Kategóriák
Blog

Miért fordultam el az Apple-től?

Pontosan két hete megvásároltam életem első Androidos készülékét, egy Google Nexus 4 okostelefont. Gyors tapasztalataim le is írtam itt a blogon, de nem túl részletesen, mert @burgatshow korábban jelezte, hogy szeretne írni egy bejegyzést, amiben kvázi interjút adok neki @anederaval együtt, mivel mindketten iPhone-ról váltottunk Nexus 4-re.

Az okok a váltásra

Nem nevezném magam valódi switchernek, mivel már a „projekt” elején sem titkoltam, hogy addig nem akarok se pro, se contra érveket felhozni, amíg nem ismerem meg testközelből a „másik” oldalt, amíg nem próbálok ki egy Androidos készüléket. Erre ideális jelölt volt – ami a rendszer „tisztaságát” illeti – a Nexus 4.

Egy ősrégi iPhone 3G-t használok, amin már nem futnak új alkalmazások. A fejlődést nem lehet megállítani (és nem is kell) és bár értem az Apple üzletpolitikáját, de egyre inkább kezdett bosszantani, hogy nincs meg a lehetőségem arra, hogy a telefonomon, a még legutolsó futtatható verziót akár újból feltelepítsem.

Sőt, továbbmegyek: ha nem figyelek oda és frissítek egy alkalmazást, akkor az iTunes (illetve az AppStore) nem veszi figyelembe, hogy az adott alkalmazás új verziója nem fog futni az én készülékemen. Fogja és lefrissíti, majd a telefonon szembesülök vele, hogy ennek bizony annyi. A régi verzió nem érhető el, az új verzió nem fog futni.

Ez különösen fizetős alkalmazások esetében tud bosszantó lenni: fizettem valamiért, amit abban az állapotában, amikor megvettem már nem érhetek el. A desktop alkalmazások esetében sem tapasztalható ez az erőszakos frissítésre ösztönzés. A mai napig vannak zenei és grafikai stúdiók, ahol régi PowerMacek szorgoskodnak, akár egy régebbi Logic vagy Photoshop alatt.

Ez a filózófia elkezdett egyre jobban zavarni. Fontosnak tartom ismét leírni: nem a fejlődéssel van bajom, hanem azzal, hogy nem enged az Apple egy korábbi – amúgy nagyon jól használható – szinten „leragadni”.

Látva öcsém Androidot futtató telefonját, gyakorlatilag töredék összegekért elérhető volt szinte ugyanaz a tudás, mint amit a legfrissebb (tehát nem az én iPhone 3G készülékem) telefonok tudtak. Ez volt az a pont, mikor elhatároztam: próbáljuk ki, miért ne?

Az új rendszer

Ezt a bekezdést most minden Apple fan (Android hater) és Android fan (Apple hater) olvassa figyelmesen!

A lehető legnagyobb nyitottsággal és előítélet mentességgel kezdtem meg az Androidos karrierem. Érdekes volt látni egyes Apple felhasználók már-már kiközösítő véleményét, más Apple felhasználók kíváncsi érdeklődését és ugyanakkor az Androidos társaság segítőkészségét és üdvözlését. Bármilyen kérdésem volt, twitteren egyből kaptam rá legalább 4-5 forrásból a választ rá, amit ezúton is köszönök! Sokat segítettetek!

Teszem hozzá gyorsan, hogy ez a mentalitás az Apple fanok körében sem ismeretlen, szóval ebből a szempontból, ha össze kell hasonlítanom a nem túl reprezentatív mintát, akkor csupa jó arc ismerősöm van 🙂

Ha most egy IT szakember olvassa ezeket a sorokat, nyílván mosolyogni fog és tud majd millió és egy kifogást találni abban, amit írok, de szólok előre: az egyszerű (vég)felhasználó szemszögéből írom a tapasztalatokat és nem is akarok mélyebben belebonyolódni.

Szóval, az a véleményem, hogy alapvetően a két rendszer (iOS, Android) mára elért arra a szintre, hogy közel azonos képességekkel bír. Az Android szabadsága, testreszabhatósága néhol áldás, néhol pedig átok. Biztosan a korral  is jár, de egyszerűen nem volt türelmem a sok egyedi beállítási lehetőséget végignyálazani. Ráadásul sok helyen nem is egyértelmű, vagy ami a halálom volt a rendszeren, hogy ha egy opció van, amiből lehet választanom, sokszor akkor is egy külön ablakban kell ezt a választást megtennem (vö.: iOS kapcsolók 0 vagy 1 állás, de ellenpéldának ott van az iOS Bluetooth vagy Tethering ki-be kapcsolása, ami egy agyhalál…legalábbis 4.2.1-en).

Az iOS esetében pedig néhol pont a túlzott „lebutítás” és korlátok közé szorítás ami bosszantó tud lenni, ugyanakkor hasznos is.

Szerintem aki azt mondja, hogy egyik vagy másik rendszer jobb, stabilabb, szebb, az egyszerűen nem mond igazat. Egyik sem tökéletes, mindkettőnek vannak hibái és butaságai.

És itt le is lehet(ne) zárni az iOS vs Android hitvallási vitát. Én nem fogok senkit sem egyik, sem másik irányba győzködni. Azt a rendszert válaszd amelyik jobban beleillik a már meglévő rendszeredbe, vagy jobban megfelel az igényeidnek!

A migrálás

Kicsit féltem tőle, hogy menni fog-e az átállás, hiszen tudtam, hogy az Apple ökoszisztémám egy részét nem fogom tudni elérni. Vagy nem úgy, ahogy eddig. A névjegyzékemet egy ingyenes alkalmazással elérhetővé tudtam tenni direktben az iCloudból, ha fizettem volna érte, akkor a naptáramat is. A naptár esetében a Google Calendarba történő exportálást választottam, majd az iMacen feliratkoztam ezekre a naptárakra, így végülis szinkronban volt az iMac, az iPhone, az iPad és a Nexus. Egyedül az emlékeztetők, feladatok kezelésére nem sikerült Google alternatívát találni, de arra mostanság úgyis a Wunderlist nevű alkalmazást használom, az pedig remekül fut Androidon is.

Egyetlen alkalmazást sem kellett megvennem, amit jelenleg használtam az iPhone-on, annak mindnek volt megfelelője a Nexusra. Sőt, mivel modernebb készülékről van szó, olyan szolgáltatásokat is tudtam használni, mint az Instagram, ami az iPhone 3G-n már elérhetetlen számomra…

Nem volt egyetlen olyan tulajdonsága sem az Androidnak, amivel ne tudnék együtt élni lassan 5 év iOS házasság után. Voltak kompromisszumok, de egyik sem vészes és tényleg majd’ mindenre van alternatíva.

Az alkalmazásokat azért eléggé erősen szűrni kell, még nem sok támogatja a Nexus 4 számára jól álló Holo designt, de azért akadnak szépek jócskán.

Talán egy dolgot mégis kiemelek, ami zavart az Androidban: a rengeteg felesleges információ, amivel bombáz a készülék. Úgy gondolom, egy átlag felhasználó számára ezek nem hordoznak igazi információt, hiszen nagy részük nem is érthető számukra. Nyílván emiatt is népszerűbb az Android rendszer az IT világban jobban jártas emberkék között (ez igaz amúgy?), de nincs is ezzel semmi baj: ahogy korábban is írtam, ha te ebben találod meg azt, amit elvársz egy rendszertől, akkor hajrá!

A szakítás

Nexus vs iPhone The Big DilemmaHétfőn értekezleten voltam Budapesten, ahol volt alkalmam a termékmenedzserünk iPhone 5 készülékét a kezembe venni. Maga volt a felüdülés. Mielőtt felhördülsz, olvass tovább. Kifejtem.

Korábbi bejegyzésben már említettem, hogy az átlagnál kisebb kezem van és már az elején is tartottam tőle, hogy ez bizony gondot fog okozni. Így is lett. Számomra egy hét használat után kényelmetlenné vált a Nexus 4 használata. Már fájt a kezem a sok „nyújtózkodástól”. Persze a készülék tökéletesen használható két kézzel, de számomra ez az esetek 90%-ban nem opció. Vagy a táskám van a másik kezemben, vagy a kormány (bírónő, ezt letagadom 🙂 ).

Bármennyire is kezdtem megszeretni az Android rendszert és jelentősen megváltozott a korábbi előítéletem, a tény, hogy a Nexus 4 használata kényelmetlen a számomra, felerősítette a kompromisszumokat, amiket kötnöm kellett a váltáskor, így elbillent a mérleg – a másik irányba.

A kényelem nagy úr. Legyen szó akár a fizikai értelemről (kézben tartás), akár a rendszer használatáról. Az utolsó csepp a pohárban az volt, mikor az autópályán hazafelé próbáltam hasznát venni a hangvezérlésnek. 20 utasításból talán egyet ha sikerült megértenie. Ráfogtam a menetzajra, de sajnos otthon, csendes szobában sem hozott jobb eredményt.

Biztosan az angol kiejtésem sem egyezik meg a natív angolt beszélőkével, de azért annyira nem rossz, hogy az „open gmail” helyett „web mail” és egyéb kacifántos szavaknak kellett volna jönnie. Volt ami még témában sem hasonlított az eredetire. Persze ez is egy olyan „hiba”, ami akár a Sirivel is megvan iOS-en és nem szabadna felrónom hibaként, de az ilyen apró csalódásokat erősítette fel a kényelmetlen használat, ami a méretből adódott.

Az eladás

Tudtam, hogy tetszik @Ni0-nak is a Nexus 4, így megkérdeztem elsőként tőle, hogy kell-e neki. Mivel nemrég vett telefont, nem élt a lehetőséggel, viszont javasolta @burgatshow urat, hogy náluk a családban szükség lehet rá.

Gyorsan megalkudtunk. Nagyon jó áron jutottam a telefonhoz, de nem akartam nyerészkedni rajta, sőt, még 2000 forintot „buktam” is rajta, de másfél hét használatért ez igazán jó ár 🙂 Igen, másfél hét, mert amint megegyeztünk, én visszaállítottam eredeti állapotába a telefont és szépen beraktam a dobozába.

Miért? Azért, mert nem akartam fájdítani a szívem, nem akartam jobban megismerni az Androidot, mert akkor nehezebb lett volna a válás. Mert a Nexus 4 és az Android 4.2.2 semmivel sem rosszabb vagy jobb mint az iOS, abszolút méltó ellenfél. Akár még szeretni is tudnám, ha lenne egy kisebb referencia készülék.

A jövő

iPhone 5Ha már belelendültem, nem állunk meg: jön az iPhone 5. Amit amúgy nem akartam megvenni, egyrészt az ára miatt, másfelől a bevezetőben ecsetelt csalódás miatt. Azonban jelenleg számomra nincs más alternatíva és több hozzáértőt is megkérdezve az iPhone 5 elavulása nem lesz olyan látványos, mint az én régi iPhone 3G készülékemé.

Ha minden jól megy, jövő hét végére már a kezemben is tarthatom a friss és ropogós iPhone-om, amin végre, egy rakás korábban megvásárolt és használt alkamazást tudok majd futtatni. De legalábbis nem kell majd fél percet várnom egy fotó elkészítésére.

Van egy olyan érzésem amúgy, hogy kicsit elhamarkodott ez a döntés és idén valamivel előrukkol az Apple, de most van lehetőségem a cserére.

Viszont a hajónapló kedvéért csak leírom: ha az Apple nem húz bele, az iOS 7 nem hoz újítást, akkor bajok lesznek…a probléma már a spájzban van!

18 hozzászólás a(z) “Miért fordultam el az Apple-től?” című bejegyzéshez

Szerintem van abban valami, hogy az IT-ban jártas emberek szíve jobban húz az Android felé. A Linux szív, ugye. És én, mint mondhatni leendő IT szakember, imádom a borzasztó sok opciót, szeretek mindennek egyedi környezetet alakítani (úgy az életben mindennek).

Én eleve azért váltottam (az őskorból), hogy kitanuljam a platformra történő fejlesztés művészetét és minden percét élvezem ennek az autodidakta tanulásnak, legyen szó a magasabb szinten történő objektum-orientált kódolásról vagy C-ben történő finomhangolásról. Szabadságot ad a magamfajtának.

Apple termékekkel futólag voltak kapcsolataim csak, de mindig az volt az érzésem, mintha "figyelnének" és "(le)fognák a kezem". Talán egyszer nekem is lesz alkalmam kipróbálni behatóbban mindkét tábor eszközeit.

Szerintem van abban valami, hogy az IT-ban jártas emberek szíve jobban húz az Android felé. A Linux szív, ugye. És én, mint mondhatni leendő IT szakember, imádom a borzasztó sok opciót, szeretek mindennek egyedi környezetet alakítani (úgy az életben mindennek).

Én eleve azért váltottam (az őskorból), hogy kitanuljam a platformra történő fejlesztés művészetét és minden percét élvezem ennek az autodidakta tanulásnak, legyen szó a magasabb szinten történő objektum-orientált kódolásról vagy C-ben történő finomhangolásról. Szabadságot ad a magamfajtának.

Apple termékekkel futólag voltak kapcsolataim csak, de mindig az volt az érzésem, mintha "figyelnének" és "(le)fognák a kezem". Talán egyszer nekem is lesz alkalmam kipróbálni behatóbban mindkét tábor eszközeit.

Nem, több tapasztalt Androidos javasolta, hogy csak "eredeti" rendszerben gondolkozzak, az pedig a Nexus 4.

Nem, több tapasztalt Androidos javasolta, hogy csak "eredeti" rendszerben gondolkozzak, az pedig a Nexus 4.

En is ugyanigy jartam. Fellelkesulve probaltam valtani Androidra par honapja de osszessegeben nem volt meggyozo elegge az iOS-hez kepest es igy visszalltam Apple-re. Majd egy ev mulva ujra megprobalom. Ami nagyon hianyzott az Androidban hogy iOS-en ki tudom loni a videokat es zeneket tevere es hangszorora Airplay-el. Androidon barmit probaltam bugos volt, de halottam hogy a Google dolgozik mar egy Airplay masolaton. A masik ami zavaro volt hogy sok app nem ment a telefonon vagy nem megfelelo modon. Sok uj erdekes app iOS-re jon ki eloszor es ezert nem tudtam kiprobalni oket Androidon. Peldaul most jott ki a Mailbox app ami egy elkesztoen jo Gmail kliens es hat csak iOS-en van egyenlore.

Tabletben Nexus 7-et hasznalok mert a mini nem Retinas meg. Teljesen jo olvasashoz de ha lesz iPad minit retinas akkor azt veszek legkozelebb, mert ez is mint minden Android gyorsan merul nagyon meg ugy is ha altatva van. Az iPad sokkal jobban birja. Az egyetlen dolog ami hianyzik az iOS-en nekem az egy elegans GTalk app, mert amik vannak mind csicsas. Amugy a tobbi Google app szebb es jobb iOS-en mint Androidon ami szamomra egy dobbenet. Mintha a Google sajat maga ellensege lenne. 🙂

En remelem hogy nem fog az Apple semmi dramait csinalni az iOS7-ben. En nem tartom jo otletnek minden feature-t beletuszkolni ami a versenytarsnak van. Minden extra bitnek van vonzata tarhelyben, sebessegben, memoriaban es elem hasznalatban. Inkabb legyen kicsit kevesebb feature, de legyen gyors es tartson soka mert a featuroknek ugyis csak egy toredeket hasznalja az ember viszont azokat nap mint nap es igy osszessegeben a karcsubb jobb. A mobil szferaban a jo design abbol all hogy nemet is tudjon a tervezo mondani. Ha az iOS 7 nem hozna semmi uj feature-t de hackolnak a kodot hogy optimalisabb legyen az tokeletes lenne szamomra. Csinaltak mar ilyet OSX-en. A 10.5 a 10.4-hez kepest csak sebessegben hozott ujat. De szerintem most nem merik megtenni mert akkora a nyomas es szerintem a Cook nem annyira gerinces mint a Jobs volt. Szerintem jobban beadja a derekat a koz igenynek.

En is ugyanigy jartam. Fellelkesulve probaltam valtani Androidra par honapja de osszessegeben nem volt meggyozo elegge az iOS-hez kepest es igy visszalltam Apple-re. Majd egy ev mulva ujra megprobalom. Ami nagyon hianyzott az Androidban hogy iOS-en ki tudom loni a videokat es zeneket tevere es hangszorora Airplay-el. Androidon barmit probaltam bugos volt, de halottam hogy a Google dolgozik mar egy Airplay masolaton. A masik ami zavaro volt hogy sok app nem ment a telefonon vagy nem megfelelo modon. Sok uj erdekes app iOS-re jon ki eloszor es ezert nem tudtam kiprobalni oket Androidon. Peldaul most jott ki a Mailbox app ami egy elkesztoen jo Gmail kliens es hat csak iOS-en van egyenlore.

Tabletben Nexus 7-et hasznalok mert a mini nem Retinas meg. Teljesen jo olvasashoz de ha lesz iPad minit retinas akkor azt veszek legkozelebb, mert ez is mint minden Android gyorsan merul nagyon meg ugy is ha altatva van. Az iPad sokkal jobban birja. Az egyetlen dolog ami hianyzik az iOS-en nekem az egy elegans GTalk app, mert amik vannak mind csicsas. Amugy a tobbi Google app szebb es jobb iOS-en mint Androidon ami szamomra egy dobbenet. Mintha a Google sajat maga ellensege lenne. 🙂

En remelem hogy nem fog az Apple semmi dramait csinalni az iOS7-ben. En nem tartom jo otletnek minden feature-t beletuszkolni ami a versenytarsnak van. Minden extra bitnek van vonzata tarhelyben, sebessegben, memoriaban es elem hasznalatban. Inkabb legyen kicsit kevesebb feature, de legyen gyors es tartson soka mert a featuroknek ugyis csak egy toredeket hasznalja az ember viszont azokat nap mint nap es igy osszessegeben a karcsubb jobb. A mobil szferaban a jo design abbol all hogy nemet is tudjon a tervezo mondani. Ha az iOS 7 nem hozna semmi uj feature-t de hackolnak a kodot hogy optimalisabb legyen az tokeletes lenne szamomra. Csinaltak mar ilyet OSX-en. A 10.5 a 10.4-hez kepest csak sebessegben hozott ujat. De szerintem most nem merik megtenni mert akkora a nyomas es szerintem a Cook nem annyira gerinces mint a Jobs volt. Szerintem jobban beadja a derekat a koz igenynek.

Az iOS is *nix alapokon van csakugy mint az Android ugye. 😉

Mindent tudsz csinalni iOS-en mint Androidon. Es Androidon sem szabad minden. Peldaul nem tudsz letolteni egy .zip vagy .rar file-t Gmail-ben, ami egy eleg alap dolog lenne. 🙂

Ha valami extra kell akkor csak megtorod 1 perc alatt es Cydian nem hivatalos appokat is lehet letolteni. Csinalhatsz szervert is a telefonodbol peldaul. 🙂

Az iOS is *nix alapokon van csakugy mint az Android ugye. 😉

Mindent tudsz csinalni iOS-en mint Androidon. Es Androidon sem szabad minden. Peldaul nem tudsz letolteni egy .zip vagy .rar file-t Gmail-ben, ami egy eleg alap dolog lenne. 🙂

Ha valami extra kell akkor csak megtorod 1 perc alatt es Cydian nem hivatalos appokat is lehet letolteni. Csinalhatsz szervert is a telefonodbol peldaul. 🙂

Az Apple cuccok eddig sem a vas, vagy a kijelző miatt húztak el, hane ma forma és a felhasználói élmény miatt. Nekem használnom kell egy Samsung kisebb Androidos telót, és vettem egy erősebb Andoidos tabletet, de hektikus a működésük, és iPad2 után, és az iPhone 4 most is párhuzamos használata mellett erősen érzem a különbségeket. Fogásra és használat szempontjából is.

Az Apple cuccok eddig sem a vas, vagy a kijelző miatt húztak el, hane ma forma és a felhasználói élmény miatt. Nekem használnom kell egy Samsung kisebb Androidos telót, és vettem egy erősebb Andoidos tabletet, de hektikus a működésük, és iPad2 után, és az iPhone 4 most is párhuzamos használata mellett erősen érzem a különbségeket. Fogásra és használat szempontjából is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük