Kategóriák
Blog

Üzleti jótanácsok

A mai nap a Google Plust böngészve, mint népszerű hírbe futottam bele ebbe a képbe, amin a dollármilliárdos Warren Buffet látható a tanácsaival. Hogy valóban neki tulajdoníthatóak-e ezek a gondolatok, azt nem tudom biztosan, bár más forrásban is megtaláltam ezeket a gondolatokat és hát nem véletlenül nevezik az urat az „omahai bölcsnek” sem.

Mivel nagyon tetszik mindegyik jótanács, úgy gondoltam, érdemes lefordatani és megosztani veled.

A vitákat elkerülendő: milliónyi kifogást fel lehet hozni, hogy miért nem valósíthatóak meg ezek a tanácsok. Mielőtt azonban ezt megtennéd, gondolj erre az adatra: 2006-ban 44 millió 44 milliárd dollár volt a vagyona.

A fizetésről

Sose függj egy bevételi forrástól. Fektess be, hogy legyen egy másodlagos forrásod.

Nehéz, de el kell vonatkoztatni attól, hogy Magyarországon ezt többen művelik: csak épp nem a gazdagodás, hanem az életben maradás miatt. Amit ebből a gondolatból érdemes inkább elraktározni, hogy ha van is egy jól kereső állásod (ez ugye megint relatív, fogalmazzunk úgy, hogy megélsz a fizetésedből), akkor érdemes plusz forráson gondolkozni, ami baj esetén (munkanélküliség, betegség) biztonságot adhat.

A költésekről

Ha olyan dolgokat vásárolsz, melyekre nincsen szükséged, hamarosan olyan dolgokat kell eladnod, amelyekre szükséged van.

Mintapélda. Emlékszünk még a műszaki áruházak nyitásakor már-már verekedésbe torkolló plazma tv-t hitelre (!) vásárolók tömegére? Aztán jött a behajtó és azt is vitte, amit nem adtak volna. De ide sorolhatom a 4-5 évente 0% kezdőrészlettel hitelre új autót vásárlókat is.

A megtakarításokról

Ne azt tedd félre, ami megmaradt a költéseid után, hanem azt költsd el, ami megmaradt a megtakarításaid után.

Sajnos ezt a tanácsot – bár régóta rájöttem én is – nem mindig sikerül betartanom. Mióta YNAB-et használok, sokkal jobban átlátom a pénzügyeimet, és az elmúlt időszakban, annak ellenére, hogy beterveztem a megtakarítást minden  hónapra, a legelső volt, amit hónap közepe fele le kellett húznom…pedig, szintén a jövődet tudod biztosítani, ha a költéseiden spórolsz és nem a megtakarításaidon.

A kockázatvállalásról

Soha ne két lábbal ellenőrizd egy folyó mélységét.

Népi bölcsességgel felérő gondolat, velős tartalommal: ha nem hagysz magadnak menekülőutat, könnyen bajba kerülhetsz. Azt gondolom, hogy ezt a tanácsot szigorúan az üzleti életre kell megfogadni, az élet más területein pont, hogy az tud hasznos lenni, ha teljes erőbedobással cselekszel. Üzletben viszont nagyon kockázatos mindent egy lapra feltenni.

A befektetésről

Soha se tedd egy kosárba az összes tojást.

Kosár? Tojás? Mivan?! Elindulsz haza a boltból, két zacskót megpakolva. A bejárati ajtóhoz érve, miközben a kulcsot keresed, kicsúszik a kezedből az egyik zacskó: pont az, amiben az összes tojás volt. Ha két részletben pakolod, akkor csak a tojások egy része semmisül meg. Üzleti életre átformálva: sosem szabad egy cégbe, egy üzletbe, egy részvénybe fektetni a pénzed. Portfoliót kell kialakítani, több résztvevőből. Ha ugyanis egy üzlet összeomlik, akkor csak az abba fektetett pénzt bukod, a többiből még tudsz hasznot kihozni – feltéve, ha nem minden pénzed ebben az egy üzletben volt. Ezt amúgy nálam sokkal jobban hozzáértő szakemberek javasolják, szinte mindenki a tőzsdézik.

A várakozásokról

Az őszinteség egy nagyon értékes ajándék. Ne várd el sóher emberektől.

No comment.

Egy hozzászólás a(z) “Üzleti jótanácsok” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük