Kategóriák
Blog

Vedd kézbe a pénzügyeidet!

A feedjeim közt állandó szereplő Leo Babauta blogja a Zenhabits.

Ma olvastam egy nagyon jó, elsőre kicsit fura “Unautomate Your Money” címet viselő cikket, amit Adam Baker a Man vs. Debt. oldal szerzője írt. Igazán jó fordítást nehéz találni, ezért kapta a poszt a “Vedd kézbe a pénzügyeidet!” címet. Elhatároztam, hogy lefordítom és megosztom veled, mert hasznos információkat találtam benne én is.

Minden alkalommal, amikor az életed egy részét automatizálod, lemondasz egy kis tudatosságról egy kis kényelem miatt.

Mindez nagyszerű, ha biztosak vagyunk abban, hogy pozitív, fenntartható szokásokat automatizálunk. 

A probléma ott kezdődik, mikor az életünk azon részeit próbáljuk automatizálni, ahol pont, hogy nagyobb tudatosságra van szükségünk.

Könnyen bajba kerülhetünk, ha egy problémát úgy próbálunk megoldani, hogy az automatizálás kényelmbe menekülünk.

Az automatizálás önmagában nem old meg semmit!

Igazából, ha egy nem megfelelő folyamatot automatizálsz, az méginkább elodázza a problémát.

A problémák, amelyekkel szembesülünk, nem oldhatóak meg azon a szellemi szinten, melyen akkor voltunk, amikor megteremtettük őket.” – Albert Einstein

A problémákat nem oldhatjuk meg a tudatosság, a kontroll feáldozásával.

Meg kell fordítanunk ezt a trendet, szükségünk van arra, hogy a saját kezünkbe vegyük a dolgok irányítását! (Szükségünk van a de-automatizálásra)

Az irányítás kézbevétele a kényelem tudatos feláldozása a tudatosság fokozása érdekében.

A pénzügyeink között rengeteg olyan lehetőség van, ahol profitálhatunk az irányítás tudatos kézbevételével:

  • Készíts listát mindenről, amid van! Bár ez közel sem kényelmes, drasztikusan átláthatóvá teszi a körülötted található zűrzavart.
  • Készíts 30 napos kívánság listát! Igazán unalmas 30 napot várni arra, hogy megvásároljunk egy terméket, de ez idő alatt jó eséllyel rájössz, hogy nem is akarod annyira megvenni.
  • Vezesd a kiadásaidat papíron! Legyen nálad mindig egy kis jegyzetfüzet (vagy egy iPhone/okostelefon a megfelelő programmal – a szerk.) és vezesd a kiadásaidat.
  • Számold át ledolgozott órába a költségeid! Ez kemény feladat, de nagyon gyorsan más megvilágításba helyezi a költségeidet.
  • Minden egyes új dolog miatt válj meg kettő másiktól! Ez szintén egy kellemetlen ökölszabály tud lenni néha, de még jobban észre fogod venni, mennyi felesleges, csak zűrzavart okozó dolog van az életedben.
  • Bankkártya helyett használj készpénzt! Sokkal körültekintőbben költesz, ha friss, ropogós készpénzt adsz ki a kezedből.
  • Használd a tömegközlekedést! Lehet, hogy korábban kell kelned, vagy előre kell tervezned, de fel fogod fedezni a tömegközlekedés másik oldalát a mindennapi ingázásaid során.

Ez csak pár példa a több száz lehetőségből, amikből profitálhatunk a pénzügyeinkkel kapcsolatban, ha tudatosabbak, mintsem kényelmesek vagyunk.

Legközelebb, ha változtatni akarsz egy szokásodon, ne az automatizálást válaszd.

Vedd kézbe a pénzügyeidet!

A cikk jónéhány tanácsát én már megfodadtam és gyakorlom is, de van közte pár “újdonság”, amit már régóta tervezek, csak még lusta és kényelmes voltam, hogy megtegyem.

Az egyik, hogy elkezdjem a Cult of Less filozófiát. Ehhez a legjobb kezdőlépés, ha fogom, és összeírom, mi az, amim van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük