Kategóriák
Blog

Ha nem akarsz beégni

Biztosan neked is van jópár olyan ismerősöd, aki rettenthetetlenül továbbküld mindenféle spamet, láclevelet, hoax-ot, eltűnt nagymamát, rákos csecsemőt, adakózó Bill Gates-t és még ki tudja mi mindent. Az ilyen spamek szerzői rettentő leleményesek és újabbnál újabb történetek indulnak el az internet végtelen hálózatában.

A gyakorlott felhasználókat is próbára teheti egy-egy új történet, szívszorító kép. Ha nem akarsz beégni azzal, hogy egy több éve lejárt töténetet osztasz meg a közösségi oldalak/eszközök valamelyikén, akkor a legjobb lesz, ha elolvasod @jadeye blogbejegyzését. Látni fogod, hogy akár képek esetén is könnyű szerrel utána tudsz járni, hogy valós-e illetve aktuális-e még.

„Ne halat adj az éhezőknek, tanítsd meg őket halászni!”

Szól a régi bölcsesség és tényleg! Mielőtt a bevezetőben vázolt ismerőseid torkának esnél, hogy miért küldik tovább a nyilvánvaló baromságot vagy többéves történetet, magyarázd el inkább nekik, hogy mi is ezzel az igazi probléma.

Az én legnagyobb ilyen sikerem édesanyám volt, akinek elmagyaráztam, hogy miért nem szeretem a továbbküldős e-maileket. Főleg azokat, amelyek csak továbbításra kerülnek, a végefelé már akár 200 e-mail címmel. Ő ezt megértette és azóta már ő is fenntartással kezeli őket, volt, hogy már a google-ben is rákeresett a levél szövegére és kiderült: nyilvánvaló spamről van szó. A másik amit megfigyeltem, hogy külön küldi el nekem illetve a család többi tagjának (egymást csak nem fogjuk telespammelni). Szóval abszolút pozitív fejlődés! 🙂

Egy másik ilyen siker egy ismerősöm kapcsán volt, akit megkértem ugyan többször, hogy hagyjon ki a továbbküldős leveleiből, de rendre csak jöttek a levelek tőle. Elmagyaráztam, hogy nem szeretném, ha az e-mail címem akár több száz, számomra ismeretlen emberhez eljutna. Sőt mi több, ha valaki a „Válasz mindenkinek/Reply all” gombra nyomva kifejezi tetszését/nemtetszését (a megfelelő aláhúzandó), én kapom sorra ismeretlenektől a leveleket, amire igazán nem vagyok kíváncsi.

Taktikát váltottam: ha mindenáron szeretne valamit velem megosztani, akkor arra kérem, hogy tegyen engem a bcc (blind carbon copy) azaz titkos másolat mezőbe, így én ugyan megkapom, de a többiek nem tudnak róla, hogy én is a címzettek között voltam. Egy darabig működött a módszer, majd lankadt a fegyelem és újból a „rendes” címzettek között voltam. Google mail a barátom, megjelöltem spamként, azóta nem tartjuk a kapcsolatot.

3 hozzászólás a(z) “Ha nem akarsz beégni” című bejegyzéshez

Én azt szoktam csinálni, hogy kijelölök az ominózus hoaxból egy mondatot, betolom a gugliba, kb. az első három találat közt általában van egy cikk, ami hitelesen bizonyítja, hogy hoax a történet, linket bekopizom és akkor reply to all. Régen kaptam már hoaxot.

Igen, én is ezt a módszert szoktam korábban alkalmazni. Mára már alig van továbbküldős ismerősöm -> szerencsére gmail is szűr szépen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük