Kategóriák
Blog

Traktor Pro – a szoftver

TRAKTOR PRO

Elkezdtem ismerkedni a szoftverrel a Traktor Pro-val. Mielőtt belemennék a részletekbe, pár dolgot meg kell említenem, ami eddig elmaradt: hogyan is működik az AUDIO 8 DJ hangkártya és a Traktor Pro?

A varázslat 3 dologból áll össze:

AUDIO 8 DJ hangkártya
Time Code lemezek
Traktor Pro szoftver

A Time Code lemez abból áll, hogy egy olyan speciális „hangsáv” található rajta, ami egy jelfolyam a hangkártya és a szoftver számára. Ezeket a jeleket a szoftver feldolgozza, tudja, hogy a cd éppen hol tart, milyen a lejátszási sebesség, hol vannak CUE pontok. A hangkártya azért kell, mert található rajta 8 ki-bemenet (vagy 4 vagy 2, attól függ melyik hardverről beszélünk), és a „hagyományos” DJ setup helyett a következő a rendszer felépítése:

A CD lejátszóból az RCA kábeleken utazik a jelfolyam a hangkártya bemenetébe, majd onnan USB-n keresztül a Traktor Pro szoftverbe, a szofver ennek megfelelően lejátsza a beállított mp3 file-t, majd a jel (ami most már a zene) elindul visszafele a hangkártyába, és onnan a hangkártya kimenetén keresztül RCA kábelen a keverőbe, a keverőtől az erősítőig pedig változatlan a folyamat.

Ami zseniális az ilyen DVS (Digital Vinyl System) rendszerekben, hogy nem kell milliónyi CD-vel bajlódni, elég ha a gépeden ott van az mp3, és te tulajdonképpen 2 Time Code CD-vel tudod vezérelni a zenéket.

És akkor nézzük magát a Traktor Pro-t. A programról órák hosszan lehetne mesélni, én kiemelem azokat a praktikus részeket, amelyek számomra így 2 napi használat után a legszembetűnőbbek, később pedig úgyis írni fogok azokról, amelyek kvázi útközbe jöttek elő 🙂

Effect panelAmiben többet tud egy ilyen rendszer, mint egy „hagyományos” DJ setup, az például az effektek, effektezés.

A Traktor Pro 4 effekt egyidejű használatát engedi, lehetőség van bármelyik effekt bankot hozzárendelni bármelyik lejátszóhoz. FilterEz óriási kreativitásra ad lehetőséget, mind az éppen lekevert vagy épp soron következő zene bekeverésénél. Az effekt bankba egyszerre 3 effektet tölthetünk be, mindegyik paraméterét külön-külön tudjuk állítani, ki-bekapcsolni. Én egyelőre beleszerettem 3 alap szintűnek mondható effektbe, ezek a Delay T3, Reverb T3 és a Filter:92. A linkekre kattintva meg tudod hallgatni, hogy milyen hatása van az egyes effekteknek. A dolog persze úgy teljes, ha van egy kontrollered (vagy egy olyan MIDI eszköz, amit erre a célra tudsz használni) amivel tudok az effektek paramétereit állítgatni. Lehet persze egérrel is, de sokkal kényelmesebb és szabadabb egy kontrollerrel.

Nekem szerencsére van egy Yamaha RM1X hangszerem, amit nem igazán használok semmire sem, de most a 8 programozható potmétere jól jön, remekül tudom vezérelni vele a programot, persze ehhez az is kell, hogy maga a Traktor Pro szinte tanulni akar, nagyon könnyen és gyorsan lehet konfigurálni a MIDI részt.

A szoftverről készült képen láthatod, hogy a képernyő alsó felén van a zenék listája, amiből egyszerűen csak drag’n’drop ráhúzod a virtuális lejátszóra a zenét és már használhatod is.

Kérdésed van? Valamin átsiklottam? Kommentben megbeszéljük!

9 hozzászólás a(z) “Traktor Pro – a szoftver” című bejegyzéshez

Az absolute mode az konkrétan utánozza a "rendes" lemez/cd használatot. Ha megemeled és odébb rakod a tűt, akkor a szoftverben is annyival és oda kerül a lejátszás. Ha változtatod a sebességet, akkor ugyanígy. Míg a relative mode-ban tulajdonképpen a lejátszót csak a "felling" miatt tartod, kvázi start/stop meg beletekerés, a többit a szoftver végzi. Tehát pl a lemezájtszón a tű ugyanott van, de te váltasz egy cue pontot, akkor onnantól játsza le, hiába van a tű pl a lemez elején a cue point meg a szám közepén.

"13.6.1 Absolute Tracking Mode
Absolute Tracking mode links the absolute position of the needle on the record—or the laser on the CD—to the playback position of your track.
To activate Absolute Tracking mode, click the button displaying a record and tone-arm.
In this mode, you can skip through the track by placing the needle at another position on the record (known as needle-dropping).
13.6.2 Relative Tracking Mode
Relative Tracking mode opens up possibilities beyond the scope of traditional vinyl DJing while still retaining the tactile feel of the medium, and is where timecode control really gets interest- ing. Relative Tracking mode allows you to play loops, use cue points, match beats and even prevent skipping, all while still allowing control of playback with a real record. This does mean that the speed and position of the track no longer correspond to the speed and position of the turntable, but while this may initially seem unusual, in practice the actual feel of the record remains the same.
To activate Relative Tracking mode, click the button displaying a record with no tone- arm."

Akkor hogyan èrdemes beállitani a timecode setupnal a traktort. Lemezjatszom van regebben volt a mixvibes de a traktor jobb. Swich to absolute mode in lead in, when loading. Mind a kettot hagyjam bekapcsolva vagy nem,mert eredetileg nincs bekapcsolva.

Hát, ebben nem tudok segíteni, mert ezt neked kell eldönteni, hogy melyik módon kényelmesebb. Az absolut mode az jobban visszaadja a "régi" érzést, hogy lemezről játszol, a relative mode viszont jobban kihasználja a "digital djing" adottságait (loopolás pl).

nekem olyan problemam van a traktor pro 2 vel, h ha beolvastatom a zenet el kezd kicsit akadni…traktor s8-as konsolt hasznalok…mi lehet a problema? a gepem sem lehet gyenge…8gb ram es negymagos proci…esetleg beallitasi problema lehet?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük