Kategóriák
Heti Zene Zene

Heti Zene S04E10

A héten az történt velem, hogy miközben keresgéltem zenét a grillteraszon folyó munkálatokhoz (egy fából készült szerkezetet építek), gondoltam egyet és a mi közös szellemi termékünket, a Heti Zene S04 Spotify playlistet bedobtam a „fülesbe”.

És baromi jól működött, segített kikapcsolni az agyam és csak a feladatra fókuszálni. Valószínűleg a számomra szokatlan és az ismerős stílusok, zenék keveredése is közrejátszott.

Egy másik érdekesség volt – bár minden ajánlást végighallgatok -, hogy felfedeztem korábban nem megfigyelt részleteket.

Az egyik ilyen meglepetés volt a Heti Zene S04E02-ben @utanbetydelse által ajánlott Ghymes nóta vége. Talán azért, mert fülesben hallgattam, de frankón megijedtem, mondom ki liheg itt a nyakamba 🙂

Node, ezen a héten nem szaporítom a szót, beszéljenek helyettem ajánlótársaim, illetve dübörögjenek a zenéik!


@k0cs0g:

Lemmy élt, Lemmy él, Lemmy élni fog!

Robi korábban azt írta, más benyomása volt a zenei ízlésemről. A sztereotipiak működnek, mint ahogy működik ez a Motörhead feldolgozás is a Sepulturától. 1991-ben vagyunk, a Sepu Arise albumának japán és brazil kiadású lemezein. Bonus track volt!

https://music.youtube.com/watch?v=EubWGq1TWII

@v4nd4: Következő zene Koven-től van, elképesztő a csaj.  Eljutottam az első budapesti bulijára az A38-ra (pàr nap alatt lett sold out a buli) Ő énekel, nyomja a bulit, tombol…. Besétál a bulizó tömegbe ugrálni.. hatalmas bulit csinál =]] …és bírja szusszal. Ez az egyik legjobb zenéje szerintem:

De YouTube-on fent levő Save the rave szettje is zseniális, ott meg lehet nézni, hogy nyomja a bulikat 🤩🤩

https://www.youtube.com/watch?v=jC-qcdpdtd4

@_adamtoldi_: Ezen a héten a magyar hip/hop felé akartam deep diveolni már, de helyette ismétlem magam egy kicsit.

Említettem a Foreign Beggars-t, és mivel egy 20. évi jubileumi mini turnét tolnak (Bp mint az egyik megálló!) így promóznám, hogy ez valószínűleg vissza nem térő alkalom.

Ehhez kapcsolnám viszont az egyik tag solo projectjét – Orifice Vulgatron aka Pavan Mukhi azóta PAV4N néven egy rakat az indiai gyökereire reflektáló anyagot hozott ki marhajó visuallal a klippekhez így itt én is a klippet emelném ki elsődlegesen.

https://youtu.be/3BlMVDZHDS4

@utanbetydelse: Mivel éppen úton vagyok Svédországból Magyarországra nincs időm hosszabb ajánlót/ismertetőt írni, ezért egy olyan dalt választottam, amit nem is nagyon kell ismertetni.

A Tankcsapda Agyarország utáni lemezeit nem szabad meghallgatni, de az első négy albuma kötelezően ajánlott. 😃

Számtalanszor meghallgattam már ezeket a lemezeket, de mivel a hazaút hosszú, most is előkerültek. Kedvem lenne rekedtre énekelni (üvölteni) magam, de nem egyedül ülök a kocsiban.

https://youtu.be/zPnGGONb9_g

@chanthahca: Maradjunk Snétberger által behozott zenéknél: Dhafer Youssef.

Ő egy tunéz zenész, jazz és etno határán mozog. A nagyapja müezin volt, és ő maga is szufi énekes, illetve ezeket minduntalan behozza a zenéjébe.

Az észak-afrikai arab népzene, vallásos zene szerintem annyira éteri, ez jazz-zel keverve elképesztően szép.

Nem is tudom, mit ajánljak tőle. Talán a 2018-as albumot, az első szám elvontabb, a második talán közérthetőbb.

https://youtu.be/E-mYN0iWbY0

És akkor tőlem az eheti:

Régebben nagy rajongója voltam a Boiler Room sorozatnak, az egyik az kedvencem volt, amikor a NAGY DJ-k (által bérelt/saját) villáiba elmentek Ibizára és onnan közvetítették a kvázi VIP bulikat. A másik pedig egyértelműen Sven Väth „bulija”.

Aztán persze teltek az évek és ahogyan lenni szokott a népszerűséggel együtt jött a minőségi romlás is, sok esetben olcsó magamutogatássá züllött a sorozat – legalábbis az én szememben.

Nade: van egy viszonylag ritkán szereplő zenész/DJ, akire még a saját hazájában is (!) nemzeti kincsként hivatkoznak a rajongók és egyáltalán nem túloznak: Bonoboról van szó, nagyon bírom a stílusát. Ismét felbukkant a Boiler Room egyik buliján, ahol a szettjében megszólalt Jasper Tygner – Need You című dala.

Jasper egy feltörekvő (ha már nem befutott, lol) észak londoni srác, elmondása szerint nagy garage rajongó és rendre az albumok „B oldalát” hallgatta – erről azt kell tudni, hogy a bakeliteken általában itt kaptak helyet a remixek, melyek sokszor nagyobb karriert futottak be DJ-k körében, mint maga az eredeti dal.

Megfigyeltem magamon egy fura mintát: valahogy mindig kilyukadok a brit underground (pontosabban ma már underground gyökerekkel relndelkező) zenéknél…NEM LEHET VÉLETLEN! 🙂

PS.: A YouTube linken a hosszabbik 6 perces verzió található, valamiért ez a Spotify-on (legalábbis magyarisztánból) nem elérhető.

https://youtu.be/O8Pc9SD-nVI

Heti Zene S04 lejátszási listák

YouTube lejátszási lista

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük