Kategóriák
Heti Zene

Heti Zene 2.

Vangelis sosem volt nagy kedvencem, vagy szinti zenész példaképem, pedig lehetne: zseniális zenész, a zenéjét érteni kell, van, ami tetszik is. Talán a körülötte elhatalmasodó szappanoperákba illő félig tudatlan rajongótábor és az Űrszekerek majd a Kolombusz film csapból folyatása az, ami engem távol tartott a zenéjétől. Nem igy van ezzel @tepi77, akinek a saját zenéiben nyomokban vélek Vangelis elemeket is felfedezni. Az általa ajánlott zene pedig a jó kis analóg hangzások és a zongora futamok miatt kimondottan tetszik.

Vangelis a napokban múlt hetven éves, így az egyik legutóbbi, általam nagyon kedvelt zenéjével készültem. A Blade Runner 25 éves évfordulójára egy háromlemezes albumot adott ki, amely az első CD-n az eredeti filmzenét, a másodikon a filmben elhangzó, de eddig kiadatlan zenéket, míg a harmadikon az eredeti BR hangulatban, de vadonat újonnan írt zenéket jelentetett meg.

Erről az egyik kedvencem az Up and Running.

A hétre @longhand egy igazi lazulós háttérzenét hozott. Félreértés ne essék, a háttérzene egyáltalán nem pejoratív, sőt! Az ilyen típusú zenéket én jó minőségű hangrendszeren, egy napágyon fekve és kellemes hangerőn szeretem hallgatni. Majd egy jót szunyókálni rá.

Pat Metheny mindig az ilyen kellemes időszakokban kerül elő nálam, mint a mostani szép nyárias napok. Erkélyen ülve, napsütésben egy pohár bor mellett jól esik hallgatni.

A mostani ajánlásommal kicsit gondban voltam, ugyanis a héten alig tudtam zenét hallgatni. Így már egy korábban betervezett dalt hoztam el nektek.

Ajánlottam már a Magnetic B nevű formációtól egy dalt és akkor megismerhetted Katy B művésznő zseniális hangját. Egy „saját” dalát hoztam most el, melyet a Magnetic B egyik zenészével készített még 2010-ben. Mikor megtaláltam ezt a dalt, pont @attilagyongyosi úrnak küldtem el azzal a megjegyzéssel, hogy piszok egy ravasz nóta. Mire gondolok? Igazából tört a ritmusa, de a basszus és a cinek mégis „tolják” alá a négynegyedet.

Ahogyan észrevettem mostanában kicsit komolyabb stílusok felé fordult a művésznő, ami egyáltalán nem baj.

Bevallom, nagyon csípem a kiscsajt: pont annyira pimasz, amennyire kell, a hangja remek, olyan hajlításokat és frazírokat tesz bele a dalokba, hogy csak bámulok. Például ebben a dalban. Árad belőle egyfajta utánozhatatlan kedvesség, játékosság.

Az igazság az, hogy @ni0 meglepett ezzel a zenével. Én személy szerint ha lehet, eltörölném a történelemből a ’80-as éveket, főleg ami a zenei felhozatalt illeti. A Top Gun Anthem 1987-ben Grammy Díjat kapott, a zenét Harold Faltermeyer szerezte és Steve Stevens gitározik benne. Róla azt érdemes tudni, hogy sokáig volt Billy Idol gitárosa. Tudod, „sákk túdi szisztem”!

Érzés: szabadság

Erre a hétre egy dub (vokál néküli) darabot hoztam. Ilyen sem volt még ugye. Az érzés pedig a szabadság. Nekem ezt a repülés mindig megadja. Imádom a reptereket, a repülőket, valahogy mindig megnyugtat. Nem véletlen, hogy pont a Top Gun-ból választottam egy darabot :).

Ha múlt héten azt írtam a Delerium kapcsán, hogy kötelező ismerni, akkor @attilagyongyosi e heti ajánlására is csak ezt tudom mondani. Andrew Bayer zenéjét tényleg érdemes ízlelgetni, de nem úgy mint az alkesz, aki ledönti a piát, csak üssön, hanem mint egy sommelier, aki a borok közt sajtot, almát fogyaszt. Az albumba belehallgatva találtam egy két különösen finom darabot, tetszik, hogy már-már lo-fi mintákhoz is hozzá mert nyúlni.

Ma nem fogok novellát írni, Andrew Bayert ismerni kell és kész. Korunk egyik leginnovatívabb elektronikus zenésze.
Második albuma pedig most jelent meg ‘If It Were You, We’d Never Leave‘ címmel. Észbontó!

A héten @masnisgyilkos nem csak egy zenét, de egy filmet is ajánl. Az érdeklődésemet azért keltette fel a film, mert az a Richard Ayoade rendezte, akit nagyon megkedveltem az IT Crowd béli alakítása miatt. Ha kicsit is jártas vagy az IT világban, akkor kötelező ez a sorozat!

Érzés: életen elmerengős

Alex Turner – Piledriver Waltz

A szám a Submarine című film betétdala, egyébként sok más jósággal együtt. A zenét korábbról már ismertem és szerettem, de a filmélményhez kapcsolva az igazi. Ajánlom a filmet is, zenét is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük