Kategóriák
Blog

Tükör rögzítése

Az új rovat első posztja rögtön egy saját meglátással indul, mely bizonyos DSLR gépek tudásbeli hiányosságát hivatott kiküszöbölni. A DTOWN TV 47-ik epizódjában Matt Kloskowski adott egy tippet, amit a híres tájfotóstól, Bill Fortney-tól kapott ő is.

A tipp pedig a következő: mikor tájat fotózunk, akkor tűéles képeket akarunk készíteni, ennek viszont az a feltétele, hogy  minden apró (és felesleges) rezgést ki kell szűrni amennyire csak lehet. A stabilitást az állvány használata biztosítja, azonban tükörreflexes gépről lévén szó, a tükör felcsapódása egyrészt zajjal, másrészt minimális rezgéssel jár. Ezért ha ki akarunk zárni minden bemozdulási lehetőséget, akkor célszerű a tükröt felcsapni, mielőtt nyitna a zár, s majd csak ezután exponálni. Szerencsére erre a legtöbb DSLR gép lehetőséget ad, azonban némi eltérés van a típusok között.

Egyes Nikon gépeknél ez nagyon korrekten úgy működik, hogy miután beállítottuk a felcsapott tükör opciót (Exposure delay mode), akkor az exponáló gomb lenyomása esetén a gép előbb felcsapja a tükröt – hiszen erre kértük 🙂 – majd vár egy kicsit (kb 1 mp) ameddig a tükör felcsapásával keletkezett rezgés csillapodik, majd exponál.

Canon gépeknél – és bizonyos Nikon gépeknél – ez kicsit másképp működik: a felcsapott tükör opció engedélyezése után (Mirror lockup) miután lenyomjuk az exponáló gombot, a gép felcsapja a tükröt, majd még egyszer meg kell nyomni az exponáló gombot, hogy effektive megtörténjen az exponálás. Namost ezzel csak az a probléma, hogy magával az exponáló gomb megnyomásával megintcsak rezgés veszélynek teszem ki a gépet, ezért Scott azt tanácsolja, hogy ilyenkor feltétlenül kioldózsinórral fotózzunk, ha a rezgésmentességet biztosítani akarjuk.

És ennél a pontnál jön az én tippem, ami használható mind Canon, mind Nikon gépeknél, ahol ez a kétszeres kattintás megoldás van: be kell állítani a gépen, hogy önkioldással fotózzunk (Self timer),azaz az exponáló gomb lenyomása után 2mp-el készítse el a képet, vagy ha tutira akarunk menni akkor 10mp a másik opció, és máris meg van oldva a probléma, kioldózsinór és plusz költségek nélkül!

Így a Nikon féle késleltetett exponálás (Exposure delay mode) előcsalogatható az arra nem képes gépekből is.

Az első ilyen jellegű poszton túlestünk, kommentelni sosem szégyen, remélem hasznos lesz a tipp 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük