Kategóriák
Blog

Felesleges stadionok?

Most, hogy a csodacsapat végre kikönyökölte magát így laza 30 év után egy nemzetközi tornára, várható, hogy előkerül a milliárdokért épített szellemstadionok témaköre, no meg persze az önigazolás, hogy „Na ugye!„.

Groupama ArénaMég szeptemberben volt szerencsém egy napot eltölteni a vasárnapi sporttörténelmi sikernek is otthont adó Groupama Arénában. Az épület csodálatos, imádtam a letisztult designt, a profi kivitelezést. Látszanak benne a milliárdok, jó érzés volt egy kultúrált környezetben lenni és tudni, hogy a jövő futballnemzedéke ilyen körülmények között vívhatja ki a nemzetközi porondon való szereplés jogát.

Foci miatt stadion? Muhhahha…

És itt álljunk is meg egy nagyobb ásónyomra. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy ezek a presztízs beruházások a labdarúgás miatt készülnek. Ez csak az apropó, ugyanis ezek az építmények üzemelési idejük kb. 10%-ában funkcionálnak labdarúgás szentélyeként. A maradék időben pontosan ugyanúgy működik – for profit -, mint egy szálloda, vagy egy konferecia központ. Mármint az okosabbik stadionok. A stadiontúrán millió meg egy adat mellett elhangzott az is, hogy nem mindegyik működik ilyen (jó) struktúrában, ezért a most leírtak is fenntartással kezelendők.

A gyep és ami mögötte van

Fűthető ülések a kispadonA stadion egy látványos és méretes része a lelátó és az a szép zöld gyep, de a mindennapokban ez kihasználatlanul áll. Az edzések ugyanis nem itt zajlanak, hanem – a Fradi esetében – a Népligetben kialakított edzőpályákon…ez olyan, mint az „ünneplő ruha”: nem abban jársz le vásárolni, hanem csak különleges alkalmakra veszed fel. Persze ezt települése válogatja.

Fradi múzeumSzóval a stadion kisebbik részén található egy nagyon komoly kiszolgáló épület, melynek aljában a profi, modern öltözők találhatóak, a vendégek öltözője látványosan szerényebb, mint a hazai csapaté – pszichológiai hadviselés ez is. Az öltözőkkel egy szinten található a nagyon igényes kialakítású múzeum, melyben a Fradi története és ereklyéi tekinthetőek meg.

Az épület ha jól emlékszem 4 szint magas, 2 szint mély garázzsal. A lelátók tetején kaptak helyet a VIP és Sky boxok, melyek pontos bérleti díjára nem emlékszem, de úgy rémlik, hogy nettó évi 75.000.- €. Ezeket a boxokat a Fradit támogatók bérlik ki (a támogatásukon felül), illetve tulajdonképpen bárki bérelhet, aki a fent említett összeget kifizeti. És, hogy mire használják? Például irodának, tárgyalónak és meccs esetén exkluzív meccsnézére.

Sky box - forrás: http://groupamaarena.com/hu/vip-lehetosegekA boxok mögött és alatt pedig egy kvázi konferencia terem található, remek catering szolgáltatással. Itt volt a mi rendezvényünk is, irtózatosan profi kivitelezésben. Az egész napos rendezvény során körbejártuk a létesítményt, hiszen több helyszínen zajlottak a programok. Ha szükség van rá, úgy számoltam, hogy párhuzamosan akár 5-10 helszínen is folyhat esemény. Mindez csak minimálisan zavarja a skybox bérlőket, a boxok ajtóval le vannak választva természetesen és az ablak a pályára nyílik.

GÓL!Minden szinten kultúrált, igényesen kialakított mosdók vannak, vicces piszoárral: segít célozni a gyengébbeknek.

Akkor most min is kell felháborodni?

Egy szó mint száz, maga a létesítmény nagyon profi, nagyon kultúrált és nagyon kicsit szól csak a fociról. A tervezésnél – mint megtudtuk – szempont volt az, hogy ne legyen (a pályát és öltözőket leszámítva) a Fradira utaló jelzés, design elem, logo, a színek is semlegesek, hiszen így hasznosítható a legjobban az épület. Van megrendelő, akit a zöld-fehér és egyáltalán a foci design eltántorítana a létesítmény bérlésétől.

Hajrá FRADI!Az üzemeltető nem titkolta, hogy ha csak focira ( kb. évi max 20-25 mérkőzés), meccsekre használnák a stadiont, akkor veszteséges lenne. Ezért az év nagyobbik felében igyekeznek rendezvények lebonyolítására használni stadiont, természetesen a gyep és a lelátó kivételével. Akár még esküvőre is…

Persze ez az egész történet nem mentség arra, hogy súlyos milliárdok folynak el közpénzből a stadionok építésére, ezekre a látványberuházásokra. Bevallom, sem időm, sem kedvem nincs a tulajdonosi-üzemeltetői hátteret felderíteni, hogy vajon az üzemeltetésből mennyi pénz folyik vissza az államkasszába.

De ha kérdéseket teszünk fel, felháborodunk és miérteket akarunk megfogalmazni, akkor azt szerintem kár a focira koncentrálva megtenni, sokkal inkább az „egyéb” üzemeltetés kapcsán érdemes egy oknyomozó riporternek keresgélnie, hiszen állami pénzből épített intézmény üzemeltetése után a bevétel haszon jó eséllyel magánkézbe vándorol, majd onnan talán pártkasszá(k)ba. Persze ez csak rosszindulatú feltételezés.

Nézzük kicsit pozitívan: ha tényleg minden nagyváros, ahol aranylábú focisták gyülekezete van „kap” egy ilyen stadiont, akkor hasonló üzemeltetéssel tulajdonképpen egy közösségi térhez jut az adott település, melyet jól ki lehet használni akár konferenciák, akár közösségi rendezvények megtartására.

Arra mondjuk kíváncsi vagyok, ha egy alapítvány vagy civil szervezet megkeresné a stadionok üzemeltetőit (bármelyiket), hogy rendezvényt szeretnének tartani, vajon jótékonykodnának-e vagy ugyanúgy kérnék a bérleti díjat…elvégre közpénzből, középület épült, azt a köz javára fordíthatnánk…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük