Kategóriák
Napi Zene

Napi zene 13. – attilagyongyosi

Van egy viszonylag jól behatárolható közös zenei és előadói halmaz, amit @attilagyongyosi és én is szeretünk. Az egyik ilyen nagy kedvenc BT, akit a legtöbben DJ Sasha Global Underground 013: Ibiza mix cdről és a Mercury & Solace című dalról ismernek. Nekem mondjuk személyes kedvencem a Fibonacci sequence című dala, de szinte nem tudnék olyan munkát említeni a keze alól, ami ne tetszene.

Attila ajánlója meg magáért beszél, különösen az utolsó bekezdés. Szombat estére fel!

A mai talán kicsit nehezebben emészthető sokak számára, de semmiképp sem hagyhattam ki. 2011 nyarán, miközben egy koszos zónázóval robogtam Ferihegy felé belecsapott a fülesembe és alig hittem el, amit hallok. Sokszor van ugyanis, hogy frissen beszerzett ismeretlen dalokkal szórom tele a lejátszómat.

A szerző, Brian Transeau román származású amerikai… polihisztor. Egy hihetetlen tudású géniusz ő, aki tökéletesen jártas a klasszikus komponálás, az elektronikus zeneírás, zeneelmélet, programozás, rendszerfejlesztés, fizika, matematika és irodalom területén. Gyakorlatilag BÁRMILYEN billentyűs, pengetős vagy ütős hangszert képes megszólaltatni és fantasztikus hangja van. Ő az, aki képes viszonylag egyszerű zenei motívumokat úgy kibontani, hogy leesik az állad.

2010-es szerzői albumán, a ‘These Hopeful Machines‘-en pihen a ‘Le Nocturne de Lumière‘. Az egész album úgy, ahogy van annyira jó, hogy arra nincs szó sem több szóból álló kifejezés. Ez a kislemez viszont olyan nyomott hagyott rajtam, amit azóta is büszkén viselek. Azt írta egy ember róla YouTube-on, hogy „the ultimate electronic rhapsody” és nem sokat tévedett.

Olyan, mint egy igézően szeszélyes nő: sosem tudhatod, mi fordul meg a fejében és a kezedet megragadva merre fog elvezetni Téged; nem tudod, mikor érhetsz hozzá és fedezheted fel magadnak. Egy nehezen körülírható, szinte már amorf, folyton változó szintetizátorgőzös utazás; iskolapéldája annak, amiben BT a legjobb.

Jó minőségű fejhallgatón tessék fogyasztani és a hangok úgy fognak pofán csapni, mint egy zsák kétforintos!

További @attilagyongyosi napi zene:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük