Kategóriák
Blog

Könyvjelzők: te mire használod?

Twitteren volt egy felhívásom pár hete, mikor azt kértem, hogy küldd el nekem a könyvjelző eszköztárad (bookmarks bar) képernyőképét (screenshot) egy készülő blogbejegyzéshez. Nevetni fogsz: ez az!

Az ötlet önnan jött, hogy egy ismerősnek küldtem egy Safari magyarázó képernyőképet és arra gondoltam, hogy mennyi mindent elárulhat az emberről a böngészője könyvjelző eszköztára, csak ránézésre. Ugyanakkor az is felmerült bennem kérdésként, hogy vajon te mire és hogyan használod a könyvjelzőket?

Érkeztek is egyből a képernyőképek, volt aki szép kiegészítést is mellékelt hozzá – szükség is volt rá!

A többségről elmondható, hogy rövid neveket, címeket adnak az elmentett hivatkozásoknak, vagy nemes egyszerűséggel csak ikonokat használnak – erre az oldalak webszerverén elhelyezett favicon.ico fájl ad lehetőséget. Legtöbb esetben az is elmondható, hogy a gyakran használt oldalak linkjeit teszitek ki az eszköztárra és szinte mindenkinél van legalább egy banki oldal.

Én így csinálom

Bevallom, hogy én a könyvjelzőket jegyzetelés szinten használom, bár fokozatosan sikerül áttérnem vagy a reading list vagy a Readability használatára. Mióta van iCloud az OS X Liont futtató gépek (és az iOS eszközök) között, azóta végre nem okoz gondot, hogy hogyan tartsam a gépeim között szinkronban a könyvjelzőket. Persze, eddig is meg lehetett ezt hekkelni, de ez azért így jóval kényelmesebb.

Az olyan oldalakat, amelyek tartalmát rendszeresen fogyasztom – odafigyelve a tartalomra -, azokat nem feltétlenül teszem be a könyvjelzők közé, hanem mennek a google reader RSS olvasóba, onnan pedig az iPaden fogyasztom őket a Flipboard alkalmazás segítségével.

De a könyvjelzőim terén egyelőre káosz van.

Nálam szolídan T mappa alatt találhatóak azok a könyvjelzők, amik másnál orrenttel végződnek, illetve én a webes munkákhoz tartozó linkeket is mappába gyűjtöttem.

A stro-b.com mappa tartalmaz minden eszközt, mely a blogom készítéséhez kell. A +-+ mappa története rejtély. Azt hiszem, ilyen szemetes-gyűjtő mappának indult, sok minden nincs benne, de most épp nem volt soron a könyvjelzők tisztogatása. Photo értelem szerűen minden ami fotózás, csakúgy mint az auto és zene mappák is értelem szerűen a nevükkel megegyező tartalmat rejtenek.

A többi szerintem egyértelmű a nevek alapján, az EN-HU, SV-EN könyvjelzők fordítóprogramok címét takarják.

Bővítmények közül: readability (vele még barátkozom), Coda Notes, 1password a jelszavaknak (mázlim volt, kaptam ingyen licenszet!) és AdBlock a reklámok ellen.

Ha objektíven nézzük, szerintem sok mindent elárul rólam a könyvjelző eszköztáram.

Ti így csináljátok

@kocsmy az ikon+rövid név kombináció híve. Sejthető, hogy webre fejleszt, sőt mi több, van egy kevés köze az informatikához.

@krys abszolút minimalista ikonista. Nem annyira egyértelmű, de sejthető, hogy design érdeklődésű – jó, őt személyesen is ismerem és tudom róla 😛

Ha már minimalizmus: kaptam teljesen rendezett, ugyan szöveges, de abszolút minimalista könyvjelző eszköztárat. A tulajdonosáról tudom, hogy nem hisz a könyvjelzők intézményében, hasonlóan hozzám RSS + Read It Later (vagy reading list) rajongó.

Szintén minimalista és a szöveges felhasználás ellenére rendezett @sylverrat doktor úr eszköztára.

És egy kis magyarázat a tulajdonostól:

extension-ök:
readibility (2db), read it later – spájzolás későbbre
lastpass – jelszókezelő
adblock

bookmark-ok:
origo, index – napi betevő hírek
y! mail – levelezés (többi mind a mail.app-ból megy)
facebook
gc.hu, gpsgames – hobbi
gc mod – gc.hu moderációs felülete
port.hu – eyetv-n bejövő csatornák műsorai
távrögzítő – upc médiabox vezérlés messziről
cpanel – tárhelyhez és oldalakhoz hozzáférés
ebay
logmein – távoli hozzáférés webről az imac-hez
tumblr, favstar, twitter, steam
webchess – játék

az összes könyvjelzőm xmarks-szal szinkronizálva a többi gép és böngésző között

emellett van egy 1000+ db-ból álló könyvjelző-gyűjtemény, amiben a szögi (aka @szogesa szerk.) módszerrel keresek (első pár karakter, legördülőből kiválaszt)

nagyon sok oldal kipotyogott néhány éve, amikor átálltam a google reader-re, majd a Reeder-re. azok azóta rss-ből mennek (47 feed)

Tanult zenész kollégám @attilagyongyosi, újabban @chipamusic méltán érdemelte ki az ikonkirály címet. Zseniális!

@myrtlewoodster szeret utazni, filmet nézni, akár eredeti nyelven és sportolni. Nekem ennyit árulnak el a könyvjelzői. Ő a vegyes megoldás híve, ikonok, mappák, nevek.

Végül, de nem utolsó sorban @ern0plus4, a profi könyvjelző gyűjtő! Nála egyértelműen látszik a rutinszerű folyamat, ahogyan a könyvjelzőket használja és karbantartja – erre ki is tér a magyarázatában.

Szerencsére magyarázatot tőle is kaptam:

Kis magyarázat:
– csík: Google Reader
– háromszög: RSS feed add to Google Reader
– hangjegy: egy zenelejátszó site
– szív: menü, benne Twitter, Facebook, Plus/4 World stb. linkek
– A: menü, alatta androidos linkek
– háztető: add to Instapaper bookmarklet
– w: munkával kapcsolatos linkek (localhost linkek, doksi linkek)
– df: dataflow rendszerekkel kapcsolatos linkek
– i, h, o: Index, HVG, Origo
– y: YouTube
– shop: menü, alatta ebay, könyvesbolt, OTP bank stb.
– fifo: amit meg akarok nézni, de nem olvasnivaló
– Vakondok 2: ezt csak kiemeltem a FIFO-ból, hogy szem előtt legyen

Mint látható, van Read It Later is installva, valamint nem látszik, hogy Xmarks is. A ReadItLater-be azokat a linkeket teszem, amiket meg akarok mutatni a gyerekeknek otthon (bánatos szemű kutya, felhős timelapse video stb.), az Instapaper-be azok kerülnek, amit el akarok olvasni (este, mobilon), a fifo bookmarkok alá pedig azok, amik nem esti mobilos olvasósak.

Hajrá, dolgozd fel tudományos igénnyel a bookmarkokat!

A feladat

A könyvjelzők karbantartása nem egyszerű feladat. Főleg olyan esetben, mikor valaki úgy használja, mint én: ha meglátok egy érdekes oldalt, azt egyből lementem, jegyzetelek. Ebből aztán az lesz, hogy soha nem fogom mégegyszer megnézni a lementett oldalt, elvész a könyvjelzők sokaságában. Lehet pimpelni a dolgot mappákba rendszerezéssel, de ez csak átmeneti sikert hoz.

Hosszú távon célszerű az RSS csatornákat használni, míg érdekes, de csak egyszer elolvasni kívánt tartalmak esetében a Read It Later, Instapaper, Readability vagy OS X rendszereken a Safari reading list szolgáltatásokat használni. Már csak amiatt is, hogy mert ezek mobilra is szinkronizálhatóak, így akár útközben is elolvasható a korábban csak felületesen átfutott tartalom.

Gyakran használt webcímek, sűrűn látogatott oldalak esetében érdemes kihasználi a könyvjelző eszköztárat, ha OS X rendszered van és Safari böngészőt használsz, akkor ebben az esetben még azt a kényelmi funkciót is tudod használni, hogy a CMD+1-2-3-4-5-6-7-8-9 megnyomásával az adott „pozícióban” található könyvjelzőt tölti be a böngésző.

Én van, hogy nem visszagörgetek a facebook hírfolyam tetejére, hanem nyomok egy CMD+1 billentyűt és máris újratölti a nyitóoldalam.

U.i.: Nem tudom feltűnt-e, de nincs semmi patikai vonatkozású könyvjelző…ennek az oka összetett, főként talán a hazai „szakmai” oldalak silány színvonala a fő ok. Ugyanakkor a legtöbbnek fel vagyok iratkozva a hírlevélre, így azt minden nap átfutom és ami érdekel, azt egyből elolvasom. Létezik amúgy egy PATIKA mappám is, de az a látható böngésző méretnél nem fér ki az első sorba.

7 hozzászólás a(z) “Könyvjelzők: te mire használod?” című bejegyzéshez

nekem nincs könyvjelző barom. a leglényegesebb oldalak mindig nyitva vannak (gmail,Fb,G+,twitter az alap).
Chromeban amikor új tabot nyitsz, ott vannak a leggyakrabban használt oldalak,vagy ott kattintom,vagy elkezdem beírni a címet és 1-2 karakter után megy az autocorrect.
Ami érdekes blog/olvasnivaló, a readerben van (amit a google barbol nyitok).
Azért néha szoktam elrakni bookmarkba oldalt, amikor nincs idő elolvasni, de később akarom (90%ban sose olvasom el később), vagy valami miatt később vissza akarok térni rá.
de valójában ezekről mindig marad annyi nyom az agyamban, hogy néhány kereséssel meglesz (vagy ha nem az, hasonló, ugyanarról szóló cikk).
Egyébként én sosem használtam bookmarkokat, max a fentebb említett módon, a ctrl+t és első pár karakter majd enter nekem gyorsabb megoldásnak tűnt mindig is.

Én is az ikonkirály közé tartoznék, nekem is végig van lőve teljes szélességben

ctrl+t és autocorrect működik az első windows reinstallig 🙂 Aztán kezdheted előlről. Én anno ezért szoktam le róla, amúgy teljesen jó egy módszer.

Róbert Horváth de egyébként attól sem riadok vissza, ha be kell gépelnem. illetve olyankor ott van,hogy nem gépelem végig,hanem google megkeresi nekem az url barbol indított kereséssel 🙂

Zsuzsa Katona nézd, ma már volt ebből flém közeli állapot, szögezzük le, hogy nem akarlak meggyőzin sem arról, h a windows szar, sem arról, hogy az osx a király. De azért valljuk be őszintén, szívre tett kézzel: windows alatt rettegünk egy esetleges összeomlástól!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük