Kategóriák
Blog

Termékfotózás

Ez a bejegyzés nem észosztó jelleggel készül, hanem leírom a tapasztalataimat az első „hivatalos” termékfotózásomról.

Barátommal Rolanddal már régóta tervezgettük ezt a fotózást, mivel cukrászdájuk van, aminek el fogom készíteni a honlapját is és az egyik szállító jármű (Opel Combo) matricázását is.

Ezért felkerekedtünk, és fotóztunk pár süteményt, egyelőre csak a vázlatok elkészítéséhez.

Esztrol photoshootA képen is látható saját készítésű setup a következő képp épült fel: fogtam egy asztalt, amit az ablak mellé tettem, hogy egy kis természetes fény is érje a süteményeket. Az asztalra tettünk 2 réteg selyempapírt, hogy kvázi homogén háttér legyen. Kellett valami, ami esést ad a papírnak, erre a célra a télen kevésbé használt fagylalt tölcsér tartó-kiadó eszközt használtunk. Egy másik asztalt is használtam, amire a MacBook Pro került, ugyanis egyből az Aperture-be küldtem a fotókat. Ennek a fajta fotózásnak (tethered shooting) megvan az az előnye, hogy egyből a MacBook Pro kijelzőjén látom az eredményt, így sokkal könnyebben tudok korrigálni. Korrigálásra volt is szükség, hiszen még most tanulom a fotózás csínyját-bínyját. Ennyit a helyszín beállításáról.

A fotós eszközök egy részét édesapámtól kölcsönöztem – igen, nálunk ez családi fertőzöttség -, többek közt egy Manfrotto álványt, egy Dörr makró körvakut és egy Canon 50mm f1.8-as objektívet. Illetve próbálkoztam még a plafonról visszavert vakuzással is, ott szintén a tőle kölcsön kapott Canon SpeedLite 420EX volt a segítségemre. Természetesen azzal nem számoltam az ablak mellé helyezéskor, hogy az ablakon található matricák majd árnyékot fognak vetni, ezért végre igazi hasznát vettem a derítőlapomnak, illetve barátom, Roland is aktívan segített – ő volt a fotós asszisztens 🙂 -, ugyanis az ablak és az asztal közé belógattuk a derítőlapot, így remek szűrt és árnyék mentes fényt kaptam. Az exponáláshoz szintén egy kölcsön kapott kioldót használtam, így minden apró rezgést kizártam, sőt, kényelmesebb is volt.

Majd’ 2 órán át fotóztuk a különféle süteményeket, a végeredmény felemás lett, de legalább az első tapasztalatok megvannak, illetve az elsődleges célhoz, az autó felmatricázásához bőven jók lesznek a fotók. Hamarosan a flickr-en felteszek pár képet, egy kis korrekció után 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük