Kategóriák
Blog

Fejlődik a kert

Időnként, mikor reggel eszembe jut, lefotózom a kertet, hogy dokumentáljam a fejlődést. Ebből csináltam most neked egy kis összeállítást.

2013.05.22.

A pontosan 22 napos ágyások így néztek ki.

2013-05-22 BA bal oldali ágyásba ültettem szamócát is, illetve babot, ebben jelentősen eltér a jobb oldali ágyástól.

A szamócát kertészetben vettem, palántaként…az egyiknek sikerült már ültetéskor letörnöm a gyökérzetét, így az eléggé hamar megmekkent. Már nem is látod a fotón.

A bal felső 2-es egységben a retekből már egész korán tudtunk fogyasztani.

2013-05-22 JA jobb oldali ágyásban már ekkor látszott, hogy valamiért jobb alsó 1-es egységben a körömvirág kicsit lassabban fejlődik, mint a bal oldaliban, de ekkor még nem tulajdonítottam neki különösebb jelentőséget.

Itt paradicsom van többségben, illetve saláták az eper helyén. A jobb felső második sor 1-es egységben kicsit megszaladt a salátamag, és nem egyeltem (pikírozás) ki őket.

2013.06.02.

2013-06-02 BA pontosan egy hónapos kert kezd pofás lenni. A retek egy részét már meg is ettük, csakúgy, mint az ott lakó hangyák…

Apropó hangyák: a kis rohadékokról azt hittem, hogy hasznos állatok, közben kiderült, hogy koránt sem. Utánaolvastam és azt találtam, hogy a tetveket bizony ők költöztetik (még akár menekítik is), mivel a tetvek „masszírozására” az édes folyadékot bocsájtanak ki, amivel szívesen táplálkoznak a hangyák.

A kipusztult szamóca helyére zsázsát ültettem a harmadik sor bal 2-es egységébe.

2013-06-02 JA jobb oldali ágyás kapcsán kezdtem el gyanakodni, hogy valami nincs teljesen rendjén a rendszerben, de sajnos még nem jöttem rá, hogy mi a hiba.

A körömvirág ugyanúgy elmaradott, azonban a paradicsom sokkal fejlettebb, mint a bal oldali ágyásban találhatóak. Sőt! Retekből (bal felső 2-es hely) már a második vetés hajt. A saláták is szépen fejlődnek és a hagymák is, amiből már szintén ettünk.

Érdekes azonban, hogy a bal felső 1-es helyen található hagyma mindkét ágyásban el van maradva a harmadik sor jobb 1-es helyén található hagymához képest.

Csak a vízre tudok gyanakodni, hiszen a „föld” homogén és a dughagyma is ugyanazon zacskóból való.

2013.06.10.

2013-06-10 B A sok eső és némi napfény megtette a hatását, nagyon szembetűnő a fejlődés, szinte mindegyik növényen.

A paradicsomok hamarosan virágoznak és a körömvirágon is elkezdett fejlődni a virág. Remélem ez majd vonz egy-két katicát, amelyek kiírtják a hangyák által becipelt tetveket.

A kipusztult egy másik szamóca is, aminek a helyébe a másik ágyásból salátát ültettem – nem igazán kedvelték az átültetést.

A retek „boxba” pedig ültettem egy újabb adagot. A menta is nagyon jól érzi magát, ritkítom is rendesen, nehogy felkopaszodjon.

2013-06-10 JA jobb oldali ágyás fejlődése is brutális. Főleg a paradicsomok nőttek nagyot, erős száruk van, hamarosan gondolnom kell a karózásra is.

A körömvirág továbbra is el van maradva, saláták szépen nőnek, menta is jól érzi magát. A hagymák már majdnem elfogytak, ma is húztam fel hármat.

A nemrég ültetett retek is rohamléptekben nő. A paradicsom ugyan kicsit elkezdte beárnyékolni a bazsalikomot, de az úgyis a félárnyékos helyet szereti.

Metélőhagymákról nem beszéltem még: mindkét ágyásban szépen megerősödtek, már vágtam is vissza belőlük, de azóta brutális növekedésbe kezdtek ők is. Alakul.

A gyanú árnyékában

Nem tetszik, hogy nem egyforma a fejlődés, holott minden adott hozzá. A gyanúm egyedül a vízre terjed ki, de lehet, hogy 1-1 növény jobban elszívja a másiktól a táplálékot és vizet, mint gondolnám. Elméletileg paradicsomból pont fele ennyi szabadna ültetni egy egységbe, és mivel a jobb oldali ágyás paradicsomjai nagyon virgoncak, lehet, hogy itt keresendő a probléma.

A bal oldali ágyásban a szamóca kipuszulása okoz némi fejtörést, szerintem a harmadik is hamarosan megadja magát. Itt a babot gyanúsítom, de evidencia még nincs rá, így egyelőre ez csak rágalom a babra nézve. Ami egyébként már virágzik és szerintem magához képest el van maradva, illetve kissé sárgásak a levelei – mintha nem kapna elég vizet.

Előfordulhat, hogy nem sikerült teljesen vízszintesre helyeznem az ágyásokat így van ahol jobban megáll a víz – nem tudom. Elméletileg nem lehet túlöntözni a rendszert (az 1/3 rész tőzeg miatt nagyon laza a talaj, gyorsan kiszárad, ezért is kell bele a vermikulit).

Ha van tipped, ötleted, tanácsod, szívesen veszem: írd meg hozzászólásban.

4 hozzászólás a(z) “Fejlődik a kert” című bejegyzéshez

a snidlingnek jót tesz a visszavágás, akkor kezd el igazán nőni 🙂
a bazsalikom félárnyékos helyet szeretiben én nem vagyok annyira biztos, nálunk délutáni napot kapnak, sokat, hosszan, és tavaly brutális nagyra nőttek, most meg ahhoz képest ebben az esős, hűvös, árnyékos időben seholse vannak…
paradicsomból miért ültettél duplaannyit?

kíváncsi vagyok mi lesz velük, de tartok tőle, hogy a kevés hely miatt nem fognak tudni akkorára nőni és annyit teremni, mint ha rendesen kapnak helyet. persze lehet h mivel dulpaannyian vannak, kompenzálják, de ahogy két kutyát se tartasz egy kis kutyaházban, úgy a növényeknek se tesz jót, ha kevesebb helyük van, mint igényelnék 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük