Kategóriák
Blog

Alakíts ki új, jó szokásokat

Mióta próbálunk kicsit tudatosabban táplálkozni, sikerült jópár szokásomon változtatni. Ezek a változások arra az időszakomra tehetőek, mikor szabadúszóként többet voltam itthon és ki tudtam magmanak egy napi rutint alakítani. Ezek egy része mostanában sérült valamelyest, így most kvázi magamnak is írom ezt a bejegyzést, hogy visszatérjek a jó útra.

Zárójelben jegyzem meg, hogy az egyik kedvenc lifestyle blogom, a zenhabits egy bejegyzése is ihletett.

Igyál vizet!

A megfelelő folyadékbevitelre való „rászokásom” az egyik ilyen jó szokásom. Figyelek arra, hogy naponta legalább 1 üveg ásványvizet megigyak, ami az esetek 90%-ban 1,5 l folyadékot tesz ki.

Első hallásra ez ijesztő lehet és könnyen elhagyhatja a szánkat a következő mondat: „Másfél liter vizet meginni?! Hát mi vagyok én, teve?”

Ha valaki – mint én is – egy ilyen mondattal ellenkezik, szinte biztos, hogy jó, ha 1-2 dl (!) folyadékot iszik meg naponta. Korábban, mikor orvoslátogatóként dolgoztam, eléggé rohanósak voltak a napok. Volt olyan nap, hogy délután 2 órakor vettem észre: ma még nem is ittam semmit! Persze ennek a hangyagságnak több oka is volt. Egyik rendelőből a másikba rohantam, magammal és az élettani szülségleteimmel (értsd vizeletürítés) nem volt idő foglalkozni. Ha még idő lett is volna rá, az elérhető mosdók mennyisége és minősége volt egy másik „nyomós érv” arra, hogy ha lehet, akkor minimális folyadékot igyak. Ha valamit nem iszok meg, azt nem is tudom kiüríteni. Egyszerű, mint a faék (© wyctim).

Októberben lesz 2 éve, hogy felhagytam az orvoslátogatással és azóta különböző patikákban dolgozom. Nem egy stresszes hely egy patika, illetve azért a betegek/vevők/főnökök tesznek róla, hogy az legyen, de teljesen más.

A lényeg, hogy jobban oda tudok figyelni magamra munka közben is, és emlékeztetem magam: Robi, igyál!

Persze, az a tapasztalat is sokat segített a szokás kialakításában, hogy észrevettem: ha focizni megyek, és aznap nem ittam eleget, akkor foci közben fáj a fejem, nehezebben bírom az iramot. A magyarázat egyszerű: nem elegendő folyadék bevitelekor sűrűbb a vérünk, ami miatt megemelkedik a vérnyomás is. Fokozott terhelés alatt ez méginkább előjön.

Most minden nap magamnál tartok egy 1.5 literes ásványvizet és illetlenül (de szerintem így sokkal egyszerűbb a szokást kialakítani), az üvegből apránként kortyolva a nap végére általában megiszom.

Kóla helyett kávé

A másik ilyen nagy változás az volt, hogy 95%-ban leszoktam a kóláról. Sokáig nem akartam kávézni, mert az legalább olyan káros függőség, de azért a tudományos magyarázatok segítettek meggyőzni. Az erős, espresso jellegű kávénak bizonyítottan jótékony szív- és érrendszeri hatásai vannak. Az egyik legfőbb előnye a kólával szemben, hogy többnyire természetes és a fogaknak sem árt annyira.

A következő lépés nyilván a kávé zöld teára cserélése lesz, de ez még odébb van.

Általában reggel szoktam inni, 1/4 rész kávé, 3/4 rész tej arányban. So called tejes kávé. De ez inkább kávés tej. Ha belegondolunk, jobb lenne a nap második felében inni a kávét. Sokan ébresztőnek használják a kávét, felpörgetőnek. De miért? Eleve fáradtan ébred az ember? Akkor ott az alvási szokásokkal, az alvás minőségével van gond! Ezzel ellentétesen, ha napközben kezd lankadni a figyelem, akkor kellene a kávét meginni, hogy felpörgessen még a nap hátralevő részére. Sokan persze így csinálják: de előtte megisszák a reggeli kávét is!

Feküdj le időben!

Némileg a kávézáshoz is kapcsolódik a következő új szokásom. Leszoktam az éjszakázásról, igyekszem legkésőbb éjfél környékén ágyba kerülni. Sokkal jobb, minőségibb az alvás így, ezt több kísérlet is bizonyította már. A minőség mellett a mennyiség is nagyon fontos. Ez egyénenként változó,de általánosságban igaz, hogy 8 óra alvás szükséges, mind a testnek, mind a szellemnek. Szintén a sport kapcsán figyeltem meg, hogy ha jól és eleget aludtam előző este, akkor sokkal jobban ment a játék.

Az alvás az pihenés. Ha kipihent vagy, másnap gyorsabban tudod ugyanazokat a dolgokat elvégezni, legyen az munka, alkotás vagy bármilyen más feladat.

Leo Babautától (a zenhabits szerkesztőjétől) olvastam az alábbi, nagyon találó hasonlatot, amely nagyon jól összefoglalja a kávézási és alvási szokások lényegét.

Képzeld el, hogy a tested egy autó. Elindulsz az autóval, hajtod egész nap. Megállsz, de csak annyi időre, míg megtankolod és már rohansz is tovább. Folyamatosan megy a motor, pörög nagy fordulatszámon. Egyszer csak azt veszed észre, hogy felforr a hűtővíz, a motor jelez, hogy elfáradt, pihenésre van szüksége. Mit csinálsz ilyenkor? A gázra lépsz és tovább hajtod? Nem. Megállsz és hagyod pihenni. Ugyanígy a szervezetednek is szüksége van megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésre. Ha kávéval már reggel túlpörgeted és nem veszed a jelzést, hogy hagyod kellene magad pihenni, annak súlyos következményei lesznek.

Kezdj apró változásokkal!

Egy rossz szokás helyébe tegyél egy új, jó szokást. Olvashattad korábban, hogy a változás miért is jó. Ugyanakkor tudom, és nekem is nehéz nagy változásokat eszközölni. Éppen ezért (sok más szakértővel egyetérve) azt tanácsolom, hogy ne nagyban gondolkozz, hanem apró, kicsi változásokban.

Egy-egy apró változás, új szokás sokkal könnyebben beépül a mindennapjaidba.

Fogyni akarsz? Egyél fokozatosan kevesebbet. Le akarsz szokni valamiről? Csökkentsd a mennyiségét, bármi is legyen az. El akarsz kezdeni sportolni? Kezd kicsiben, mondjuk sétálj naponta 10-15 percet, majd 30 percet, aztán kezdj el futni. A lényeg, hogy törekedj a változásra, de csak annyit változtass, ami nem veszi el a kedvedet! Ha már megszoktad a változást, az új szokást, akkor lépj tovább, egy következő szintre. Apránként, fokozatosan! Ha nem vagy jó a radikális változtatásban, akkor minél apróbb részekre bontod a változtatást, annál kevésbbé sérti a „kényelmi zónád”, annál könnyebben tudod beépíteni az új, jó szokást a mindennapjaidba.

Később már azt veszed észre, hogy mikor valamilyen ok  miatt felborul a napi rutin, akkor valami hiányzik, nincs meg a komfortod. Rájössz, hogy az új szokás az ami hiányzik! Én így voltam a muraui (kreischbergi) síelés alatt a vízivással. Szabályosan hiányzott.

Neked milyen rossz szokásod van, amitől meg akarsz szabadulni?

11 hozzászólás a(z) “Alakíts ki új, jó szokásokat” című bejegyzéshez

Esti nagy vacsorázásokról és a szénhidrátról szeretnék leszokni. Lassan de biztosan haladok az úton 🙂

zöld tea helyett tudom ajánlani a rooibost. Én fekete teáztam kávé helyett (a rendszeres kávéivást nem szerette a szervezetem, ezért tea tudott segíteni). MIkor terhes letteem, jött, hogy kellene valami a fekete tea helyett, ami azért segít aktivizálni magam.
A rooibos is élénkítő hatású, de máshogy, nem is hirtelen pörget fel (és aztán hirtelen múlik el).
Reggel egy és jól vagyok.

egyébként meg érdemes "rítusokat" "ceremóniákat" kialakítani, amikor reggel/este/akármikor megvan, hogy mit hogyan csinálsz, és abba beilleszteni az új dolgot, vagy az új dolog köré építeni (pl hogyan mikor iszod a teát, hogy akkor mindig adsz magadnak pár percet, hogy leülj és elkortyolgasd stb). én azt tapasztaltam, így könnyebb rászokni valamire.

A vízivás nálam is problémás volt, a terhesség-szoptatás miatt oda kellett figyelni, hogy többet igyak (napi kb 1 literről 2-3ra kellett emelni). Az ivással egyébként az van, hogy lényegében nem szabadna megvárni, hogy szomjasak legyünk…

Hmm…minden szavaddal egyetértek most 🙂 Rooibost próbáltam, türelmetlen voltam vele – igaz akkor kóla kiváltására próbáltam. Én is tapasztaltam, hogy teljesen más a lecsengése. Lehet, hogy rápróbálok megint.

Sőt a vizes dologgal tovább megyek. Én a diétám alatt 3-4 liter vizet ittam, mert az kellett, hogy kicsit felpörögjön az anyagcsere, kitisztítson. Néha szenvedés volt valóban, de valamit valamiért. Nekem ezek után a másfél liter nem is tűnik soknak. Ez idő alatt jöttem rá, hogy mennyire fontos a víz. Azóta elhagytam a cukros löttyöket (pedig nagyon szeretem őket) és csak víz meg tej megy le folyadékként.

Ez nagyon igaz. Mi Nescafé Green Blend-et iszunk (ami egyébként most a TESCO-ban nagyon jó áron 1199-ért kapható) és múltkor valami miatt "sima" Nescafét vettünk. Már ott megéreztem a különbséget – persze ez lehet placebo hatás is 🙂

Igen, 3-4 liter után a másfél már tök természetes. Kb. erre is gondoltam, hogy apránként kialakítva egy új szokást már természetessé válik és más lesz az "ingerküszöb". Einstein óta ugye tudjuk, hogy minden relatív 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük