Kategóriák
Blog

Drága autós polgártársaim!

Legutóbbi bejegyzésemben, drága gyalogos polgártársaim segítségét, türelmét és tolaranciáját kértem. Úgy érzem, hogy most viszont tőletek, gépjárművezetőktől is kell kérnem valamit.

Ma újabb csapadékréteg érkezett hazánk felé, mely hó formájában jelent meg. Eléggé intenzíven.

Mint mindig, ebben az éveben is, így a tél vége felé járva meg különösen, váratlanul érte a közútkezelőt a kialakult téli időjárás –  télen -, emiatt az utak csúszósak, havasak, gyakorlatilag nulla takarítás mellett kell közlekedni.

Tévedsz, ha azt hiszed, hogy az autódban található ESP, ASR, ABS – és ki tudja milyen hiperszuper három betűs biztonságtechnikai elektronika – mindentől megvéd. Például a megnőtt fékúttal semmit nem tud kezdeni. Ja de, tud: hamis biztonságérzetet ad neked. Ezért száguldasz, mint az őrült. Közben ugyanolyan szar vezető vagy, mint mikor a jogsid megkaptad, csak a high tech miatt megnő az arcod!

Nekem volt szerencsém megtapasztalni, hogy milyen egy szimulált jeges felületen (műgyanta) 30km/h sebességgel gyakorlatilag irányíthatatlan autót vezetni. Volt munkáltatóm fontosnak tartotta a képzésünket és befizetett minket a Hungaroring-on található vezetéstechnikai centrumba egy kis gyakorlatra. Nincsenek vészesen elszállt áraik, javaslom te is menj el a saját autóddal, hogy megtapasztald, milyen érzés ez.

Vagy egy olcsóbb megoldás, hogy beleülsz egy 20+ éves autóba, amiben megérzed, hogy  a reális útviszonyokat teljesen visszadva, hogyan viselkedik az autó. Na, az a valóság, míg amit az elektronikával (amúgy nagyon helyesen) telepakolt autódban érzel, az meg a téves valóságkép, hamis biztonságérzet. Kérlek vedd ezt figyelembe!

Nem, nem savanyú a szőlő és igen, akinek nem inge…

 

7 hozzászólás a(z) “Drága autós polgártársaim!” című bejegyzéshez

csak hogy megint kötekedjek egy kicsit, mer az olyan jóóóó (nem) 😀
Szóval jó az az elektronika pl az olyan vaságyastulishúszkiló csajoknak, mint én, mert legalább el tudjuk fordítani a kormányt meg rá tudunk lépni a fékre érdemben 🙂

Köszönöm,h elmondhattam 🙂

Hátööö a szervófék meg a szervókormány az nem volt említve – és az pl Walterban is van 😛

Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy felhívjam a figyelmet egy hiperszuper hájtech eszközre, amit a művelt nyugaton már évtizedek óta sikerrel használnak sávváltáskor, elinduláskor, irányváltoztatáskor. Ez az úgynevezett irányjelző (ejtsd: index), ami a modernebb autókban a kormánykerék bal oldalán található. Ellenőrizze mindenki, hogy azon szerencsések közt van-e, akiknek szereltek ilyet a kocsijába, és ha megtalálta, használja egészséggel.

Különösen hasznos felhasználási területe a kanyarodás, főleg a körforgalomból kihaladás esetén, amikor a bal kéz útjába kerül az említett eszköz kapcsolója (magyarul index kar), így különösebb erőlködés nélkül lehet jelezni az irányváltoztatási szándékot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük