Kategóriák
Heti Zene Zene

Heti Zene S04E11


Zoli ehetije kellően vicces, poén a végén 🙂 Még jópár hete – előre dolgozik – küldte az alábbiakat:

@k0cs0g: „Endre a sörpadról homályosan látja a mellette álló két szervezőt. Arról beszélnek egymással, konkrétan az ő feje fölött, hogy mit kezdjenek vele, mármint Paksi Endrével.

Ez annyira felháborítja, hogy közli, Paksi Endrével senki nem kezd semmit, főleg közvetlenül a koncertje előtt nem. Hogy itt most buli lesz, mégpedig a pokolnál hangosabb. Ez általános derültséget okoz, a rajongók tapsolnak, énekelnek, kiabálnak, Endre pedig egy határozott mozdulattal talpra áll, majd egy ugyanolyan határozott mozdulattal rátámaszkodik a szervezők vállára, és azt mondja, gyerünk.

A szervezők két oldalról támogatva kísérik a nagyszínpad backstage-be, ahol a zenekari tagok végső elkeseredésükben vízzel itatják és locsolják Endrét, aki ezt már azért egy kicsit túlzásnak értékeli.”

Puskás Panni: A pokolnál hangosabb

(in: Stay Brutal! – szerk.: Cserna-Szabó András, Helikon kiadó  2023.)

Aztán később kaptam ezt a kiegészítést:

Hallod-e!

Az originált is be lehetne ebbe még linkelni, mert úgy kerek a sztori:

Majd ezt a napokban:

Kerek.


Még Twitteren írt róla Krisztián, hogy lesz új Sigur Rós album…aztán jól elfelejtettem meghallgatni, szerencsére a héten pont ezt hozta el nekünk.

@utanbetydelse: Most nem egy régi lemezről választok dalt, hanem egy kifejezetten új albumról.

június 16-án, 10 évvel a legutóbbi sorlemez után új Sigur Rós album jött ki. Sorban a nyolcadik, a címe Átta (gyanítom, hogy ez azt jelenti, hogy “nyolc”, mert svédül Åtta lenne).

Szóval, amikor évekkel ezelőtt először meghallottam a számomra első Sigur Rós dalt borzasztóan irritált az énekes (Jónsi) vinnyogó üveghangja, de a zene tetszett. Minél több dalt/lemezt hallgattam, annál kevésbé zavart a vinnyogás és végül arra jutottam, hogy ezt a zenét nem is tudnám már más énekkel elképzelni.

Eddig a Ágætis byrjun volt a kedvenc albumom és lehet, hogy csak az újdonság varázsa okozza, de most az Átta ugrott az első helyre.

Hogy milyen a Sigur Rós zenéje? Post-rock. De nem a sablonos fajta, hanem rendkívül egyedi. Ami pl annak is köszönhető, hogy a gitárt időnként vonóval szólaltatják meg. 🙂

Atmoszférikus, éteri, álomszerű, misztikus és érzelmes. Hallgasd meg!

https://youtu.be/5qq8ceeDuDU

Norka ehetije meglepett. Egyből mentettem is az albumot a könyvtárba, mert a minimalista, főként ritmikus elemekkel játszó zenék nagyon találkoznak az ízlésemmel.

@chanthahca:

https://youtu.be/kip8Qv8Flc0

@_adamtoldi_: Mivel mint említettem a kicsit undergroundabb/trve része a zenei szcénáknak általában favorizáltak a részemről, így hadd kaparjak elő valamit 17 évvel ezelőttről.

A Jazzékiel magyar alter és hip-hop keveréke – imho lehetett volna Vad Fruttik vagy Hiperkarma, nem tudom miért nem lett, ennyire nem vágom a storyjukat, de mindig szívesen veszem elő a kezdeti anyagaikat (és néha a későbbieket is), nosztalgiázni.

A Matek című szám meg pont a zeneszeretetről szól és kamu pityingerlaci emlegetések történnek de gitárszólónak is jut hely benne.

https://www.youtube.com/watch?v=voE2HjEK2J0

@v4nd4: Kicsit tanácstalan voltam most, mi legyen a következő, de…!!!

Eszembe jutott, hogy anno, mikor szorgosan jártam bulizni, mindig néztem, hogy hol lesz Chris.SU, mert mindig zseni szetteket nyomott.

Aztán megvilágosodtam, hogy ő biza magyar! Szerintem simán megállná a helyét bárhol, főleg ez a zenéje =]]]

https://youtu.be/Iz_T35ROEgw


Fura dolog történt velem mikor Szögi ehetijét hallgattam. Végig azon kattogott az agyam, hogy tényleg mennyire „filmzenés” a darab amit hozott, tiszta Kontrol feelingem van, de még bevillant Zagar is, hogy „milyen Zagaros”.

Erre mit dob be a Spotify következőnek? Zagar – Parachute to Eterinty. Ijesztő és zseniális egyben!

@szoges: Mielőtt Robi megvádolna azzal, hogy belesüllyedtem a kétezres évek magyar alterpoprockjába, igyekszem hozni egy kicsit meglepőbbet.
Az 1989-ben alakult MáSFél zenekar Remíz nevű dalát, ami csak annyira alter, hogy védőfelszerelés nélküli fülelése nem ajánlott.

„A zenekar olyan instrumentális stílust képvisel, ahol a megszólalás erős, dinamikus, váratlan váltások, páratlan ritmusok és lüktető szaxofon jellemzik, de éppenséggel pszichedelikus elemek is találhatók benne. A zenekar maga úgy fogalmaz, ők az elektronikus gitár-pop egy keverékét képviselik, valahol a jazz, a drum and bass, az acid-jazz és a modern rock között.”
A dalok címei pedig külön misét érnének. Példának okáért: Veseszörp, Jelzőbárány, Gömbhullám, Rozsdabogár, stb.

Nyitrai Márton 1997-es vizsgafilmjéhez (amely a Villamos címet viseli) készült a Remíz. Ha van nyolc perced, érdemes megnézni, én imádom.

Azért is jutott eszembe a zenekar, mert nemrégiben újra találkoztam egy olyan régi baráti társaságommal, akikkel körülbelül húsz éve nem láttuk egymást. A házigazda lakásának falán pedig bekeretezve találhatók MáSFél relikviák, korabeli koncertplakátok, albumplakátok. Bahia kiadó. Gondolhatjátok, hogy arconvágott az idő, amikor megláttam ezeket.

https://www.youtube.com/watch?v=TmMTv_vcspQ

És akkor tőlem az eheti:

Olaszországhoz különös viszony fűz. Nagynéném – még az „átkosban”, igaz a vége felé, 1988-ban – Olaszországba ment férjhez, így amikor megnyíltak az országhatárok, nem volt kérdés, hogy hova megyünk minden nyáron nyaralni.

Ebből adódóan már gyerekként magamba szívtam az olasz kultúrát, légkört, életstílust – imádom és gyűlölöm is egyszerre.

A személyes és családi élményeken túl olyan remekművek is segítették az olasz imádatomat, mint a Giuseppe Tornatore által rendezett Malèna című remekmű, melynek van magyar vonatkozása is: Koltai Lajos volt az operatőr és Oscar-díjra is jelölték.

A zene amit a filmből hoztam, a Ma l’amore no című dal egy jazz feldolgozása.

A filmzenét a mester, Ennio Morricone szerezte, szintén Oscar jelölést ért. A filmet végig kísérő zenei motívum egy autentikusnak mondható, 1942-es dal, melyet Lina Termini adott elő.

Kis érdekesség: a Discogs-on egy használt, eredeti bakelit példány ára 200€!

Loopolva tudnám hallgatni egész nap. Mondjuk ebben sokat segít, hogy azért párszor bevillannak emlékképek a filmből, melynek női főszereplője Monica Bellucci, akitől lánya, Deva Cassel jócskán örökölt a szépségéből.

https://youtu.be/RW-VxwrRfRw

Heti Zene S04 lejátszási listák

YouTube lejátszási lista

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük