Kategóriák
Blog

Viszlát IE – Hello Webkit

A blogom átalakítása nem csak a kinézet és a tartalom álalakításából áll, erről írok most pár sort.

Körülbelül 1997 óta foglalkozom webes dolgokkal, még használtam Netscape böngészőt is, és igen, csináltam táblákból és képekből álló honlapot is 🙂 Mindezt csak azért írom, mert szívtam eleget a mindenféle böngészőkre optimalizálással…

Az elmúlt évek web 2.0 hulláma szerencsére sok olyan újítást hozott, melyek szabványos, valid módon megvalósíthatóak voltak és az AJAX megoldások is egyre nagyobb felhasználói élményt nyújtottak. Ma már oda jutottunk, hogy léteznek megoldások, melyeket a böngészők fejlesztőbarátabb változataival (figyelem, irónia: gyakorlatilag az IE-t leszámítva, mind 🙂 – linux világot nem ismerem,pc és mac verziókról beszélek ) minden különösebb erőfeszítés nélkül a felhasználói élmény fokozására fel lehet használni. A CSS3 térnyerése pedig tovább fokozta ezt helyzetet, és még koránt sincs vége.

A webkit-et használó böngészőkről beszélünk amúgy, Safari, Chrome és a nem webkites, de ezeket a finomságokat ismerő Firefox.

Lényeg a lényeg, ezeket a böngészőket azért szeretem, mert egyfelől tudják ezeket az „újdonságokat”, másfelől a szabályosan megírt kódot, legyen az HTML5 vagy CSS3, szabályosan jelenítik meg. Úgy ahogy megírja a webfejlesztő. Nem úgy, ahogy a böngésző éppen gondolja (IE).

Tudom, mindenre van már megoldás,de még ha tudod is, hogy mikor mit hogyan kell megcsinálni, akkor is rengeteg időt és energiát elvesz, hogy mindig minden böngészőn ugyanúgy nézzen ki az oldal. Éppen ezért egy kvázi engedetlenségi mozgalomként, ezzel a blogfelújítással egy időben BEFEJEZTEM az IE-re való optimalizálást, csak Webkit böngészőkre és Firefoxra vagyok hajlandó optimalizálni a jövőben! Az IE felhasználóknak azért lesz majd egy kis meglepetés, egy full page overlay, ami _normális_ böngésző letöltésére fogja bíztatni őket.

És hogy mik is ezek a „megoldások” ? Például, a bal oldali „menüben” ha a hivatkozás fölé viszed az egeret, akkor az szépen elmozdul 10px távolságot, majd lassan vissza. Hasonlóan a szine is megváltozik, de nem egyik pillanatról a másikra, hanem szépen, átmenettel. Aztán például a fejléc és a lábléc színátmenete – ezt régen Photoshopban, egy kép háttérrel kellett megoldani, ami azon túl, hogy időigényesebb is, még az oldal méretét, így letöltési idejét is növelte. Ma már ez megoldható 1 sorral a CSS file-ban.

Lusta vagyok? Bunkó vagyok? Nem hinném. Szimplán arról van szó, hogy maximális felhaszálói élményt akarok nyújtani az olvasóknak és ennek a célnak az elérése érdekében csak azokkal fogok együtt dolgozni, akik ebben partnerek.

Viszlát IE, hello Webkit!

(U.i.: Érik amúgy a wordpress motor cseréje is, de ez még várat magára…)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük