Kategóriák
Blog

Az álló asztal kísérlet

Egyszer már volt egy ilyen felindulásom, mikor megpróbálkoztam átállni (LOL) arra, hogy a számítógép előtt az ülő póz helyett állva dolgozok. Meg böngészek. Meg … szóval állva cseszem el az időt. Ez főként Leo Babauta blogján 2011-ben olvasott cikk hatására történt meg, amit egyébként az Agyvihar 7-ik epizódjában rosszul idéztem, mert nem saját cikke, hanem egy vendégposzt. Ajánlom amúgy elolvasni a cikket meg a végén linkelt hivatkozásokat is, megdöbbentő adatok!

A lényeg: ülve dolgozni többszörösen rossz, állva dolgozni maximum fárasztó és a lábaidnak rossz. De ha hozzászoksz, akkor inkább lesz jó a testednek, mint rossz.

Az álló munkahely témaköre most több mint trendi, szépen rámozdult az ipar is, remek termékek akadnak, határ gyakorlatilag a csillagos ég.

Mivel a munkaállomásomat viszonylag jól kialakítottam már, és a zenélés miatt bizonyos funkciók kötöttek is, nem tudok akármilyen megoldást választani. Éppen ezért egy sajátot választottam.

IKEA hack

Álló munkahelyAz asztallapom is az IKEA-ból származik, amit már többszörösen meghekkeltem (nem bírta a terhelést, pontosabban nem volt megfelelő az alátámasztás, így kapott plusz lábakat), a monitor hangfalaim és az iMac is egy megemelt polcon van.

Kicsit gondolkoztam, miként tudnám megemelni a billenyűzetet, az iMac majdnem jó magasságban van. Bár nem teljesen szemmagasságban van, így a megdöntött gépre kicsit lefelé kell néznem. Sajnos a tetőtér miatt nem tudom jobban megemelni, de a rendszer úgy állt össze, hogy ha máshova kerül, akkor a későbbiekben ez akár megtehető.

Álló munkahely - mobilisVettem ugyanis egy LACK asztalt, aminek csak a lapját használtam fel. Továbbá vettem a nagyobb CAPITA lábakból is, de csak kettőt használtam fel, ahogyan a képen is láthatod.

Pontosan azért, hogy mobilizálható legyen, illetve a monitortól való távolságot így szabadabban tudom állítani.

Azért csináltam mobilisra, hogy ha elfáradok, akkor le tudjak ülni, eltávolítva ezt a kis emelvényt bármikor vissza tudok állni ülő munkaállomásra.

A végeredmény kicsit csúnyácska, azonban a cél most szentesíti az eszközt.

A megoldásA magasság amúgy nem ideális, de ha egy szélesebb terpeszt veszek fel, akkor teljesen jól kezelhető. Ebben a pózban még egyenes háttal guggolásokat is lehet végezni, szóval munka közben tiszta nyereség 🙂

A tapasztalatok

Koránt sem bírok annyi időt a gép előtt tölteni, mint ülve, ami ugye köszönhetően a MARKUS széknek egy kellemes időtöltés és egyben potroh növesztés.

A lábam fáj. Eléggé. Ez idővel múlni fog és ahogyan az Agyvihar podcastben is említettem, inkább álló munka közben üljek le pihenni 4-5 percet, mint fordítva.

Aztán a hátam is fáj. Persze ezek a tünetek adódhatnak a nem túl edzett vázizomzat miatt.

Ami fura, a ülőcsontom is fáj, talán az állástól. LOL.

De nem adom fel!

Viszont sokkal gyorsabban igyekszem elintézni dolgokat a gép előtt, szóval mintha egy hangyányit hatékonyabb lennék – ez persze lehet, hogy illúzió.

A költségek

IKEA LACK asztal: 2490 HUF

IKEA CAPITA láb: 2600 HUF

TOTAL: 5090 HUF

Igaz az alap asztalom már megvolt.

4 hozzászólás a(z) “Az álló asztal kísérlet” című bejegyzéshez

Hááát… nem tudom. Miközben én is komolyan szenvedek attól, hogy szétülöm magam a monitor előtt, magamon azt tapasztalom, hogy ha komoly koncentrációt követelő munkát végzek állva, akkor viszonylag rövid idő múlva kipurcanok. Szóval inkább negyedóránként felkelek, és járkálok egyet 🙂

Most látom csak a kommentedet, érdekes koncepció, nekem max a laptophoz lenne jó, mivel az asztali gépem túl nehéz lenne emelgetni, plusz egy ilyen emelés során leesne.

De sok sikert a termékhez, látok benne jövőt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük