úgy döntöttünk visszük és kész.Max.marad a vízzel locsolás…abba talán nem szólnak bele az elfogult emberek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük