Kategóriák
Blog

Telefonálás külföldön

TengerPrológus

Update: Mindenhol, ahol külföldöt írok, EU tagállamot értek.

Ezt a bejegyzést még tavaly nyáron akartam megírni, mert közelis ismerőseim körében sem világos a mai napig a külföldi telefonálás mikéntje, szakszóval illetve a roaming telefonálás. A síszezon még csak most indul igazán, így ehhez is hasznos lesz az írásom – bár bízom benne, hogy sok újdonságot nem fogok neked mondani!

Mi az a roaming?

A mobiltelefon (egyik) lényege – és egyben hártánya is – , hogy nem vagy helyhez kötve, bárhol, bármikor elérhetnek. Biztosan emlékszel még a kezdetekben alkalmazott reklámszövegekre, melyekben pont ezt emelték ki: „ugye fontos önnek, hogy ügyfelei bárhol, bármikor elérjék?”. Ma már sokan pont az ellenkezőjére vágynak, de ez egy más téma.

Megnéztem, a különböző szolgáltatók mit írnak a roaming fogalmáról. Magáról a roamingról a legjobb általános leírást a Telenor oldalán találni. Ha rangsort kellene állítanom, a Vodafone lenne a következő, majd a T-Mobile tájékoztató oldala.

Ha szakszerűbb leírást szeretnénk, akkor a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság oldalát érdemes felkeresnünk, ahol olyan fogalmat is tisztázhatunk, mint például a szándékolatlan roaming (a link jelen pillanatban az NMHH karbantartása miatt nem elérhető).

Amikor külföldön használjuk mobiltelefonunkat, vagy igénybe vesszük a mobilinternet-szolgáltatást, akkor úgynevezett roaming (barangoló) szolgáltatásokat használunk. Roamingszolgáltatásnak számít, amikor külföldön hívást indítunk bármilyen irányba, vagy amikor külföldön tartózkodva hívást fogadunk, bárhonnan is induljon az. Roamingról beszélünk akkor is, ha a mobilinternetet külföldön használjuk (adatroaming).

Forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

A legnagyobb tévhit: nem merem hívni, mert drága!

Legtöbbször azzal a problémával találkoztam szembe, hogy azért nem mertek külföldön tartózkodó embert hívni Magyarországi rokonok, ismerősök, mert az az információ élt bennük, hogy a külföldi telefonálás drága, neki (a hívónak) is sokba kerül. Ez, mint tudjuk, egy féligazságból ered.

Sajnos ezen téves információkat a szolgáltatók oldalai sem segítenek eloszlatni. Nem kapok érte százalékot, de tényleg, megint a Telenor oldala a leginformatívabb és minden kétséget kizáróan helyre teszi ezt a kérdést.

A roaming során a külföldön fogadott hívások alkalmával felmerülő költség nemzetközi részét a hívott fél fizeti. A hívó felet csak a szokásos belföldi tarifa terheli, a Telenor hálózatába irányuló hívás díjazásának megfelelően.

A Vodafone jön ismét a sorban, akik legalább valamit próbálnak magyarázni, bár véleményem szerint csak nagyobb zavart keltenek.

Hívás fogadásáért nemcsak a hívó félnek, hanem neked is fizetned kell.

Hívó fél fizet a fogadásért? Hogy is van ez? 

T-Mobile RoamingA T-Mobile oldalán nem találtam ilyen jellegű magyarázó szöveget, csak díjszabásokat. Azért áthúztam és nem pedig töröltem az előző mondatot, mert elsőre tényleg nem találtam a T-Mobile oldalán azt a messzemenőkig részletes leírást, ami megtalálható náluk.

A hiba biztosan az én pásztázó készségemben van és a nagy magenta mező elvonta a figyelmem a szövegbe beleolvadó „Részletek a szolgáltatásról” linkről. De tegyük fel, hogy egy átlag felhasználó vagyok és nehezen találtam ezt meg – fától az erdőt esete.

Összefoglalva: a hívó felet, függetlenül attól, hogy a hívott fél hol tartózkodik, nem terheli semmilyen plusz költség, csak a saját, megszokott belföldi tarifája.

A hívásfogadás kapcsán keringő tévhitek az elmúlt évek változásai alapján váltak féligazságokká. Tény, hogy 2011. előtt a híváskezdeményezéssel majd’ megegyező árakon lehetett hívást fogadni külföldön. Ez szinte az EU minden tagállamában így volt, de egy 2007-es rendelet értelmében elkezdték kidolgozni azt a rendszert, amiben ezek a tarfiák jelentősen csökkenthetők.

Ennek lett az az eredménye, hogy 2011. július 1-től jóval kedvezőbb a külföldi mobil hívásfogadás. Mi több, nem álltak meg a 2011-es szinten, 2012. július 1-től ismét csökkentek az árak és 2014-ben újabb csökkenés várható.

Hívás indítása

Ez az a pont, amikor a tévhit egyik fele igaz. Külföldről indított hívás drága. Attól függően, hogy melyik zónában tartózkodsz, 100-400 Ft között is változhat a percdíj.

Tipp: ha külföldön tartózkodsz, célszerű megcsörgetni, vagy egy visszahívást kérő sms-t írni az itthoni rokonnak, ismerősnek mert közel harmad akkora költséggel tudtok beélszni, mintha te hívnád.

Célszerű tehát visszahívást kérni és érdemes arra is odafigyelni, hogy 2-3 sms váltás akár drágább lehet, mint 1-2 perc alatt gyorsan lebeszélt hívás, ugyanis általánosan elmondható, hogy az sms küldés díja, közel megegyező a hívás fogadás díjával. Így családtagjainkat bíztassuk bátran arra, hogy inkább ők hívjanak minket belföldről, és te pedig fizetsz a hívásfogadásért.

Természetesen egy üzleti partner esetében nem érdemes spórolni a hívások költségén. Ha fontos elintéznivaló van – és nem a teljes kikapcsolódás, pihenés a cél -, nem túl szerencsés egy üzleti partnernek „Külföldön vagyok, kérem hívjon fel!” sms-t írni.

Tipikusan vicces eset, mikor valaki nem meri felvenni a telefont külföldön, mert az „drága”, viszont ír a hívó félnek egy sms-t: „Külföldön vagyok, otthon jelentkezem!”. Egy sms költsége 1 percnyi beszélgetés – amiben akár le is tudjuk rendezni azt, amiért hívtak. Elegánsabb.

Mobilnet

Nem térek most ki rá külön, de a mobilnet szolgáltatás ára roaming esetén súlyos összegekkel gyarapíthatja a hó végi mobilszámlánkat. A hazai telefontársaságok is kínálnak különböző megoldásokat ilyen esetekre, amelyek némileg csökkenthetik a költségeinket, azonban tapasztalt külföldi utazók tanácsa, hogy érdemes független telefont beszerezni és mindig a helyi viszonyoknak megfelelő feltöltős mobilinternet kártyát vásárolni.

Ennek persze megvan az a hátránya, hogy ilyenkor nem vagy elérhető telefonon. Erre vagy a mértékletesség (külföldön csak a szükséges dolgokat intézd el mobilneten) a megoldás, vagy egy MiFi / HotSpot eszköz beszerzése (természetesen célszerű ebből is hálózatfüggetlent venni).

2 hozzászólás a(z) “Telefonálás külföldön” című bejegyzéshez

Én azt tapasztaltam, hogy bárhol vagyok, általában 5-10 perces séta elég ahhoz, hogy az ember találjon egy Free Wi-Fi hotspotot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük