Kategóriák
Heti Zene

Heti Zene S02E02

Ismét itt a Heti Zene, amit egyből egy szomorú dallal és hírrel kezdünk.

Azt hiszem, valahol @longhand és az én generációm környékén van a választóvonal, hogy ki ismerte Lou Reed munkásságát és ki nem – legalábbis a twitter reakciókból ez a kép rajzolódott ki előttem. A 71 éves korában elhunyt művészre emlékezünk.

Múlt vasárnap elhunyt Lou Reed, akinek nagyon sok szép dalt köszönhetünk, a világ legszebb ‘szomorú dala’ is az övé, a Sad Song.

BT – Silence című dala óta szerintem eléggé nagy bátorság kijönni egy ilyen címmel az EDM világban, de @ni0 mai ajánlása azért bebizonyítja, hogy ez korántsem reménytelen. Relative ismeretlen előadóktól egy remek muzsika.

Mivel az eheti ajánlásom eredeti tárgyát @attilagyongyosi múlt héten már ellőtte, így a manapság második legnagyobb kedvencemet hoztam nektek.

Bevallom, sem Kakas János, sem István urakat nem ismertem korábban, nincs ez másképp Tommy Johnsonnal sem. Ellenben olyan remeket hoztak össze Nanje Nowack-kal, hogy ezentúl biztosan oda fogok rájuk figyelni.

Ha zenei témában megkérdeznek, hogy „Mi jut eszedbe Ausztráliáról?” én egyből rávágnám: a Down Under meg az INXS. No, @attilagyongyosi ebbe a felsorolásba hozott ma nekem újabb elemet!

Nem rég ütköztem bele az ausztrál Jamie Stevens munkásságába. Ő ilyen nagyon lötyögős progresszív housenak látszó zenéket barkácsol, de a hangulatosabbik fajtából.

Újonnan érkező kislemeze, a The Wonder Of You olyan tipikus nyárias, koktéltszüpürtyülős háttérzene, amit nem tudsz leállítani és szabályosan megerőszakolod a replay gombot. Komázom.

Amikor a Napi Zenét elindítottuk, azt ígértem, hogy 7 nap 7 zenét fogsz kapni. Amikor Heti Zenévé alakultunk, akkor azt ígértem, hogy egyben fogsz 7 zenét megkapni. Így hát a második évadban (S02) annyi újítást eszközölök, hogy nem lesz hiányzó zene, mindig feltöltöm akár saját, akár „külsős” ajánlással, így te 7 új zenét kapsz minden héten. Deal done? 🙂

Tőlem ismét egy Google Music felfedezettet kapsz. James Blake egy szemtelenül fiatal és baromira tehetséges zenész Londonból. Overgrown című albuma megnyerte a 2013-as Mercury díjat. Egy kissé szomorkás dalt válaszottam tőle, szóljon a Retrograde.

És akkor íme a három extra zene!

Jelentkezett nálam @andan81 kolléga, aki szintén dídzséj és már régóta tervezzük, hogy összehozunk egy közös back-2-back szettet. Zenei stílusunk ugyan eltér kicsit, ő inkább techno, techhouse vonalon mozog, de azért akad közös halmazunk bőven, például a deep house stílus.

No meg az, hogy mindketten csodáljuk Dosem munkásságát. Andan mixeit a mixcloudon meghallgathatjátok (nagyon ajánlom!), illetve szóljon most tőle egy igazán húzós Dosem dal.

A maradék két extra zenét pedig tőlem kapod.

Az első Mario & Vidis – Changed című dala, ami kicsit hasonlít a korábbi I’ll Be Gone című dalukhoz, bár a szöveg alapján akár fel lehet úgy is fogni, hogy ez egy két részes, összefüggő történet.

A második pedig egy kicsit fura ajánlás, hiszen nem egy dalt ajánlok, sokkal inkább egy youtube csatornát, egy kezdeményezést. Idén nyáron nagyon rákattantam a Boiler Room Tv-re. Ez arról szól, hogy egy fix helyen, kis klubban, egy studióban élő produkciókat adnak elő a zenészek, dj-k, amit te az interneten keresztül a „webkamerás” közvetítésnek hála tudod követni. Nem mindig a mainstream zenészek/dj-k lépnek fel, többnyire kevéssé ismert, underground elektronikus zenészek. Nagyon tetszik az egész koncepció!

Nyáron például így buliztam végig Richie Hawtin és Carl Cox ibizai nyaralójában két partyt az Ibiza Villa Takeovers keretén belül.

Akitől most ajánlok, az Boris Dlugosch szettje, kellemes muzsikákkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük