Kategóriák
Heti Zene

Heti Zene 9.

A héten a @strob zene egy kis turpisságra is rávilágít, ami a sampler könyvtárak világában nem feltétlenül akkora probléma, de mindenképp érdekes.

Mostanában nagyon rákaptam a kicsit drum’n’bass beütésű zenékre, bizonyítja ezt a múlt heti ajánlásom is és az e heti zeném is ebbe a stílusba sorolandó. A Nu:Logic – Trippin in Sapce című dala nagyon ravasz, perfekt lüktetése van.

Ma mégsem ezt a dalt ajánlom neked, mert amire felfigyeltem, hogy a dobalap valahonnan nagyon ismerős nekem. Egyből be is ugrott egy korai nagy kedvencem Kiril Dzajkovski, macedón producer srác munkája. Gyorsan össze is hallgattam a Primitive Science dalt a Trippin in Space-szel és egyértelmű: a dobalap ugyanaz. Centire!

A dolog érdekességét egy történet és a dátumok adják.

2002-t írunk, amikor is Magyarországon sikerült megrendezni a Nemzetközi Gyógyszerészhallgatók Egyesületének (IPSF) nemzetközi kongresszusát. Ha megnézed a korábbi helyszíneket, óriási eredmény ez. Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy a majd’ 1 hetes rendezvény alatt én szórakoztathattam a rendezvények nagy részén az ide látogató nemzetközi gyógyszerészhallgatókat.

Így játszhattam a Városligeti Műjégpályán, a Budai Vár kazamatáiban és az egyetem több helyszínén is. Mivel nagyon heterogén volt a társaság, sorra jöttek a kérések, melyek egy részét – a résztvevők nagy meglepetésére – a következő bulira teljesítettem is (régi szép Napster korszak, no meg a 100Mbites kollégiumi hálózat…).

Egy macedón kollegina (aki egyedül képviselte a kicsiny országot) felírta nekem egy papírra, hogy ha tehetem, hallgassam meg az ő országának kiváló tehetségét, Kiril Dzajkovskit és a Primitive Science című dalt. Másnap már pörgött is a buli csúcspontján a nóta, a macedón csaj legnagyobb örömére. Szerencsére a többi országból érkezők is vevők voltak az akkor még szintén rétegeznének számító stílusra és óriási hangulat kerekedett.

Visszatérve a Nu:Locigra: a Primitive Science 2000-ben készült…rá 13 évre sikerült ugyanazt a dobalapot felhasználni. Azt hiszem, megbocsájtható bűn.

A héten egyedül @ni0 küldött nekem zenét, ráadásul egy eléggé kettős érzéseket kiváltót. Egyfelől – bár jómagam is majdnem hasonlót művelek a zenékkel, mikor remixet készítek – egy olyan alkotói „megoldást” hozott, amit kifejezetten nem szeretek, a mashupot. Bár egész komoly szakirodalma van, továbbra sem szeretem.

Viszont az ausztrál Pendulum zenekar nálam szinte mindent feledtet, szóval hadd szóljon 🙂

Mivel a múlt héten Robi burkoltan jelezte, hogy több trancet kellene ajánlanom, így erre a hétre is egy kis finomságot hoztam. Méghozzá egy mashup-ot Dash Berlin tollából. Egy igazi klasszikus és egy mai, igazi hipszter zenekar. 🙂 Tudom, hogy ezzel a kijelentésemmel nem leszek népszerű, de a Pendulum szerintem még éppen belefér ebbe a kategóriába.

Enjoy!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük