Fejlődik a kert

Status update 

2013.06.11.

Időnként, mikor reggel eszembe jut, lefotózom a kertet, hogy dokumentáljam a fejlődést. Ebből csináltam most neked egy kis összeállítást.

2013.05.22.

A pontosan 22 napos ágyások így néztek ki.

2013-05-22 BA bal oldali ágyásba ültettem szamócát is, illetve babot, ebben jelentősen eltér a jobb oldali ágyástól.

A szamócát kertészetben vettem, palántaként…az egyiknek sikerült már ültetéskor letörnöm a gyökérzetét, így az eléggé hamar megmekkent. Már nem is látod a fotón.

A bal felső 2-es egységben a retekből már egész korán tudtunk fogyasztani.

2013-05-22 JA jobb oldali ágyásban már ekkor látszott, hogy valamiért jobb alsó 1-es egységben a körömvirág kicsit lassabban fejlődik, mint a bal oldaliban, de ekkor még nem tulajdonítottam neki különösebb jelentőséget.

Itt paradicsom van többségben, illetve saláták az eper helyén. A jobb felső második sor 1-es egységben kicsit megszaladt a salátamag, és nem egyeltem (pikírozás) ki őket.

2013.06.02.

2013-06-02 BA pontosan egy hónapos kert kezd pofás lenni. A retek egy részét már meg is ettük, csakúgy, mint az ott lakó hangyák…

Apropó hangyák: a kis rohadékokról azt hittem, hogy hasznos állatok, közben kiderült, hogy koránt sem. Utánaolvastam és azt találtam, hogy a tetveket bizony ők költöztetik (még akár menekítik is), mivel a tetvek „masszírozására” az édes folyadékot bocsájtanak ki, amivel szívesen táplálkoznak a hangyák.

A kipusztult szamóca helyére zsázsát ültettem a harmadik sor bal 2-es egységébe.

2013-06-02 JA jobb oldali ágyás kapcsán kezdtem el gyanakodni, hogy valami nincs teljesen rendjén a rendszerben, de sajnos még nem jöttem rá, hogy mi a hiba.

A körömvirág ugyanúgy elmaradott, azonban a paradicsom sokkal fejlettebb, mint a bal oldali ágyásban találhatóak. Sőt! Retekből (bal felső 2-es hely) már a második vetés hajt. A saláták is szépen fejlődnek és a hagymák is, amiből már szintén ettünk.

Érdekes azonban, hogy a bal felső 1-es helyen található hagyma mindkét ágyásban el van maradva a harmadik sor jobb 1-es helyén található hagymához képest.

Csak a vízre tudok gyanakodni, hiszen a „föld” homogén és a dughagyma is ugyanazon zacskóból való.

2013.06.10.

2013-06-10 B A sok eső és némi napfény megtette a hatását, nagyon szembetűnő a fejlődés, szinte mindegyik növényen.

A paradicsomok hamarosan virágoznak és a körömvirágon is elkezdett fejlődni a virág. Remélem ez majd vonz egy-két katicát, amelyek kiírtják a hangyák által becipelt tetveket.

A kipusztult egy másik szamóca is, aminek a helyébe a másik ágyásból salátát ültettem – nem igazán kedvelték az átültetést.

A retek „boxba” pedig ültettem egy újabb adagot. A menta is nagyon jól érzi magát, ritkítom is rendesen, nehogy felkopaszodjon.

2013-06-10 JA jobb oldali ágyás fejlődése is brutális. Főleg a paradicsomok nőttek nagyot, erős száruk van, hamarosan gondolnom kell a karózásra is.

A körömvirág továbbra is el van maradva, saláták szépen nőnek, menta is jól érzi magát. A hagymák már majdnem elfogytak, ma is húztam fel hármat.

A nemrég ültetett retek is rohamléptekben nő. A paradicsom ugyan kicsit elkezdte beárnyékolni a bazsalikomot, de az úgyis a félárnyékos helyet szereti.

Metélőhagymákról nem beszéltem még: mindkét ágyásban szépen megerősödtek, már vágtam is vissza belőlük, de azóta brutális növekedésbe kezdtek ők is. Alakul.

A gyanú árnyékában

Nem tetszik, hogy nem egyforma a fejlődés, holott minden adott hozzá. A gyanúm egyedül a vízre terjed ki, de lehet, hogy 1-1 növény jobban elszívja a másiktól a táplálékot és vizet, mint gondolnám. Elméletileg paradicsomból pont fele ennyi szabadna ültetni egy egységbe, és mivel a jobb oldali ágyás paradicsomjai nagyon virgoncak, lehet, hogy itt keresendő a probléma.

A bal oldali ágyásban a szamóca kipuszulása okoz némi fejtörést, szerintem a harmadik is hamarosan megadja magát. Itt a babot gyanúsítom, de evidencia még nincs rá, így egyelőre ez csak rágalom a babra nézve. Ami egyébként már virágzik és szerintem magához képest el van maradva, illetve kissé sárgásak a levelei – mintha nem kapna elég vizet.

Előfordulhat, hogy nem sikerült teljesen vízszintesre helyeznem az ágyásokat így van ahol jobban megáll a víz – nem tudom. Elméletileg nem lehet túlöntözni a rendszert (az 1/3 rész tőzeg miatt nagyon laza a talaj, gyorsan kiszárad, ezért is kell bele a vermikulit).

Ha van tipped, ötleted, tanácsod, szívesen veszem: írd meg hozzászólásban.