Kategóriák
Heti Zene

Heti Zene 10.

Erre a hétre @tepi77 olyan zenét hozott, ha az loopolva hallgatnám 0-24, akkor sem unnám meg. Nem tudom megmagyarázni, de amikor hallgattam, ez az érzés fogott el. A kenyai Ayub Ogada zenéje magával ragadó.

Az egyik legszebb dokumentumfilm (?) természetfilm (?) némafilm (?) a Baraka és a nemrég elkészült folytatás, a Samsara.
Ebben hangzott el ez a dal, ami nem a filmhez készült, hanem jó húsz évvel korábban, és a filmben a fegyverekről szóló részben szerepelt. Nagyon döbbenetesen adja vissza azt a kétségbeesést, szorongást, félelmet, amit azok a képsorok közvetítettek.
A dal címe Kothbiro, ami annyit tesz: jön az eső.

Az én (@strob) zeném a hétre egy darabka elektronikus zenei történelem, amely még számomra is tartogatott meglepetést és új infót.

Létezik egy dal: Killer. Ezt sokan sokszor rossz előadóhoz kötik, többek közt én is. De már képben vagyok.

1990-et írunk, amikor Adam Paul Tinley (azaz Adamski) megírja első átütő slágerét, a Killert. De még fontosabb ez a dátum az énekese szempontjából akit Sealnek hívnak. Ez volt az első dal, ahol Seal mint énekes szerepelt, oly annyira sikeresen, hogy négy hétig „námberván” volt az Egyesült Királyságban. A dallal a rasszizmus elleni is harcoltak, és Seal debütáló albumán egy másik dalban is feltűntek szövegrészletek a Killerből.

Aztán jöttek a feldolgozások! Ki más is lehetne az első „feldolgozó”, mint Seal. A már korábban is említett debütáló albumra a szövegrészletek felhasználásán túl 1991-ben újból felvették a Killert, mely a nyolcadik helyig jutott és a slágerlisták körében etalonnak számító Billboard 100-as listán a kilencedik helyig jutott egy William Orbit (a nagymester) remix. Érdekesség, hogy 2005-ben kiadták újból egy maxi formájában, mely új remixeket is tartalmazott, ekkor az első helyig jutott!

1992-őt írunk, mikor George Michael is feldolgozza a Killert, ami egy fura módon került be a köztudatba. A Wembley arénában tartott koncerten a Killert követte a Papa was a rolling stone című dal, megszakítás nélkül. Többen is remixelték ezután így a két dal egyvelegét és George Michael albumán is így jelent meg.

És a sornak még nincsen vége! 1999-ben jött André Tanneberger alias ATB, aki szintén elkészített egy feldolgozást a Killerből. A slágerlistákon már nem ért el olyan kimagasló eredményt, azonban szintén érdekesség, hogy ez a dal volt André ATB művésznév alatt kiadott első vokálos dala.

Mikor @ni0 elküldte nekem a heti zenéjét, egyből a tada.wav ugrott be, ami geek körökben egy viszonylag gyakori vicces beszólás volt, amolyan „Heuréka!” megfelelő. A Dust.wav kapcsán egy érdekes infót is megtudhatsz Armin van Buurenről, amit bevallom még én sem tudtam.

Erre a hétre Armin van Buuren egyik alias-át hoztam el. Perpetuous dreamer mindig egy olyan labelt jelölt, amikor Armin többetmagával összefog és kiad egy remeket. Gondoljunk csak a Sound of goodbye című opuszra. De most nem ezt, hanem a Dust.wav-ot hoztam el nektek, ennek is a Rising Star remixét. Ez a nyugodt hangulatú, vokálos darab amolyan igazi nyári, parton lazulós és iszogatós hangulatot kelt az emberben. Legalábbis bennem. Jól jöhet ezeken a hűvösebb napokon, de a 34 fokos hőségben is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük