Kategóriák
Blog

Komposzt raklapból

Éljen május elsején indítottam el a kiskertem, ami egy új megközelítést a Square Foot Gardening koncepciót alkalmazza.

A kert 33%-ban felelős alkotóeleme a tápanyag, azaz a komposzt. Ezt be lehet szerezni készen is, azonban az önfenntartás szellemében elhatároztam, hogy megpróbálok egy saját komposztot is készíteni.

Mi kell a komposzthoz?

Mivel a komposzt készítését még én is tanulom, ezért nem fogok most ebbe belemerülni, hiszen közel sincs olyan tudásom, amit meg tudnék veled érdemben osztani. Másfelől pedig tele van az internet leírással.

Alapvetően a következő elemekre van szükség:

  • „Zöld” hozzávalóra
  • „Barna” hozzávalóra
  • Nedvességre

No, meg persze egy tárolóra, amit a köznyelv szintén komposztnak hív.

Raklap, mint olcsó forrás

Ha kutakodsz az interneten, jópár leírást találsz. Csakúgy, mint raklap kanapé témakörben.

Miért hoztam fel a raklap kanapé témát? Erről majd később írok, de belevágtunk egy ilyen projektbe is! Egy dolog azonban közös: a raklap ára és az azzal kapcsolatos tévhitek.

Ezek a leírások általában az Egyesült Államokban készültek, ahol – sejtésem szerint – a raklapok nem betétdíjasok és ingyen, vagy potom pénzért hozzá lehet jutni. Namost, Magyarországon azért ez kicsit másképp van. Egy komoly iparág épül a raklap kereskedésre, vannak hölgyek is akik sikeresek a témában, de ami a lényeg: jó állapotú EUR raklap mindenhol érték, 2500+ÁFA ár alatt sehol sem találtunk.

A raklapÉs, még jó magyar „mutyis” megoldás sincs nagyon, hiszen mindenhol keresik a raklapokat.

Amikor a raklap kanapé projektünkhöz kerestünk alapanyagot, akkor találtam egy közeli vállalkozót, aki egyutas raklapot árult 500 Ft/db áron. Belelkesedtünk, felhívtam, majd megnéztük.

A kanapéhoz nem volt megfelelő a minősége, de egy raklap komposzthoz tökéletes! Három darabot vettem, 1500 Forintért.

Az építés

Végeztem egy gyors számítást: a kiskert 216 liter „Mel’s mix” földet használ, amiből 33% a komposzt. Azaz, 72 liter komposztra van szükségem.

A raklap 80x120cm, azaz, ha ebből készítek egy komposzt tárolót, amit csurig töltök, az 768 liter komposzt készítésére elegendő. Bőven sok!

Így hát jött az ötlet, hogy levágok egy nagyobb részt a raklapokból, így a 80x80x70 cm-es tárolo 448 liter komposzt készítésére elegendő. Még mindig bőven sok!

Kisebb résA levágott darabokkal csökkentettem a rést a raklap deszkái között, de hagytam helyet a szellőzésnek. Ezt úgy oldottam meg, hogy megfordítva hozzá csavaroztam az oldalsó elemhez.

Az oldalsó és hátsó elemeket pedig sarokvassal rögzítettem, melyek 199 és 69 Forintba kerültek. Nem nagy kaland!

A hátsó elemnél meghagytam a nagyobb rést, már csak azért is, mert a maradék harmadik levágott darab fog majd a „bejárat” záróelemeként funckiónálni.

IllesztésA vágást körfűrésszel végeztem amúgy és szándékosan 30 fokos szögben. Erre azért volt szükség, mert így sokkal stabilabban áll a talajon, mintha sima lenne a lécek vége.

A végeredmény

Szerintem magáért beszél, de én elfogult vagyok! Ha a költségeket nézem, nagyon olcsón sikerült megvalósítani a komposzt tárolót és még az elkészítését is élveztem. Nem beszélve arról a haszonról, hogy így tudtam „kockázatmentesen” gyakorolni a raklap kanapé projektre, ahol nem akarok hibázni, főleg a jóval drágább alapanyag miatt.

Kiskert komposzttalRaklap komposztA raklapok 1500 Forintba kerültek. A felhasznált 2-2 sarokvas összesen 335 Forintba. A munkadíj ingyen volt. 🙂

1835 Forintból készítettem egy praktikus komposzt tárolót, amit közel a kiskerthez helyeztem el.

Valószínű, hogy kezdő komposztkészítő lévén végzek majd egy „beoltást” gyári komposztból, majd folytatom a gondozást a háztartás felhasználható hulladékaiból.

 

3 hozzászólás a(z) “Komposzt raklapból” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük