Mostanában egyre többet hallgatok MR1-Kossuth rádiót, azon belül is a 180 percet és a Napközbent, régen ki nem állhattam az adót a műsoraik miatt, most vagy változott a felépítés és érdekesebbé váltak a műsorok, vagy ahogy öregszem, egyre szélesebb palettán érdekelnek a dolgok és nem elégszem meg a könnyed, szórakoztató reggeli műsorokkal.

A mai adásban egy érdekes téma szerepelt, ami van akinek teljesen evidens, van akinek abszolút újdonság, nevezetesen az élelmiszerbiztonság.

A stúdió két vendége, Dr. Szeitzné Dr. Szabó Mária a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal igazgatója és Budai Péter mesterszakács voltak, akik számomra ismert, de gyakran feledésbe merülő dolgokkal kapcsolatban adtak tanácsokat.

Olyanokról, hogy legalább két vágódeszkát használjon mindenki, egyet a friss húsoknak, egyet pedig minden másnak, vagy, hogy nyáron lehetőleg kerüljünk minden olyan ételt, amiben nyers tojás van. Ha mégis ilyen étel készítésére adjuk a fejünket, akkor minden esetben „szárazra” kell sütni azokat, pl a tojásrántotta se legyen „leves”. Ezek jobbára triviális dolgok, de sokan hajlamosak a nagy rohanásban átsiklani felettük, csakúgy, mint a hűtőben történő tárolás ajánlatos szabályain.

Érdemes ellátogatni a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal honlapjára is, ahol hasznos tanácsokat adnak a szakemberek az élelmiszerek megfelelő kezelésével kapcsolatban.

A műsor meghallgatható az MR1-Kossuth hangtárában.