Kategóriák
Blog

Megmutatom, milyen fogkefét ne vegyél

ŰrkefeIlyet!

Ha ügyes vagy, látod, milyen márkáról van szó. Engem bevallom, elcsábított a hightech kinézet és maga a sörték szerkezete.

Ó mondom, jó lesz ez. Nem volt olcsó, ha jól emlékszem, bőven 1 000.- Ft felett volt az ára.

Az első pár nap használat után láttam már a problémát, különösebben amúgy nem zavart, mert a sörték miatt a használat kellemes volt.

Nyél - koszAztán ahogy teltek múltak a napok, be kellett látnom, hogy ez így nem lesz jó. Ha kicsit jobban szemügyre veszed a fogkefét, látod, hogy több olyan felület is van rajta, ahol bizony a fogkrém megreked és kis idő múlva koszként rakódik le.

Fejrész - koszHa ez a fogkefe nyelére korlátozódna csak, akkor még elviselhető lenne, de sokkal inkább aggaszt, hogy maga a flexibilis sörtetartó rész alá is szépen lerakódott a fogkrém maradvány, ami természetesen a fogmosás során hab formájában jelentkezett és feltehetően a fog tisztítása során eltávolított baktériumokat, ételmaradékot is tartalmazza.

Joggal merül fel a kérdés, hogy miért nem tisztítom ki? Próbáltam!

Nem tudom, te hogyan csinálod, de én kimosom a fogkefét használat után, de vagy a fogkrémem olyan makacs, vagy a kávé készítéséhez is szükséges 10-15bar nyomás nem volt meg a vízhálózatban, de egyszerűen csak egy szúró-vágó célszerszámmal tudtam volna kitisztítani. Belső részVagy még azzal se, mert nem csak a külső részekben, hanem a belső felületen is megrekedt a fogkrém (ez mondjuk más fogkefénél is előfordul).

Egy szónak is száz a vége, ma elválnak útjaink egymástól. Visszatértem a megszokott Elmex fogkefémhez.

Amúgy tervezem, hogy veszek egy Oral-B (made by Braun) elektromos fogkefét, ha van ezzel kapcsolatos tapasztalatod, szívesen veszem. Már 6 000.- Ft környékén egész jókat kapni, 5 fej szintén 6 000.- Ft körül kapható, szóval egész tolerálható áruk van, főleg úgy nézve, hogy „sima” fogkeféből is kb 1 000.- Ft környékén szoktam vásárolni.

8 hozzászólás a(z) “Megmutatom, milyen fogkefét ne vegyél” című bejegyzéshez

10 évig használtam, aztán lejöttem róla. Szvsz semmi értelme, egy mezei fogkefével is ugyanolyan hatékonyan meg tudod mosni a fogad, ha alaposan csinálod. Annó a fogorvosom beszélt rá, hogy hűdejó, aztán évekkel később ugyanő fikázta le, hogy minek… (gondolom már nem járt érte jutalék)

Ja, és utazásnál külön macera elcsomagolni, külön dilemma, hogy én vigyem az elektromost, akkor az otthon maradottak moshatnak gyalog… meg ilyenek.

STRO-B.COM Persze. Négyféle színes karika volt a fejekhez, hogy a családtagok meg tudják különböztetni. De ha veszel, nagyon jó lesz az ilyen fogkefék és hasonló dolgok tisztítására 😛

"Oral-B made by Braun" – szerintem k.jó korábban mindenféle "manuális" fogkefét használtam, végül rájöttem, hogy valószínűleg csak barom mód tudom mosni a fogam ennek a fogzománcom és az ínyem látta kárát, utána szintén manuális Curaproxra váltottam – ez is k.jó nagyon sűrű és vékony filamentumokból épül fel ezért szinte lehetetlen vele megsérteni az ínyed közben pont ugyanúgy tisztít mint a másik viszont már-már élmény a többi fogkeféhez képest a használata. Árban olyan 1000-1200 Ft,, van belőle három darabos kiszerelés az kb 2500. Ha "manuálist" akarsz akkor csak ilyet!
Visszatérve az "elektronyosra" először is miért? Korábban fogorvos barátom ajánlotta, persze ő a csúcs hiper-szuper változatot használja kb 25-40e Ft az már mindent tud szájzuhany, adott nyomóerő fölött lekapcsol stb. Másik barátom szavaival élve sz*p, nyal, gombot varr. Ennek azért nem éreztem szükségét így megvettem az általad is kiszemelt legolcsóbb változatot. Gyárilag volt hozzá fej de biztos ami biztos vettem még pluszban egy csomagot, ha jól emlékszem az valami nagy tisztító képességet ígért – maga a fej különböző magasságú sörtékből és 4 ponton egy-egy gumilapocskából áll – tényleg k.jól tisztít viszont elég kemény a sörte könnyen feltöri az ínyt pláne az elején míg nem szokod meg, illetve ez is képes a zománcot rongálni, ellenben tényleg szinte a fogak közül is kipucolja azt amit kézivel sosem lennél képes, nem mondom a fogselyem továbbra is szükséges, de tényleg sokkal jobb mint a kézi. Szóval elég sokáig használtam, de rájöttem azért kicsit durva, ezért második körben vettem hozzá "sensitiv" fejet itt annyi a különbség hogy két körben azonos magasságú, sűrű és vékony kis sörték vannak nincs benne semmi gumi. Ez tényleg sokkal kíméletesebb és semmivel sem rosszabb hatásfokú mint a korábbi. Hogy valami rosszat is mondjak a fogkefe nem közvetlen csatlakozik a töltőhöz, hanem egy kis indukciós elven működő aljzattal tölthető -> az idő előrehaladtával egyre kevesebb elektront képes megtartani a beépített aksi, vagyis könnyen előfordul hogy minden előjel nélkül a szádban merül le, ilyenkor nagyon buta érzés az elektromos fogkefével manuálisan befejezni a műveletet. Szerintem kb 1- 1,5 éve van meg és most kezdem érezni hogy az aksi kezd megfáradni, max még egy éve van s utána mivel nem lehet benne aksit cserélni menthetetlenül kuka, viszont biztos hogy utána veszek egy másikat! Ja és ketten használjuk, nagyon okosan egy kis színes koronggal lehet jelölni az egyes egyénekhez tartozó fejet, a fej cseréje meg egy egyszerű 1 másodperces művelet. Ha rám hallgatsz kipróbálod, szerintem bőven elég az alap típus viszont fejet egy csomag "sensitiv" változatot vegyél.

Mindenképpen elektromosat vegyél! Ég és föld a klasszikus fogkefékhez képest. Nekem is ilyen 5-6ezer ft-os Oral-B van, az a lényeg, hogy ne elemeset, hanem saját akksisat vegyél. Ez már nézi azt is, hogy mi az optimális idő a fogmosásra, két perc mindig, és két perc után szól, hogy abbahagyhatod a fogmosást. Nagyon hatékony módszer, és ezerszer jobban megtisztítja az egész szádat. Ha először mosol fogat elektromossal, nagyon furcsa érzés lesz utána, tényleg teljesen tisztának fogod érezni a szádat, nem úgy mint előtte 😀 Akkor jössz majd rá, hogy a régi fogkefék mennyire nem is tisztítottak lófaszt se 😀
Nekem nagyon bevált az elektromos, nem is fogok visszamenni klasszikra. Azért tartok egy sima manuális fogkefét vészhelyzetre, pl ha reggel rohanok és gyorsan fogatmosok, 10mp-es fogmosásra, arra jó, de este csak az elektromosat használom 😀
Ja és van rajta egy indikátor is a fejen, ami jelzi, hogy mikor használódtak el a kefék, szóval hogy mikor kell új fejet venni. Nekem kb fél év(állítólag fél évente kell fogkefét cserélni) alatt kopott el, szóval jól bírja, most fogok majd venni új fejeket 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük