Kategóriák
Heti Zene Zene

Heti Zene S04E14


Amikor meghallottam, nekem egyből az itt a Heti Zenében már ajánlott Edwin Collins jutott eszembe.

@k0cs0g: James Brownt mindenki ismeri, csak nem mindegy, hogy melyiket.

Van ugyanis egy belfasti változat is belőle. Szerényen csak The King művésznéven dolgozgatott, főleg a 90-es évek végén.

The King, Elvis theking Presley, igen, Jim bizony Elvis imitátor, abból is a jobbféle. Szerencsére láttam őt a PeCsában (szóval valamikor kurva régen) élőben is, rendkívül szórakoztató közel 3 (!) órás koncert volt.

https://youtu.be/RuBAqCBFNF8

Fuhh…emésztenem kell még amit hallottam, de semmi esetre sem mondanám, hogy rossz, sőt, elgondolkodtat.

Vanda francia kritikája annyira jogos, hogy ha lenne olyan, hogy franciakum (jajj), akkor a „furán csinálás” tuti az lenne.

3:41, de van itt minden, mint a szatócsboltban. Sanzon hangulatú zongora, arabos beütés, nagy színpadi „Santana” gitárszóló, hibátlan tört ütemek, fülbemászó manapság trendi férfi énekhang, végletekig torzított szinti…ALL IN! De valamiért mégis összeáll és végig leköt.

@v4nd4: Végre nem angilali’ dárrenbézt küldök, fura is rendesen, de talán pont azért tetszett meg amit művel a srác. =] na de mondjuk a franciák mit nem csinálnak furán…

https://youtu.be/dMPjfxnRZCc

Kimondottan örülök Ádám ajánlásának, mert már régen hallgattam Funktasztikust, akit én még 2009-ben ismertem meg, a Fanyarország című dallal. Ennek a dalnak az érdekessége a dátum (!) és a társelőadó, Sub Bass Monster. Eltelt 14 év, Funktasztikus rendszerkritikája továbbra is valid és önazonos, míg Sub Bass már nem biztos, hogy szívesen társulna…erről és hasonlókról egy nagyon jó interjú itt olvasható a 444-en.

@_adamtoldi_: Gondoltam rögtön egy bangerrel térek vissza így elő is venném a hip-hop vonalon a kedvenc magyar előadóm, Funktasztikust.

Sose értettem ezen a vonalon, hogyhogy nem ő lett az ellenkultúra zászlajára tűzve itthon.

Najó de tudom, mert ő is sokat megtett azért, hogy ne legyen a mainstreamben jó híre, de én újfent részrehajlóan autentikusabbnak is tekintem őt emiatt.

A tehetség abszolút ott van szövegírásban, flowban, kritikám max arra lehet, hogy hát ő se kezdett érzékenyebb lenni bizonyos témákra, de hát a #sorsodborsod ebben is közrejátszik szerintem.

Ja és hajrá Feröer-szigetek!

https://youtu.be/RunTlhj5G9c

Ma úgy látszik ilyen nap van, hogy egyből beugrik valami korábbi dal egy ajánlásról, az In Flames-ről a Tales of Evening nevű zalai formáció Lázadás című dala – nyilván a stílusjegyek miatt 🙂

@utanbetydelse: Az In Flames zenekart senkinek sem kell bemutatni, legalábbis remélem. Ez az együttes a göteborgi death metal (a.k.a. melodic death metal) egyik legismertebb bandája, a Dark Tranquility és az At the gates mellett.

Tudom, hogy sokan a Whoracle, a Colony és a Clayman albumok hármasára esküsznek, de én jobban szeretem az ezek előtt megjelent két sorlemezt és a Black-Ash Inheritance EP-t. Az utóbbit azért, mert ezen van a – sorlemezen* ki nem adott – Goliaths disarm their Davids című dal, ami messze a legnagyobb kedvencem. Azzal a nyers hangzással…zseniális!

(*Az EP-n ill. a Whoracle japán verzióján hallható.)

Régi szokásom, hogy ügyeletben mindig In Flamest hallhatok, amikor megfáradok, és mivel ma is ügyeletes vagyok, egyértelmű volt, hogy melyik dalt fogom választani.

https://youtu.be/FwzBySi_nvc

És akkor tőlem az eheti.

Joey nevet meghallva sokáig egyértelműen a Jóbarátok karaktere és az őt alakító Matt LeBlanc jutott az eszembe, de pár éve ez kiegészült egy fiatalemberrel, Joey Alexanderrel.

A 2003-as születésű zongorista zseni már 10 éves korában felkeltette a jazz „nagyjai” figyelmét és a 2015-ös debütálásakor már nem csak felfigyeltek, de fel is kapták a fejüket…Wikipédia szócikk, vicces is tud lenni néha 🙂

Én próbáltam visszakeresni, hogy mióta tudok róla, de sajnos nem találom. Ami biztos, hogy a Warna címet viselő albumát rongyosra hallgattam, már amennyire ez értelmezhető a Spotify korában 🙂 Kedvencem arról az albumról a Lonely Streets.

Hogy fokozzam és legyen egy kis cukiságfaktor is, kivételesen beágyazok egy videót is, íme egy 8 évvel ezelőtti studiófelvétel az első albumán található „My Favourite Things” dalból.

Viszont amit ma hoztam, az a legfrissebb tőle és a címe miatt még passzol is a Heti Zenébe: mit szeretnél hallgatni?

Remélem Joey Alexandert biztosan!

https://youtu.be/2Y4ENpkDmU0

Heti Zene S04 lejátszási listák

YouTube lejátszási lista

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük